« Ei se noin menny! | Main | Metro maksaa bloggaajille »

elokuu 13, 2007

Kaksi taivasta

Sanoma Digital työntää nyt framille ensimmäisiä omia, siis organisaatiossa ihan itse luotuja tuotteitaan.

Kaksi ensimmäistä tarjolle tulevaa härpäkettä ovat muodikkaasti suljettuna betana pyörivät Autotaivas ja Tyylitaivas. Vähän olisin haistamassa, että olisi pyritty keksimään miehille ja naisille suunnattuja palveluita. Ja mistäs miehet tykkää? No autoista. Ja lyylit? No vaatteista.

Idea on molemmissa sama. Käyttäjä voi luoda profiilin, johon voi työntää kuvia omista asuistaan/autoistaan, joita muut käyttäjät voivat kommentoida ja pisteyttää. Keskusteluakin pitäisi olla ja muuta yhteisöllisyysjuttua.

Eli siis. Kun teinixit Habbossa ja Galtsussa esittelevät itseään kuvien ja profiilien avulla, niin näissä Taivaissa vähän vanhemmat rakentavat ja esittelevät persoonaansa omistamiensa tavaroiden kautta ja avulla. No näinhän se on tosielämässäkin... kai.

Tässä tulee tietenkin mieleen tämä aiemmin kirjoitettu aikakauslehdet ja netti -asia. SanomaWSOY-konsernin Sanoma Magazines -osassahan on kaksi suht vakintunutta autojen tuunaukseen ja vaatepuoleen keskittyvää brändiä eli Gti Magazine ja Gloria(n Tyyli). Eikö näiden olisi kannattanut tehdä/teettää tällaiset palvelut omien tuotemerkkiensä alla? Miksi lanseeraamaan ihan uusia brändejä Sanoma Digitalin kautta?

Nämä lienevät jo sen tason strategisia kysymyksiä, että ei tavan toimittajan kompetenssi asian pohtimiseen riitä.

Kyllä kyllä: työpaikkani on SanomaWSOY:hyn kuuluva Sanoma Magazines.

Posted by Kari at 13.08.07 09:31

Comments

Oletko lukenut Gloriaa?

Minulle tulee ne kaikki. Koti, tyyli, ruoka, antiiki ja on-se-vaan-jumalauta.

Jos minun pitäisi arvioida mikä Suomen lehtibrändeistä olisi vaikein taivuttaa verkkoon....

Posted by: Petja Jäppinen at 13.08.07 10:11

Ovat päällepäin(en siis ole testannut) aika väkinäisen oloisia sosiaalisia viritelmiä. En oikein jaksa uskoa tällaisiin, joissa aika pitkälti sanellaan käyttäjille, että "mitä täällä kuuluu tehdä" eikä luoteta käyttäjien itseilmaisuun antamalla pelkkä väline käyttöön. Sukupuolitettujen yhteisöjen rakentaminen ylhäältäpäin kuulostaa myös aika pahalta. Aikakauslehdet ja netti -asiasta olisin täsmälleen samaa mieltä. Paperilehden siiven alla kannattaisi aluksi kasvaa ja kokeilla omien siipien kantavuutta, nyt joutuvat pusertamaan aika tiukkaan kovan paineen alla saadakseen sen verran käyttäjiä, ettei palvelu vaikuta ihan kuolleelta.

Posted by: Tero Heiskanen at 13.08.07 10:16

Petja: ihan varmasti on vaikea taivuttaa, jos lähdetään ajattelemaan niin, että miten tämä lehti tehdään verkkoon. Se onkin, mielestäni, se väärä tie.

Tero: tuo sukupuolitteisuus (ihan itse keksin sanan) on vain minun tulkintaani. Voihan se olla, että on sankat määrät autoharrastajanaisia ja vaateharrastajamiehiä. Minä en vaan liiku kummassakaan piirissä.

Posted by: Kari Haakana at 13.08.07 10:19

No tossa ulkoasussa on ainakin saavutettu kohderyhmää, näytti ihan joltain tuunauspajan kotisivulta toi Autotaivas. Ai mistäkö tiedän? No mähän omistan tuunatun auton...

Posted by: Pekka P at 13.08.07 10:35

Aikakauslehdillä alkaa olla hiukka kiire: (varsinkin) iltapäivälehdet ja Maikkari ovat aika vapaasti saaneet ottaa aikakauslehtien yleisöitä haltuunsa netin puolella: autot, häät, lemmikit...

