« Kommenttipalstan harvinaisimmat sanat ovat... | Main | Uusi Suomi, tosiaan »

toukokuu 23, 2007

Yllättävä uutinen

Eli ei. Digitoday referoi Taloustutkimuksen, Dagmarin ja Hasan&Partnersin tekemää tutkimusta (kai), jonka mukaan näköislehdet eivät kiinnosta ketään.

No ylläri. Näköislehdet ovat kauniisti sanottuna syvältä. Ainoa syy niiden tekemiseen on, että ne saadan kätevästi tehtyä jo olemassa olemasta kamasta (eli painoon lähtevästä PDF:stä). Kaikilta muilta osin näköislehdet ovat joutavanpäiväinen väärinymmärrys, jota kukaan (yleisö, mainostajat, lehtien tekijät) ei kaipaa.

Lehti on lehti, web-palvelu on web-palvelu. Näköislehti on kauhea sekasikiö, joka yleensä onnistuu sekoittamaan kummankin huonot puolet. Näköislehtien sisältö ei löydy hakukoneilla, näköislehtien artikkeleihin ei voi linkata, näköislehtien käyttäminen vaatii tietynlaista laite/ohjelma-yhdistelmää, näköislehtien navigaatio suugaa kuin Kärppien maalivahti... lista jatkuu ja jatkuu.

Ja kun valittamaan ryhdyin: voisitteko te siellä Dagmarissa/Taloustutkimuksessa/Hasan&Partnersilla julkaista tästä tutkimuksestanne edes pääkohdat sisältävän tiedotteen? Tai edes kertoa, että tällainen tutkimus on nyt tehty? Katsoin kaikkien epäiltyjen saitit, mutta tästä tutkimuksesta ei löytynyt yhtään mitään. Erityispojot annan Hasan&Partnersille tyylikkäästä web-toteutuksesta noin ylipäätään. Vähän kuin puhelimeen vastattaisiin sanomalla "niin?".

Erityisen hupaisalta näiden firmojen webbitoiminta vaikuttaa, kun Taloustutkimuksen toimitusjohtaja ja Dagmarin suunnittelujohtaja Marmaissa hehkuttavat, että "jos haluaa tehdä markkinointiviestintää verkossa, interaktiivisuus on se koukku, johon ihmiset tarttuvat". Omien yhtiöiden osalta (markkinointi)viestinnän kanssa ei sitten näytä olevan niin väliä.

Posted by Kari at 23.05.07 11:24

Comments

Äh. Kunnes pääsin postauksessasi itse asiaan asti olin onnistunut lukemaan Digitodayn uutisesta sanan "luotettavuus" säännönmukaisesti "luettavuus". Enkä ihan tajunnut, miksi tämmöinen tutkimustulos olisi yhtäkkiä niin kovin kummallinen. Tiedä sitten kenen tai minkä luettavuudessa on vikaa.

Posted by: Veera at 23.05.07 12:29

Suutarin lapsilla ei ole kenkiä suussa.

Posted by: Kumppari at 23.05.07 12:34

Näköislehdet kai ymmärtääkseni myös lisäävät lehtien mainostuloja, siksi kai niitä myös harrastetaan.

"Näköislehtien sisältö ei löydy hakukoneilla"

Vaan joku päivä takaperin löytyikin. Etsin tietoa A Book About Helsinki -valokuvateoksesta tietoa ja yksi linkki Guuglesta johti Presson (muistaakseni) näköislehteen. Jopa oikealle aukeamalle.

http://www.google.fi/search?q=%22a+book+about+helsinki%22&btnG=Search

Yllätyin. Mutta muuten kyllä komppaan mielipiteitäsi sekasikiöstä.

Posted by: pni at 23.05.07 13:46

Veera: tomeitou, tomaatou.

Posted by: Kari Haakana at 23.05.07 13:53

"Kaikilta muilta osin näköislehdet ovat joutavanpäiväinen väärinymmärrys, jota kukaan (yleisö, mainostajat, lehtien tekijät) ei kaipaa."
Niitä lukevat tuhannet ulkosuomalaiset, ja pidempi aikaiset ulkomaanmatkaajat.
Siinä se ainut merkitys onkin, lehteä ei tarvitse päivätolkulla venata – jossain vi*** Oregonissa.

