« Omituinen pissa-Kristus | Main | Usari: suursiivous lastenkamarissa? »

heinäkuu 18, 2007

FST5:stä vähemmistökanava?

HS/STT kertoi eilen adressista, jolla vaaditaan saamenkielisille tv-uutisille parempaa esitysaikaa ja paikkaa.

Uutisia seuraavat ovat kypsyneet siihen, että lähetys siirrettiin Yle24-kanavan loputtua FST5:lle, jossa uutisten lähetysaika on heitellyt.

Nyt uutisten katsojat vaativat saamenkielisiä uutisia "jommalle kummalle pääkanavalle" kello 18.15-22.00. Ylessä ei olla asiasta innostuneita lähetyksen pienen katsojamäärän vuoksi.

Molempia osapuolia on helppo ymmärtää. Kielivähemmistöjen palvelu on yksi Ylen olemassaolon perusteista: tässä on kyse juuri siitä julkisesta palvelusta, jota Ylen pitäisi tehdä. Katsojalukujen tuijottamisen sijaan Ylen kai pitäisi vielä nykyistä enemmän etsiä sellaisia kohdeyleisöjä, joille ei kaupalliselta puolelta tarjontaa löydy.

Toisaalta laajan yleisön saavuttaminen on yhtälailla yksi Ylen olemassaolon perusta. Tämän takia saamenkielisten uutisten vaatiminen ykköselle tai kakkoselle primetimeen on järjetöntä. Uutiset ovat aivan yhtä saavutettavissa muiltakin kanavilta, kunhan niillä on säännöllinen lähetysaika. Hommahan toimi Yle24:llä, eikö?

Säännöllisen lähetysajan löytäminen FST:ltä ei luulisi olevan kummoinenkaan homma. Mutta tässä kohtaa hommaa pitäisi ajatella hieman pidemmälle.

Ylellä olisi FST5:ssä mainio alusta kaikkien kielivähemmistöjen ja merkittävien maahanmuuttajaryhmien palveluun. Virallisten kielivähemmistöjen lisksi venäläisiä Suomessa asuu noin 50 000 ja turisteina heitä liikkuu täällä jatkuvasti enemmän. Englanninkielisiä suomalaisia uutisiakaan ei tv:ssä taida olla kuin Ylen Aamu-tv:ssä.

Miltä tuntuisi viitoskanavan muuttaminen vähemmistökanavaksi?

Posted by Kari at 18.07.07 11:39

Comments

Loistava idea! Sittenhän siellä voisi olla SETA-ohjelmatuntikin.

En minä tiedä, miksi tuo minulle tuli mieleen, mutta tuli nyt kuitenkin. :D

Posted by: Visukinttu-Jarkko at 18.07.07 12:42

Höh. Miksei noita voisi upottaa yhtä hyvin vaikka teemalle? Sinne ne uppoaisi luontevammin kuin FST:lle.

Posted by: tom at 18.07.07 16:34

Jarkko: kiitoksia mielipiteestä, jota en sitten millään arvannut tulevaksi.

tom: No tavallaan joo, mutta Teeman idea rakentuu ohjelmien sisällöstä. Kulttuuria, opetusta, taidetta ja tolleen. FST:n ohjelmilla ei ole mitään muuta yhteistä kuin kieli/tekstitys.

Posted by: Kari Haakana at 18.07.07 19:49

Kaikilla Ylen kanavilla olisi vaikka kuinka paljon tyhjää lähetysaikaa, jota nyt täytetään erilaisilla tulevien ohjelmien esittelyplansseilla tai tekstiuutisilla. Luulisi, että sinne nyt mahtuisi parit uutislähetykset saamelaisille ja just esimerkiksi venäjänkielisillekin. Voisi englanniksi tulla toinenkin lähetys niille, jotka eivät Aamu-tv:n melko myöhäistä yhdeksän jälkeistä näe.

Sinänsä TV1 olisi looginen, sillä sehän profiloituu kai Ylen digistraegiassa entistä selkeämmin uutiskanavaksi, kun 18 uutisetkin siirtyvät TV2:lta sinne. Ja tuleehan sieltä jo viittomakieliset uutisetkin.

Puhtaasti järjestelykysymys, jos vaan halua olisi. Nykyinen vaihtuva aika on tosiaan enemmänkin kiusantekoa.

Posted by: Jakob at 20.07.07 16:20

Tämä tulee kyllä pikkuisen myöhään, mutta tuohon kanavien saavutettavuuteen juuri saamelaisten omimmalla maantieteellisellä alueella liittyy ironisesti eilinen uutinen siitä, että televisio pimenee parillasadalla lappilaisella ensi kuun alussa kokonaan. Yhtä saavutettavissa ne uutiset siis tosiaankin ovat kanavasta riippumatta ainakin siellä...

Tuossa adressissa tosin oltiin nähdäkseni huolissaan pikemminkin juuri saamelaisalueen ulkopuolisista katselijoista, joita tämä ongelma ei tietenkään koske.

Posted by: Jani at 07.08.07 11:36

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)