« Mitvit-lehti näyttää tietä siivous- ja media-alojen konvergenssille (bonuksena viesti Teuvo Lomanille) | Main | Jamo scores! »

kesäkuu 18, 2007

Ostan/en osta/molemmat

Journalismi on vaikea laji.

Käsillä oleva esimerkki koskee Digitodayssa julkaistua Kommari-arvostelua.

Jussi Riku oli kirjoittanut kaksi juttua samasta aiheesta: "Miksi en osta uutta kommunikaattoria" ja "Miksi ostan uuden kommunikaattorin". Veikkaan, että juttu on julkaistu jotenkin jänskästi rinnakkain taitettuna paperi-ITviikossa, josta se sitten on ripattu Digitodayn saitille (varma en ole, kun en ole lukenut ITviikon viimeisintä numeroa).

No nyt kävi sitten ilmeisesti niin, että Digitodayn saitille työnnettiin ensin pelkästään "Miksi en..." juttu ja vasta muutama tunti myöhemmin "Miksi ostan" -osuus (sikäli kun juttujen aikaleimoista voi mitään päätellä, Digitodayn kohdalla ei välttämättä voi).

Tästä tietenkin jo innokkaimmat salaliittoteoreetikot ovat vetäneet johtopäätöksen, että Nokialta on soitettu ja vaadittu. Edes juttujen kaappaaminen rinnakkain ei tunnu sytyttävän lamppuja kaikkien lukijoiden pään yläpuolelle; että olisi mahdollista perustella sekä jonkin vikineen hankkimista että sen hankkimatta jättämistä.

Pari muuta esimerkkiä lähempää kotia. Tietokone-lehden toimittaja Tero Lehto kirjoitti siitä, miten kätevää olisi, jos kaikissa pikkulaitteissa olisi usb-laturi. Yksi jos toinenkin lukija käsitti toiveen väärin, osa hämmästyttävällä tavalla väärin. Tero väänsi sitten asian rautalangasta.

Toisessa blogimerkinnässä Tero esitteli kauhukuvaa sähköpostin muuttumisesta maksulliseksi. Yksi jos toinenkin lukija ymmärsi kirjoituksen niin, että Tero toivoisi tällaista ratkaisua, vaikka merkinnässä nimenomaisesti kirjoitettiin, että tästä ei ole kyse.

Vaikea, vaikea laji.

Posted by Kari at 18.06.07 15:33

Comments

Muuten hyvin päätelty mutta korvaa ITviikko Taloussanomilla.

Posted by: JaL at 18.06.07 18:30

Se on vähän niinkuin ohjelmistokehitys sitten: se olisi tosi helppoa, jos ei olis käyttäjiä (l. lukijoita).

Posted by: Janne Jalkanen at 18.06.07 18:54

Ikävästi tulee nyt työt mieleen tästä sun blogista kun on nimityksiä ja salaliittoteoreetikkolukijoita. Yhh...

Posted by: Pekka P at 18.06.07 19:56

Pekka, olen pahoillani inhoista mielikuvista. Mitäs tulit.

JaL: duly noted. Kaivoin lehden esiin ja homma oli vielä vaikeampi kuin ajattelin.

Kokonaisuus on siis koostunut kolmesta elemenetistä: pääjutusta ja siihen liittyvistä kahdesta kainalosta, jotka ovat juuri nämä ostan/en osta.

Kainalojuttujen peistaaminen sellaisenaan omiksi uutisikseen uutissaitin juttuleiskaan on vähintään ongelmallista. Tätä tapahtuu silloin tällöin uutislehdissä, mm. HS.fi:ssä. Seurauksena on varsin vaikeasti aukeavia "uutisia". Eli ei voi ihan pelkästään lukijoita näistä väärinymmärryksistä syyttää.

Posted by: Kari Haakana at 18.06.07 20:05

Pekka: eipäs ajatella töitä siellä!

Posted by: Paula at 18.06.07 20:12

Ymmärtää jos ymmärtää. Onneksi ei tarvitse. Vielä.

Posted by: Just Sopivasti at 18.06.07 21:16

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)