Posted by: Roh at 23.05.07 14:19

Pni: eivät ne ainakaan tällä hetkellä millään tavalla lisää mainostuloja. Näköislehtien vaikutus levikkiin on todella pieni, hädin tuskin tilastoissa näkyvä, joten eivät ne kummoista argumenttia mainosmyyntiin tai -hinnoitteluun tuo.

Roh: nuo ulkosuomalaiset ovat kieltämättä ainoa järkeenkäypä syy. Jotta homma toimisi oikein, pitäisi näköislehtien tilaus erillisenä tuotteena olla mahdollista. Yleensä ei ole ja siihen (osa)syynä taas on se, että näköislehtien menekki on niin pieni. Ja näköislehtien suosiota syö tietysti se, että tärkeimmät (uutis)lehdet julkaisevat jo suurimman osan sisältöään netissä html-muodossa.

Posted by: Kari Haakana at 23.05.07 14:26

Viime vuoden ulkosuomalaisena viettäessäni luin kyllä ihan tavallista verkkohesaria.

Näköislehteä olen käyttänyt ainoastaan halutessani varta vahden nähdä mainoksia, etenkin vaalien alla. Printtimainokset ovat ajoittain hienoja, verkkobannerit hyvin harvoin.

Posted by: PA at 23.05.07 15:11

Kari:
"Jotta homma toimisi oikein, pitäisi näköislehtien tilaus erillisenä tuotteena olla mahdollista."
Eikös se HS:llä ole mahdollista,
hs.fi/valitsetuote/
Ja en mä ainakaan muita kaipaisi, ole kaivannut ulkomailla ollessa.

Mutta totta on, että tavan hs.fi on helppolukuisempi - ja varmaan aivan riittävä (en mie natokiimaisia tai muuten vain putkinäköisiä pääkirjoituksia ja kolumneja ainakaan jää kaipaamaan)

Posted by: Roh at 23.05.07 16:21

Toivottavasti kukaan ei ennen tätä tutkimusta oikeasti luullut, että näköislehdet olisivat "kuumaa kamaa".

Minusta näköislehdillä on kuitenkin oma arvonsa, vaikkakin pieni sellainen. Näköislehti on helppo ja edullinen tapa arkistointiin.

Posted by: Miikka Leinonen at 23.05.07 16:43

Osittainhan epäkäytännöllinen, hitaasti ladattava pdf-näköislehti nimenomaan sanattomasti viestii, ettei toimi webissä, osta paperia.

Posted by: Roh at 23.05.07 16:57

..näköislehtien navigaatio suugaa kuin Kärppien maalivahti...

http://www.jatkoaika.com/smliiga.php?sivu=uutiset&id=6929

---

Käytin taannoin ihan vartavasten HS:n näköislehteä etsiessäni kuvaa jonka muistin nähneeni printtilehdessä. Tämmöiseen visuaalisin perustein suoritettavaan etsintään näköislehti on ok.
Muuten sitä ei juuri tarvitse - tavisverkkoversio on niin pal sukkelampi.

Posted by: Pastori at 23.05.07 17:30

Maksullista näköislehteä lukee vielä harvempi: erään suuren maakuntalehden näköisversiolla oli jokin aika sitten tilaajia 150.

Näköislehdistä Digipaper (www.digipaper.fi) on melko edullinen, muutama kymppi kuussa plus muutama kymppi per numero tai jotain muuta yhtä nimellistä, ja tulee suoraan sivu-pdf:istä. Käyttäjinä esimerksi Presso ja IS.

Doris-toimitusjärjestelmään perustuva ePaper näyttää kokonaiset sivut kuvana ja yksittäiset jutut niitä klikattaessa html-dokumenttina. Se julkaisee itse itsensä käsin koskematta, mutta perustamiskulut ja lisenssihinnat lienevät järjettömän suolaiset.

Posted by: Pavosen Heska at 23.05.07 22:37

Presson koko ja taitto on tehnyt siitä ihan mukavan selaitavan näköislehtenäkin... Niin no, ilmaiseen tuoppiin ei tule syljettyä vaikka olisikin Lapin Kultaa.

