« A-lehdistä kenkää 32:lle | Main | Yle <3 IFPI? »

kesäkuu 19, 2007

Hyvät ja pahat kopiot

Ehdin jo hehkuttaa tätä työblogissakin, mutta uusintana täälläkin.

Erinomainen tanskalainen dokkari Good copy, bad copy kertoo tekijänoikeudesta ja sen muutoksesta. Katso katso, katso jo.

Tällaista käsittelyä aiheesta olen turhaan odottanut Yleltä ja Hesarilta. No, parempi tanskalaisten tekemänä kuin ei ollenkaan.

Leffan voi tietenkin torrentoida omalla koneelleen.

Oikein hyvää kamaa, vaikka visuaalinen puoli sisältääkin lähinnä puhuvia yläruumiita.

(Via BoingBoing ja noin puolet webistä)

Posted by Kari at 19.06.07 16:21

Comments

Hyvä dokkari.

Olihan se kärjistävä ja panottunut, mutta silti, kiinnostava.

Esimerkiksi sample-kulttuurin jalustalle korottaminen on mielestäni vähän kyseenalaista. Se kun ei ole tässä kai se *ihan* polttavin kysymys. Keskeisintä on se, että mitä tehdään skidien kanssa, niiden jotka lataavat musansa ja Lostinsa p2p-verkoista. Tai ei niinkään mitä tehdään heidän kanssa, vaan mitä ala tekee ja tarjoaa *heille*.

Musiikkiteollisuutta käsittelevä osuus oli mielestäni paras. Se mikä näillä dokkarin tekijöillä oli, ja mitä minulla ei ole ollut, on erittäin hyvät haastateltavat. Omaa laiskuuttahan se toki on, kun en ole kaivanut sellaisia esiin.

Se mikä dokkarista ennen kaikkea jäi käsiin, konkreettisten toimien tasolla, on se yksi ehdotus, mitä olen itsekin toitottanut. Könttäkorvaus, joka rokotetaan ispien, teleoperaattorien ja muiden palveluntarjoajien kuukausimaksuista, ja osa siitä tuloutetaan tekijänoikeusjärjestöille.

Mutta kiitos linkistä. Löysin sen täältä ekana.

Posted by: J. Ahlroth at 20.06.07 13:27

Eri ihmisille ja tahoille keskeistä on tietysti eri asiat. Sample-kulttuuri on yksi osa tekijänoikeutta ja sen ympärillä käytävää keskustelua. Erilaisia sekoituksia tekeville ihmisille se on varmaan suht keskeistä.

Ja haastateltavien varaan tuollainen dokkari tietysti rakentuu. Mutta kyllä Suomestakin värikkäitä ja sanavalmiita ihmisiä löytyy.

Posted by: Kari Haakana at 20.06.07 13:59

Jeh, mielenkiintoista keskustelua saadaan aikaan. Vähän epäilen, että esimerkiksi Vaasan tekijänoikeuspaneeli talvella jäi niin pienelle huomiolle kun oli väärällä kielellä. Osallistujien perusteella meinaan olisi kuvitellut, että mediaa olisi kiinnostanut tuo.

www.piraattiliitto.org/uutiset/2006/09/vaasan-piratismiseminaari-tiedostojen-jakaminen-tullut-j-d-kseen

Posted by: Zache at 20.06.07 17:15

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)