« Live in Helsinki | Main | Fotarin makkarasuodatin »

elokuu 23, 2007

Kommentoijasta bloggaajaksi

Huffington Post on ottanut käyttöön systeemin, jossa ahkerat ja arvostetut lukijat nostetaan eräänlaisiksi toimituksen ulkojäseniksi. Tai no bloggaajiksi saitille ainakin.

Homma toimii näin. HP:ssa talon omien bloggaajien kirjoituksia voi kommentoida samalla tavalla kuin monen suomalaisen uutisvälineen uutisia tai blogikirjoituksia. HP:ssa jokaisen kommentoijan nimen/nimimerkin vieressä on nykyisin myös "Olen X:n fani" -linkki. Kun tarpeeksi moni HP:n keskustelija fanittaa kirjoittajaa ja merkitsee tämän kirjoituksia suosikikseen, tarjoutuu kirjoittajalle mahdollisuus avata blogi Huffington Postissa.

Homma ei kuitenkaan ole automaatti, vaan viimeinen sana on HP:n toimituksella.

Ei hassumpi systeemi.

Publishing 2.0 -blogin asiaa käsittelevän kirjoituksen lukijakommenteissa esitetään tietenkin se väistämätön kysymys: maksetaanko bloggaajille ja miten tekijänoikeuskysymykset ratkaistaan. Näistä ei ole tietoa.

Asiasta toiseen: lukekaa ITviikon Perttu Pitkäsen avautuminen Microsoftin yksinoikeusjutusta. Veikkaan, että ihan herkästi MS ei saa eksklusiivia läpi ITviikkoon...

Posted by Kari at 23.08.07 14:19

Comments

Hyvältä kuulostaa tuo HP:n systeemi. Toivoisin, että tämä yleistyisi kaikissa medioissa. Näin saataisiin pois kynnys passiivisesta lukijan siirtymisessä tekijäksi. Nyt löytyy aika iso ryhmä ihmisiä joilla on asiantuntemusta ja taitoa kirjoittaa/tuottaa sisältöä, mutta tämä jää vakan alle, kun kynnys päästä toimittajaksi tai kolumnistiksi on liian iso tai sitoutumista vaativa. Tämän systeemin laajennuksessa kaikilla kommentoijilla on yleismaailmallinen sisällöntuottajarating, jolla voi pyrkiä medioihin tekemään juttuja ja saada mikropalkkaa. Vapaus siis tehdä mitä haluaa, milloin haluaa, niin paljon kuin haluaa ja vaivannäöstään palkan. Rahanjako- ja tekijänoikeuskysymykset tietysti vaikeita ratkaista, niinkuin aina.

Posted by: Tero Heiskanen at 23.08.07 16:02