Posted by: erkka at 24.05.07 01:55

Itselläni ainakin on tullut tarve joskus näköislehdelle, mutta useimpien tekniset ongelmat ovat rajanneet minut pois maksavista asiakkaista. Esimerkiksi vähän aikaa sitten pohdin, että minkälaisen uuden näytön hommaan itselleni. Noh, ennen tilausta selailin eri keskustelupalstojen asiaa koskevia säikeitä ja yhdellä niistä joku oli ystävällisesti ilmoittanut, että eräs suomalainen hifi- ja tietokonelehden sekoitus on arvostellut juurikin semmoisia näyttöjä, jotka kiinnostaisivat itseäni.

Takaisin asiaan; olisin siis halunnut lukea yhden artikkelin kyseisestä lehdestä ja olisin ilomielin maksanut sen muutaman hassun euron hinnankin siitä lehdestä. Sitten kun kokeilin testilehteä, niin tuli havaittua, että kyseinen "näköislehti" pyöritetään jonkun Flash-kikkareen avulla näkyviin perinteisen PDF:n asemasta. Ja tuo järjestelmä oli ihan järjettömän hidas omalla koneellani, joka ei kyllä uusi ole muttei ihan historiallistakaan tavaraa.

Toki tässä tarkoituksena on luultavasti estää minua levittämästä lehteä eteenpäin muille, mutta samainen lehti jakaa kuitenkin normaalitilaajilleen artikkeleita yksitellen PDF-muodossa.

Siinäpä jäi sitten ostamatta, sain artikkelin näkyville muuta kautta sitten. Asiaa yleisesti miettien en kyllä alkaisi lehtimuotoista lehteä lueskelemaan minään näköisjulkaisuna, mutta yksittäisiä artikkeleita voisi hyvinkin lukea, kunhan ne olisivat edes jotenkin järkevästi hinnoiteltuja ja toteutettuja.

Omasta mielestäni itse idea ei aja käyttäjiä pois vaan se, että millä tavalla asia on teknisesti toteutettu. Sama asia on myös osittain nähtävissä nykyisten DRM-järjestelmien kanssa. On nähtävissä, että jopa kuuliaiset ja lakia kunnioittavat asiakkaat ovat kokeneet "uuden ja hienon, maailmaa parantavan ja lisäominaisuuksia tuovan" DRM:n enemmänkin haitaksi kuin hyödyksi. Joillakin on tietokoneita mennyt solmuun, toisilla levy ei toimikkaan auton CD-soittimessa tai jotain muuta yhtä hienoa.

Eipä tässä muuta tällä kertaa. Kiitoksia hyvästä blogista, hyvistä kirjoituksista ja hyvää kesän alkua.

Posted by: Anomuumi at 24.05.07 03:48

Roh: Tässä menee käsitteitä sekaisin. Näköislehti ei ole ainoa tapa tilata tai lukea lehtiä sähköisesti. Esimerkiksi Hesarin Digilehti-tuote käsittää sekä näköislehden että HTML-taitetun lehden. Näköislehdellä tarkoitetaan tässä paperilehden ulkoasua mukailevaa, yleensä PDF:stä konvertoitua lehteä.

Pavosen Heska: Digipaperihän ei ole mikään näköislehti, vaan Mederran tuote, joka yksinkertaistettuna muuntaa PDF:stä Flashiä webiin.

Sitä käyttävät useat kustantajat, kuten tiesitkin. Digi-irtonumeron hinnan päättää tietysti kustantaja, ei tekniikan toimittaja. Näköislehtien irtonumeroiden hinnat vaihtelevat. Iltapäivälehden saa eurolla, kalleimmat näyttävät maksavan 7 euroa.

Osa on selkeästi hinnoiteltu niin, että lukijat on tarkoitus pitää loitolla. Eihän mikään lehtitalo halua rohkeasti ihmisiä siirtymään nettitilaukseen, jonka "lukijasuhteen" (markkinointitermi) ja mainostehosta ei tiedetä juuri mitään.

Yksi esimerkki nettilehden tilaajamääristä:

Kun viimeksi kysyin toimittajana Hesarista, heillä oli noin 10 000 maksavaa digilehden tilaajaa. Tavanomaisesti luotettavan lähteen mukaan näistä vain noin 25 prosenttia oli kokeillut näköislehteä. Vertailun vuoksi, painetun HS:n levikki viime vuonna oli 426 117. Nettitilaajamäärää voisi siis luonnehtia "pähkinöiksi".