Tästä erilaisten nettiroolien hakemisesta kertoo hyvin se, että Hesarikin pisti viihdeuutiset pyörimään.

Posted by: Petteri Numminen at 13.08.07 12:33

Teollisuusvakoilun jälkeen selvisi, että Sanoma Digitalilla on vielä tuotevertailupalvelu ja reseptipankki uunissa.

Way to go!

Posted by: Petteri Numminen at 13.08.07 13:35

No lehti idioottihan tarvitaan siihen että josn aikoo työntää neliskulmaisen munan kolmikulmaiseen kanaan, mutta juuri brändeinä Glorian laumat on vaikeita taivuttaa verkkoon, sillä kiiltopaperi ei ja porvariston harmi toimivat heikosti verkossa

Posted by: Petja Jäppinen at 13.08.07 15:01

Vasta vuoden 2001 puolivälissä konserni pisti paniikkijarrun päälle ja omat verkkobrändit pistettiin jäihin 2ndheadissa. Yksi oli musiikkikauppa Siperia.net, toinen joku erikoisempi yhteisösivusto nuorille aikuisille.

Silloin ajatus oli, ettei yritetä lanseerata nettibrändejä tyhjästä, vaan hyödynnetään oman konsernin tunnettuja brändejä.

Nyt joitain vuosia myöhemmin yritetään siis samaa uudelleen, mutta ei SWelcomin alla, vaan Sanomien leikkikentällä.

SanomaWSOY:n ongelma taitaa edelleen olla se, etteivät Sanoma, Sanoma Magazines, SWelcom tai WSOY kykene yhteistyöhön, vaan jokainen pitää mustasukkaiasesti reviiristään kiinni. Samaa taistelua on jopa yhtiöiden sisällä lehtien välillä.

Sijoittajana en laittaisi tämän firman tulevaisuuteen eurojani, jos toimintaa internetissä katsotaan.

Posted by: Anonyymi at 13.08.07 17:02

Petja: ei ei, Gloria-lehden lukijoita ei tarvitse saada Glorian www-sivuille. Ei niiden lukijoiden sivuille saapumisesta toki mitään haittaakaan ole, mutta paperi-Glorian ei-lukijat ovat webissä (ja populaatiossa noin yleensä) enemmistönä lukijoihin nähden.

Brändin toimivuus on vain järjestelykysymys.

Posted by: Kari Haakana at 13.08.07 17:12

Mä luulen että noi palvelut on ihan jees mutta noin 1-2 vuotta myöhässä. Eli ajoitus on yhtä epäonnistunut kuin edelliselläkin kerralla: aletaan rekrytä porukkaa nousukauden huipulla...

Posted by: Pekka P at 14.08.07 00:32

Sinä varmasti ymmärrät lehdenteosta enemmän kuin minä, minähän olen koko mediatyöläisurani tehnyt töitä uudenmedian puolelle, joten en sano ettet tietäsi, mutta brändeistä tiedän jotakin.

Samaa brändiä, tässä tapauksessa Gloriaa, ei voi hapettaa kovin monenlaisissa oloissa.

Sama valmistaja voi valmistaa erilaisia tuotteita eri asiakasryhmille, erilaisilla brändeillä, se on juuri on brändien merkitys.

Glorian brändi on erittäin vahva. Se on minusta helvetin hieno tuoteperhe, jota arvostan kovasti, tuotteena.

Jos verkkobrändi kohdistetaan niille, jotka eivät lue paperiversiota, kohde ryhmä on silloin eri.

Jos paperi- ja verkkoversioitten kohderyhmät ovat kovasti erilaiset, silloin ei voida tarjota heille samaa tuotetta eri kuoressa, mutta pitää brändiä samana.

Minä saatan kuvitella että Bossin läskimakkara ei parantaisi Bossin brändiä, vaikka niitten laukut ovatkin merkkipukujen läskimakkaraa.

Sattuneesta syystä kuitenkin tiedän, että Sanomilla on myös sellaisia merkkejä, jotka olisi huomattavasti helpompi taivuttaa verkkoon, ja olen ollut hämmästyksen sormi ällityksen hanurissa, miksi näin ei ole tehty.

Pitääkin taas kirjoittaa päätoimittajille ja...

ps. Haastemies kolkuttaa tänään porttejasi.

