« Nettimainonta jyrää sanomalehdet muutamassa vuodessa | Main | Kaksi taivasta »

elokuu 09, 2007

Ei se noin menny!

Google yllättää taas. Google News -uutiskeräimeen tuodaan ominaisuus, joka mahdollistaa uutisten kommentoinnin. Kuka vaan ei kuitenkaan pääse uutisista nillittämään, vaan oikeus varataan niille ihmisille ja organisaatioille, jotka ovat uutisten kohteina.

Kommenttien pitäisi ilmestyä samaan näkymään kuin aihetta sivuavien uutislinkkienkin, tosin varustettuna näkyvällä "kommentti"-merkinnällä.

Uutisten aiheina oleville yrityksille ja ihmisille tämä tietenkin on kätevää. Oma näkemys on samalla viivalla kuin toimittajien. Voin kuvitella, kuinka pr-toimistot ja uutisseurantafirmat jo kilvan tuotteistavat "Google News Response Service" -palveluaan.

Sitä en sitten tiedä (koska Google ei kerro), että miten homma käytännössä toimii. Kuinka verifioidaan, että se oikeasti on Olli-Pekka Kallasvuo, joka nyt on lähettänyt kommentin tähän Nokiaa koskeneeseen uutiseen? Tai kuka jostain yrityksestä on se, joka kommentoi?

Epäilemättä Googlessa on ajateltu asiaa.

Kokeilu toimii ainakin aluksi vain emo-Google Newsissa eikä sen kansallisissa versioissa. Suomessahan moista ei (vielä) olekaan.

LISÄYS: Tish Grierin bloggaus Poynterissa sisältää linkkejä kommentaareihin Yhdysvalloissa.

Posted by Kari at 09.08.07 12:09

Comments

Diggissä oli mahtava otsikko tälle: Who needs journalists? Google News lets newsmakers comment on stories

I'm speechless.

Posted by: OlliS at 09.08.07 12:46

Niin no tavallaan... Jos automaatti kirjoittaa uutisen (niin kuin joku talousuutispalvelu kai suunnitteli) ja Google aggregoi se, niin siinähän se sitten on. Ikävästi vielä tarvitaan joku inhimillikkö sitä kommentoimaan, mutta eiköhän sekin kohta tekoälyllistetä.

Posted by: Kari Haakana at 09.08.07 12:52

Eniten toimitttajien työn tarvetta syövät tällä hetkellä toimittajat iste, kun laiskuuttaan tai tyhmyyttään kopioivat erilaisia yritysten, viranomaisten ja muiden tahojen tiedotteita sellaisenaan eteenpäin.

Sikäli kun lukijat ja sitä kautta mediapomot tyytyvät tällaiseen journalismiin, toimittajien työn tarve oikeasti vähenee. Miksi palkata kuukausipalkkaisia toimittajia kirjoittamaan omia juttuja, jos yksi tai pari opiskelija-freelanceria pystyy pastettamaan 25 uutista päivässä?

Yritys- ja viranomaistiedotteet ovat tietysti tärkeä uutislähde, mutta ne jutut voisi silti kirjoittaa edes omin sanoin uusiksi.

Ja mikä siinä on, ettei web-toimituksissa tartuta edes puhelimeen puuttuvien tietojen tarkistamiseksi tai kommenttien saamiseksi? Useimmilla toimittajilla lienee työsuhdepuhelimet (pöydällä ja taskussa).

Posted by: Tero Lehto at 09.08.07 16:33

Mieleeni tuli, että josko tämä olisi keino hivuttaa mainokset Google Newsiin?

Kommentithan voidaan nähdä sivuston "omana sisältönä", jolloin Google voisi tunkea niiden oheen mainoksia.

Posted by: erkka at 09.08.07 23:05

Voi olla. Mutta näin ei ainakaan vielä ole, ainakaan tässä esimerkissä: http://news.google.com/news?hl=en&ned=&ie=UTF-8&ncl=1119040683&btclp=1&scoring=r

Ja heti tulee mieleen: miten tuo proffa on asianosainen tässä keississä? Voi tietysti olla, että häntä on haastateltu jossain noista 267 artikkelista, ihan jokaista en jaksanut kahlata läpi...

Posted by: Kari Haakana at 09.08.07 23:56