Jos tuo Hesarin digilehden tilaajamäärä on kovastikin noussut, joku Sanoma-talosta varmaan melellään korjaa ylöspäin.

Posted by: Tero Lehto at 24.05.07 09:36


Niinpä. Näköislehti on konseptina varsin heikko ja jättää käyttämättä hyväkseen niitä etuja, jotka nettijulkaiseminen tarjoaa. Nuo näköislehdet ja niiden aineistot eivät taivu hakukoneisiin, vaativat erillisiä plugineja, käytettävyys on niin ja näin, linkityksistä ei ole tietoakaan ja niin edespäin. Eräällä tavalla näköislehdet ovat konsepti, jossa on yritetty etsiä analogista toimintamallia toisesta mediasta ja epäonnistuttu siinä.

Kuten Roh tuossa sanoi, näköislehti on itse lehden sähköistä arkistointia varten kelvollinen konsepti, mutta ei itse lehden perustarkoitusta eli päivittäistä tiedonvälitystä varten. Verkkolehtiä voidaan tehdä myös muilla menetelmillä ja siten, että sisällöt saadaan verkkoon itse toimituksesta varsin vähäisellä työllä.

Digitodayn otsikointi on mielenkiintoinen: miten niin digitaalisuus on se, joka se luotettavuuden ryöstää? Tietysti voisi kysyä, ryöstääkö näköislehdet luotettavuuden digitaalisuudelta?

Posted by: Vaiheinen at 24.05.07 11:43

Joudun näemmä oikomaan lisää vääriä tietoja. Vaiheinen kirjoitti: "... linkityksistä ei ole tietoakaan ja niin edespäin ..."

Itse asiassa näköislehdissä voidaan käyttää ja käytetään sekä sisäisiä että ulkoisia linkityksiä.

Olen klikannut näköislehdissä sekä sisäisiä hyperlinkkiä että toimivaa www-linkkiä. Lehteä ja numeroa en ulkoa muista.

Linkitysten ongelma on se, että ne pitäisi saada mukaan automaattiseen konvertointiprosessiin, eli toisin sanoen web-linkit pitäisi koodata jo PDF:ään. Käsin lisääminen ei kannata, koska homma perustuu pulauttimen automaatioon.

Posted by: Tero Lehto at 24.05.07 12:56

Linkityksi voidaan toki teknisesti käyttää ja on sellaisia olemassa. Niissä näköislehdissä, joita olen testannut ja lukenut, niitä joko ei ole johtuen mainitsemastasi syytä tai linkityksen ideaa ei hyödynnetä siinä mittakaavassa kuin se voitaisiin tehdä. Kyse ei tuossakaan tapauksessa ole tekniikasta, vaan konseptista ja toteutuksen prosessista.

Posted by: Vaiheinen at 24.05.07 13:28

Roh: Tässä menee käsitteitä sekaisin. Näköislehti ei ole ainoa tapa tilata tai lukea lehtiä sähköisesti. Esimerkiksi Hesarin Digilehti-tuote käsittää sekä näköislehden että HTML-taitetun lehden. Näköislehdellä tarkoitetaan tässä paperilehden ulkoasua mukailevaa, yleensä PDF:stä konvertoitua lehteä.

Ehkei mitään mee sekasin, (jos kun lukee tarkasti), totesin juuri että pdf-näköislehteä ei juuri tartte vaan tuo web-versio riittää.
Niillon kyllä, kieltämättä, aikamoinen sekamelska tuo tilaussivu.

Sähän Tero teit, muistan puhuttiin ratkaisuista, Tietokonelehdestä pdf:n joitakin vuosia sitten, millä?
Miten onnistui?

Posted by: Roh at 24.05.07 13:52

roh: Tiekkarissa syntyy PDF normaalissa painetun lehden tekoprosessissa, eli taittaja kokoaa sen taitto-ohjelmallaan. Toivottavasti en nyt paljastanut liikesalaisuutta.

Lisäksi PDF:stä tehdään kevennetty versio, jota jaamme webissä lehden tilaajille. Warettajat näyttävät välillä levittävän sitä P2P-verkoissa. En ihmettele, etteivät useimmat lehdet siis tarjoa julkaisujaan PDF:nä.