Posted by: Petja Jäppinen at 14.08.07 09:29

Sinut on haastettu

Posted by: Haastemies at 14.08.07 09:48

"Teollisuusvakoilun jälkeen selvisi, että Sanoma Digitalilla on vielä tuotevertailupalvelu ja reseptipankki uunissa."

Mielenkiintoista. Missä näistä kerrotaan?

Posted by: pekka at 14.08.07 15:00

Pekka: Viestintävirasto ystävällisesti tarjoaa käyttöösi palvelun, josta voit etsiä rekisteröityjä domaineja avainsanoilla. Sivu on tehty sellaiseksi häkkyräksi, että osoitetta ei voi antaa, mutta https://domain.ficora.fi/fidomain/aca.aspx ja vasemmasta laidasta linkki "Etsi myönnettyjä verkkotunuksia".

Haku kertoo mm. että Yleisradio on sijoittanut lupamaksuvaroja 115:een eri domainiin. Tai että Alma Medialla on jännittävä eivoittoa.fi-domain. Ja se on jopa toiminnassa. Jänskä palvelu.

Posted by: Kari Haakana at 14.08.07 15:15

Ja vielä yksi: Herlinin Nikotiimi on kesäkuussa rekisteröinyt Teiniliitto.fi-domainin. Que?

Posted by: Kari Haakana at 14.08.07 15:38

Alma median kannattaisi olla tarkkana, ettei käy niin kuin Keskiselle arpajaislain kanssa.

Posted by: Tero Heiskanen at 14.08.07 23:14

Strategiatasoa ei taida olla tarvetta kommentoida, joten keskityn käytännön tasoon.

Ainakin itselle tulee mieleen, että siinä on aika monta hyvääkin puolta että pääsee rakentamaan yhteisösaitteja puhtaalta pöydältä ilman että tarvitsee olla jonkun "lehden kyljessä". Jos homma toimii, niin kyllä ne lehdet kiinnostuvat. Netissä lehden kama voi myös olla se lisäarvo ja yhteisösaitti se varsinainen ydin. Rakennettaessa jotain "jonkun kylkeen", niin ei aina olla ihan vapaita miettimään sitä parasta ratkaisua. Epäilen myös, että olisiko erilaisilla aikakausilehdillä välttämättä rohkeutta ja rahaa tehdä kunnianhimoisempia kokeiluja netissä...

Tuosta tyylitaivaasta en tiedä kun en Digitalista palkkaa saa (samasta konsernista kyllä). Autotaivaasta voin todeta, että kyseessä on paljon pelimäisiä ominaisuuksia sisältävä yhteisösaitti jolla on jatkon osalta useita erilaisia suunnitelmia. Tällä hetkellä kuitenkin suljetussa betassa, jossa testataan ja parannellaan palvelua. Katsotaan sitten tarkemmin kun saadaan laajemmalle yleisölle avattua.

Isolla konsernilla on varmasti omat omituisuutensa, mutta isoon konserniin myös mahtuu niin paljon kaikenlaista, että yleistäminen tuntuu vähän turhalta silloin kun ei puhuta pörssikursseista. Sanoma Digital on epäilemättä konsernissa tällä hetkellä uusi tulokas ja jonkinsortin outolintu. Digitalin jatkosuunnitelmista kannattaa varmasti keskustella, koska tämä liittynee Suomen digimedia-alaan yleisemminkin. Tähän keskusteluun voisi todeta, että on se varmaan kuitenkin hyvä asia että joku porukka ainakin uskaltaa tehdä uusia asioita verkossa. Varmasti kaikki Digitalin hankkeet eivät tule rokkaamaan, mutta riskinä on että osa tulee... :)

Posted by: PerttuT at 14.08.07 23:47

PerttuT: Niin no, minä tietysti katson tätä asiaa aikakauslehtien näkökulmasta. Niiden nettipanostukset ovat tähän saakka olleet aika vaatimattomia ja muun muassa tällaisissa yhteisöpalveluissa saattaisi olla yksi mahdollisuus kääntää näiden lehtien web-ajattelua pois pelkästä lehden tukitoiminnasta. Siis juuri noin kuten sanoit: netissä lehdessä julkaistu kama voikin olla pelkkä sivujuonne.

Posted by: Kari Haakana at 15.08.07 08:33