« FST5:stä vähemmistökanava? | Main | Toimittaja skandaalien kimpussa »

heinäkuu 31, 2007

Usari: suursiivous lastenkamarissa?

Sanoma-leirin lehdet ovat kertoneet laveasti ja useaan otteeseen Niklas Herlinin Uusi Suomi -hankkeesta. Ilmeisesti eivät kuitenkaan tarpeeksi, koskapa Herlin kirjoitti viikonlopun Ilta-Sanomien jäähyväiskolumninsa Uudesta Suomesta.

Ensinnä pitää tietenkin olla ylpeä siitä, että Herlin viittasi (tosin nimeä ja osoitetta mainitsematta) tähän blogiin. Herlin kiisti tosin näkemyksen, että menestyvän nettilehden perustaminen olisi kiinni siitä, että tarpeeksi suurella rahamäärällä palkattaisiin oikeat ihmiset.


Jos kaikki olisi noin helppoa, jokainen olisi perustanut nettilehden aikaa sitten. Rahaa saa vaikka pankista lainaamalla, ja jokainen toimittaja tuntee mielestään oikeat ihmiset.

Onhan se noinkin, mutta toisaalta olisi vaikea kuvitella, että lehteä lähdettäisiin perustamaan ilman rahaa ja palkkaamalla tieten tahtoen vääriä ihmisiä. Ja alkuperäinen kirjoitukseni, jota Herlin kommentoi, viittasi Teos-kustantamon menestykseen: se on tarvinnut rahaa ja oikeat ihmiset, muiden muassa.

Ja hei, "jokainen" on jo perustanut nettilehden. Sen nimi on nykyään blogi.

Hieman huolestuttavaa Herlinin kirjoituksessa on sen alku, jossa todetaan näin:

Internetissä tapahtuva tiedonvälitys on suurta sekamelskaa, josta kukaan ei tajua mitään. Siksi sinne on rynnättävä mukaan; jonkun pitää saada kuvioon organisoitua järkeä. Tämä on yksi niistä syistä, jonka takia lähdin ystäväni Markku Huuskon kanssa pystyttämään Uusi Suomi -nimistä nettilehteä.

Voihan netin www-julkaisujen, podcastien, uutiskirjeiden, blogien ja yhteisöpalveluiden määrää ja erilaisia luonteita määrittää sekamelskaksi, joka huutaa järjestyksenpitäjää ja organisaatiota. Minusta tällainen moniäänisyys kyllä enemmänkin viehättää kuin kauhistuttaa.

Lisäksi en oikein tiedä, millä tavalla yksi web-julkaisu voisi tuoda järjen ja ordnungin nettiin. Muistelen kuulleeni vähän samanlaisia mission statementeja kymmenen vuotta sitten, kun sanomalehdet ja ensimmäisen polven portaaliyrittäjät availivat www-sivujaan. Sikäli meininki on ihan perinnetietoista, kuten Uuteen Suomeen sopiikin.

Tästä huolimatta odotan edelleen kiinnostuneena ja toiveikkaana Usarin uutta tuloa. Ehkä se sekamelskakin paljastuu asiaksi, jota voi journalistisessa toiminnassa hyödyntää. Niin yleensä käy, kun netin kanssa vähän aikaa puljaa.

Posted by Kari at 31.07.07 13:59

Comments

Mutta eikö olekin hauskaa, että Uusi Suomi onkin yht'äkkiä radikaalia vastakulttuuria valtamedialle? Näin se historia pilailee kanssamme.

Minäkin odotan jännityksellä, mitä tuleman pitää. Ainakin tyypit osaavat kirjoittaa vetävästi ja luoda pöhinää projketin ympärille. Toivottavasti sama fiilis tulee läpi koko paketista.

Posted by: Petteri Numminen at 31.07.07 14:56

NH:
"jonkun pitää saada kuvioon organisoitua järkeä..

Kieltämättä patavanhoilliset näkemykset a´la old Usari ovat jääneet suurilla foorumeilla ja suotuilla blogeilla usein alakynteen - mikäs, pieni revanssi vain piristäisi keskusteluja.

Posted by: Roh at 31.07.07 16:16

Kuulostaa kyllä siltä että on pidetty paltsuja ja kerätty ideoita, mutta ainakaan Herlin ei osaa puheissaan tiivistää sitä käytännöksi. Odotan mielenkiinnolla, kilpailu olisi erittäin tervetullutta, erityisesti palkkakehityksen takia.

Posted by: Pekka P at 02.08.07 10:25

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)