Digilehden teemme juurikin Mederran Digipaper-tuotteella, joka täällä on mainittu aiemmin. Referenssi on julkisesti Mederran sivuilla.

Minä taas en osaa mitään digilehtiä, ja olenkin siis toimittaja. ;-)

Posted by: Tero Lehto at 24.05.07 16:15

Lisäyksenä edelliseen, että onhan Tietokone-lehdellä myös HTML-muotoinen juttuarkisto. Lehteä voi siis lukea sähköisesti nyt kolmella eri tavalla.

Posted by: Tero Lehto at 24.05.07 16:18

Moisen tutkimuksen tilaaja ja tekijä ovat samassa ojassa, dagmar ja taloustutkimukset & sun muut kallupit elää kuin kädestä suuhun sanomalehtien ja aikakausilehtien viitekehyksessä.

Näköislehdet kehitettiin sen vuoksi että niistä voidaan tehdä KTM ja viralliset levikkimittaukset jotka sitten dagmarin kaltaiset firmat & mainostoimistot & tutkimuslaitokset voivat esitellä mainostajille jotka voivat tehdä päätöksiä ostaa lisää mainostilaa em. lehdistä.

Koko mediateollisuus paperilehtineen ja sidosryhmineen on vaan pudonnut kehityksestä vanha järjestelmä ei taivu uuteen internet aikakauteen.

Googlen kaltaiset jätit syövät verkkomainosrahat vanhoilta meditaloilta, Nokiakin pistää kohta "kaikki" mainosrahansa nettiin ja keskustelee suoraan netissä kuluttajien kanssa.

Ja muut firmat tulevat perässä, tai edellä.

Kysymys on päivistä tai kuukausista kun suurimmat päivittäiset paperilehtien mainostajat päättävät säästää MILJOONIA EUROJA viikossa ja siirtävä mainoksensa sähköiseen muotoon koska silläkin tavoittaa helpommin miljoona yleisön kohdistetusti ja halvemmalla.

Suuret mainostajat tosin ovat hitaita organisaatioita ja pitkälti kiinni toimintatavoiltaan dagmarin kaltaisissa yrityksissä etc.. mainostoimistoissa jotka viimeiseen asti jarrruttavat viestinnän(mainonnan) siirtymistä pelkästään verkkoon, sillä se olisi puhdas katastrofi heille, koska heidän laskuttamiselta katoaisi pohja pois ja tuhannet jäisi työttömiksi.

Posted by: Hätähousu at 24.05.07 21:38

Tero Lehto:

Tietokonelehden HTML-versio ei päivity, nyt jakelussa numero 4, digilehdestä numero 6. Sitä kevennettyä pdf:kään ei saa!
Mac-liitettä kaipaava
matti

Posted by: Matti Rissanen at 25.05.07 08:36

Aika lyhytnäköistä tämä kommentointi täällä. Yleensä niin terävänäköisen Karinkin, mutta sitä selittänee linkki merkittävään it-lehteen, jota julkaisee suuri kustantaja.

Näköislehti ei ole sekasikiö, vaan välttämätön seuraus lehtibisneksen kehityksestä. Nykyiset ratkaisut eivät toki ole vielä valmiita, mutta kovaa vauhtia menossa siihen suuntaan. Ja lopulta ne eivät ole mitään "lisäarvoa" tai toinen tapa jakaa materiaalia, vaan tulevat korvaamaan aika monet sanoma- ja aikakauslehdet.

Tämä kehitys on jo lähtenyt liikkeelle jenkeissä, joissa monet lehdet ovat luopuneet paperista kokonaan. Pieni lukijajoukko ei kovin kauaa perustele paperilehden tekemisen kustannuksia. Ja siinä vaiheessa, kun perinteisen lehden käyttöliittymä saadaan tuotua sähköisenä reaaliaikaisesti johonkin mukana kulkevaan laitteeseen, paperilehti kuolee.

Kustannustalot ovat asiassa kusi sukassa, koska eivät vielä ole keksineet miten se kuuluisa ansaintalogiikka toimisi tässä uudessa maailmassa. Voi olla etteivät ne keksikään viisasten kiveä, vaan julkaisemisesta tulee lopulta hyvin edullista toimintaa, mikä avaa keskustelun mahdollisuuksia entisestään. Vähän näiden blogien tyyliin.

