« Hyvät ja pahat kopiot | Main | Asettakaa vakionopeudensäädin asentoon 8 km/h »

kesäkuu 20, 2007

Yle <3 IFPI?

Kirjoitinko tuohon edelliseen entryyn että Yle? Että olen odotellut Yleltä tekijänoikeusproblematiikkaan pureutuvaa käsittelyä?

Taisi olla erhe se, ainakin Ylen tv-uutisten eilisen päälähetyksen valossa. Toimittaja Jenita Sillanpään tekemässä uutisessa puhuttiin (nimeä mainitsematta) venäläisestä Allofmp3-palvelusta ikään kuin uutena asiana. Allofmp3 mainittiin "räikeimpänä esimerkkinä" verkkopiratismista. Palvelu on Sillanpään jutun mukaan "laiton kaikkialla maailmassa, sillä itänaapurissa ei välitetä tekijänoikeuksista".

Näinikkää. Mitäpä siitä, etä Allofmp3:n lailisuusstatuksesta on suomalaisilla alan asiantuntijoillakin vähintään kahta mielipidettä tai että Wikipediassa laillisuustilannetta on käsitelty suht ymmärrettävässä muodossa. Kyseenalaistusta ei tarvittu, sillä Sillanpään ainoa asiantuntijalähde oli IFPI:n lainoppinut, joka ilmeisesti oli saatu haastateltavaksi, koska IFPI oli järjestänyt Helsinkiin seminaarin asian tiimoilta.

Posted by Kari at 20.06.07 10:48

Comments

Tuo juttu oli kyllä niin räikeä tapaus että hirvitti. Käsittämätöntä että tuollaista saa tehdä journalismina ja lähettää "uutisena" pääuutislähetyksessä. Vähintään siihen olisi kuulunut alkuun pieni "Tämän jutun teille tarjoaa IFPI"-intro.

Posted by: Sami at 20.06.07 13:04

Minusta vaikuttaa siltä, että tämäntyyppiset jutut kuuluvat yleislehdissä ja TV-uutisissa selkeästi kulttuuritoimituksille.

Näiden toimittajien työnkuva on puolustaa suomalaista artistia oletettuakin vihollista vastaan, eikä uutisoinnissa silloin edes tavoitella journalistista puolueettomuutta.

Näkökulmaa voisi verrata F1-kisojen tai MM-jääkiekko-otteluiden selostukseen. Ei kukaan oletakaan, että juontaja ei olisi Suomen puolella tai iloitsisi täysillä, kun Kimi Räikkösen kilpailija ajaa ulos.

Se vain on muuttunut, että kulttuurin ala on suureksi osaksi kansainvälistä miljardiluokan viihdebisnestä, ja tuollaisen tahon juristien tai mediapomojen yksipuolinen näkemysten toistaminen on melkoista lukijoiden tai kuuntelijoiden huijaamista.

Posted by: Tero Lehto at 23.06.07 00:06

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)