Posted by: Desc at 25.05.07 10:16

"Nykyiset ratkaisut eivät toki ole vielä valmiita, mutta kovaa vauhtia menossa siihen suuntaan. Ja lopulta ne eivät ole mitään "lisäarvoa" tai toinen tapa jakaa materiaalia, vaan tulevat korvaamaan aika monet sanoma- ja aikakauslehdet."

Kyllä minäkin tähän uskon, mutta se vaatii juuri sen teknisen läpimurron, jossa päätelaite on kevyt, kestävä, kuluttaa vähän virtaa ja kerää käyttäjää vaivaamatta halutun kaman.

Tuohon on vielä matkaa. Normaalit web-sivut ovat tällä hetkellä lähempänä tuota visiota kuin näköislehdet. Ja se ansaintalogiikka on tietysti avainasemassa tässä kehityksessä.

Posted by: Kari Haakana at 25.05.07 10:37

Ansaintalogiikka on avainasemassa vain lehtitalojen vinkkelistä. Ne ovat sopeutuneet pääosin niin huonosti tekniikan kehitykseen, että uhkaavat menettää yksinoikeutensa julkaisutoimintaan.

Ja mikäpä siinä. Aikansa kutakin.

Posted by: Desc at 25.05.07 12:09

"Moisen tutkimuksen tilaaja ja tekijä ovat samassa ojassa, dagmar ja taloustutkimukset & sun muut kallupit elää kuin kädestä suuhun sanomalehtien ja aikakausilehtien viitekehyksessä."

Minä taas uskon että ideoista pääosin leipänsä repivien yritysten mukautumiskyky uusiin kanaviin on paras mahdollinen täällä Suomessa ja on melko sama mikä kanava loppujen lopuksi on kyseessä, sitä osataan hyödyntää. Tämä koskee toivottavasti niin mediamarkkinointia, toimituksia kuin mainostajiakin.

Posted by: Sampsa at 25.05.07 13:01

"Ansaintalogiikka on avainasemassa vain lehtitalojen vinkkelistä. Ne ovat sopeutuneet pääosin niin huonosti tekniikan kehitykseen, että uhkaavat menettää yksinoikeutensa julkaisutoimintaan."

Niin no, kun palkka tulee lehtitalosta, niin asia kiinnostaa tietenkin tästä vinkkelistä.

Yksinoikeutta julkaisutoimintaan lehtitaloilla ei ole ollut koskaan. Tai ainakaan sen jälkeen kun painaminen lakkasi olemasta lisenssein säänneltyä toimintaa (muistelen, että näinkin joskus on ollut). Lehtikustantajilla on sen sijaan ollut rahantekoväline eli yleisön ja mainostajien naittaminen. Tämä väline on nyt saanut uusia kilpailijoita. Toki muitakin kilpailijoita on historiallisesti ollut ja on edelleen, mm. elokuva-, tv- ja ulkomainonta.

Posted by: Kari Haakana at 25.05.07 14:49

"Yksinoikeutta julkaisutoimintaan lehtitaloilla ei ole ollut koskaan. Tai ainakaan sen jälkeen kun painaminen lakkasi olemasta lisenssein säänneltyä toimintaa (muistelen, että näinkin joskus on ollut)."

Itäblokin maissa vielä viime vuosisadalla - Ceauşescun Romaniassa saattoi olla helpompi saada aseenkantolupa kuin lisenssi kirjoituskoneelle.

Posted by: Roh at 27.05.07 01:56

Desc: "Näköislehti ei ole sekasikiö, vaan välttämätön seuraus lehtibisneksen kehityksestä. Nykyiset ratkaisut eivät toki ole vielä valmiita, mutta kovaa vauhtia menossa siihen suuntaan."

Miksi uskot juuri näköislehteen? Entä muut nettilehtien julkaisutavat? Mitä vikaa on HTML-lehdissä, jotka on optimoitu web-selaimilla luettavaksi?

Ymmärtääkseni Kari tarkoitti merkinnässään tätä nimenomaista verkkolehtien tyyppiä, näköislehtiä. Ne ovat tyypillisesti Flash-muodossa tehtyjä paperilehtien muunnoksia.

Minä luen esimerkiksi Hesarin netistä päivittäin, mutta näköislehtenä en juuri koskaan. Jos ei ymmärrä mitä tarkoittaa, ovat ymmärrykset eri aaltopituudella.

Mitä tulee nettisisältöön laajemmin, perinteiset mediatalot näyttävät suurimman osan ihmisiä kiinnostavasta sisällöstä, ja niiden tarjoama sisältö toimii muissakin paikoissa keskusteluiden ym. pohjana. Nähtäväksi jää, kääntyykö tuo myös bisnesmielessä voitoksi netissä.

Matti Rissanen: Ohjaan palautteesi eteenpäin. Toimittajana en pysty vaikuttamaan sivujen tekniikkaan.

Posted by: Tero Lehto at 27.05.07 13:25

Ottamatta kantaa näköislehtien tulevaisuuden näkymiin on todettava, että ainakin välivaiheen ratkaisuna ne ovat ihan siedettaviä. Esimerkiksi Zinio (http://www.zinio.com) tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman siihen millainen voisi olla ainakin yksi tulevaisuuden lehdenlukemisen konsepti. Zinio Reader ei ole mitään mullistavaa, mutta tarjoaa jo tällä hetkellä helpon tavan shopata ulkomaisia harrastelehtiä melko edullisesti ja ilman kaikenmaailman lehtiosastojen ravaamista.

Zinion kautta saa ladattua yhden kanavan kautta melkoisen valikoiman lehtiä. Esim business week, macworld, pc magazine, harvard business review, FP, digital arts. Tästä käy kiittäminen varmaankin juuri sitä, että näköislehti on tuotannollisesti niin yksinkertainen (eikä siis edellytä eri talojen tietojärjestelmien integrointia tai virittelyä).

Tämän kanavan vinkkaamisesta täytyy kiittää tosin kilpailevan konsernin lehteä, eli MikroPC:tä. :)

Posted by: PerttuT at 27.05.07 18:22

Tero:"...mediatalot näyttävät suurimman osan ihmisiä kiinnostavasta sisällöstä, ja niiden tarjoama sisältö toimii muissakin paikoissa keskusteluiden ym. pohjana. Nähtäväksi jää, kääntyykö tuo myös bisnesmielessä voitoksi netissä."

Kyse on juuri siitä, miten näytetään: painavimmalle ja kalleimmalle heatsetille painettu magazine ei ole vaarassa; sehän esine, jonka omistaminen ja tilaaminen/ostaminen on statuksen täyteinen tapahtuma. Ja sillä on himassa paikkansa kertomassa rahasta/mausta/henkisistä resursseista ja lahjoista, erityisasiantuntemuksesta. ym..
Päivälehti on käyttötavara, joka on vaarassa, koska se jakelee painettuja eilisiä uutisia.

Posted by: Roh at 27.05.07 21:42

Miksi uskot juuri näköislehteen? Entä muut nettilehtien julkaisutavat? Mitä vikaa on HTML-lehdissä, jotka on optimoitu web-selaimilla luettavaksi?

Ymmärtääkseni Kari tarkoitti merkinnässään tätä nimenomaista verkkolehtien tyyppiä, näköislehtiä. Ne ovat tyypillisesti Flash-muodossa tehtyjä paperilehtien muunnoksia.

Tero, taidat katsoa ongelmaa vähän väline- tai tekniikkaspesifisesti. Itse ajattelen asiaa laajemmin: oli se sähköisen lehden muoto lopulta mikä tahansa, se on iso ongelma lehtitaloille. Tulee olemaan iso työ perustella lukijoille, miksi pitäisi maksaa tavarasta, jonka saa verkosta nopeammin ilmaiseksi. Edustamasi lehden kaltaiselle julkaisulle se on samalla myös mahdollisuus, mutta vaatii kyllä toiminnan periaatteiden uudelleen miettimistä.

Jos ei ymmärrä mitä tarkoittaa, ovat ymmärrykset eri aaltopituudella.

Tätä mä en ymmärtänyt ollenkaan. Kyllä minä ymmärsin, mitä tarkoitin. Ilmeisesti en vaan ilmaissut sitä riittävän selvästi :)

Posted by: Desc at 29.05.07 11:17

Desc: "Tero, taidat katsoa ongelmaa vähän väline- tai tekniikkaspesifisesti . . ."

Juuri noin tein, koska Kari käsitteli blogimerkinnässään näköislehtiä välinelähtöisesti nykymuodossaan.

Kun kommentoidaan tiettyä välinettä, ei siitä voi lähteä vetämään johtopääötstä, että kommenttisi koskisi kaikkia sähköisiä lehtiä.

Jos olet kustannusalan ihmisiä, tunnet varmasti käsitteet ja tiedät missä laajuudessa niitä on käytetty.

Posted by: Tero Lehti at 29.05.07 23:07

Itseasiassa mietin näitä kommentteja lukiessani, että tässä käydään sitä samaa keskustelua, jota historian kirjat kertovat käydyn mm. kun televisiotoiminta aloitettiin (lehtitalot pelkäsivät koko alan häviämistä) jne.

Minun on hivenen vaikea nähdä, miten sähköinen julkaisu itsessään konkreettisesti edes voisi syrjäyttää paperia, muuta kuin uutisvirran suhteen (reaaliaikaisempi).

Ainakin itse tuollaiset jotkut 50 RSS-syötettä ja muutamaa (html)muotoista nettilehteä lukevana luen silti paperilehtiä ihan samalla innolla kuin nuorempanakin.

Ehkä sähköinen paperi voisi olla "se" juttu, mutta sekin on aikamoinen sukupolvi-murros kysymys, että paperilehdet siitä johtuen poistuisivat. Nuo flash-muotoiset ovat mielestäni aivan kuolleen kirjaimen idea.

Oma epäilykseni on, että verkkomedia täydentää, ei poista, kuin ehkä nämä joka yhdistyksen pikkujulkaisut ja vastaavat. (jota se onkin vähentänyt)

Yhtälailla blogit tuskin pystyvät poistamaan tarvetta toimitettuun journalismiin, koska lukijan näkökulmasta yleensä kysymys on luotettavuudesta. Näin muodosta riippumatta, lehdistö jää. (Voisi melkein väittää, että haasteellisuus ja erikoistuminen kasvaa, kun toimittajasta tulee brandi lehden ohella..)

Harvempi bloggaaja soittelee taustatietoja virkamiehiltä esimerkiksi poliittisen kirjoituksen taustoittamiseksi..

Posted by: Tuomo at 14.06.07 00:30

Ģąćąēčķ äāåšåé ÄČĢČŠ. Õąšüźīā ųļīķčšīāąķķūå äāåšč
Ļšīäąęą čņąėü’ķńźčõ äāåšåé BARAUSSE
ć. Õąšüźīā, ļšīńļ. Ćąćąščķą 19
Ņåėåōīķū ģąćąēčķą äāåšåé:
ņåė.: 8 (057) 759-85-11
ņåė./ōąźń: 8 (057) 732-40-23

Posted by: kravcoviii at 07.09.09 21:28

I jailbroke my ipod touch and I want to add games to it. Is there any way to get ipod downloads on a computer and transfer them to the ipod without using WIFI on the ipod? How do I get free iPod Downloads???

Posted by: ipoddownnloadzd at 10.09.09 20:40

Microsoft pushing Bing.com! Any ideas if it is actual as they say? or is it prosperous to job like VISTA?

Posted by: SoleRoliChope at 18.09.09 07:39

Battle of search enginges? Bing vs Google? Who do you detestation is prospering to win?

Posted by: SmododildJete at 18.09.09 14:10

Conflict of search enginges? Bing vs Google? Who do you detestation is affluent to win?

Posted by: Enessynum at 18.09.09 17:19

So did you oppinion changed of Obama changed after fresh debates? I wonder how bequeath it alter our unborn! Would you vot an eye to him recompense the next term?

Posted by: orierbcig at 18.09.09 19:24

So did you oppinion changed of Obama changed after recent debates? I wonder how will it trouble our future! Would you vot against him repayment for the next term?

Posted by: bubtinkOnet at 18.09.09 20:45

Didn't you know about new flu revelations? It's something strange for me, but it seems to be quiet these days.
But anyway, we have the best fle vaccine - enter


http://www.trainingpeaks.com/bbs-forum/forums/thread-view.asp?tid=52420&posts=1

GOOGLE says many interesting things about it!

Posted by: Teemsevence at 19.09.09 00:02

Some people divulge it is to anciently to decide but I strongly stroke obvious notion on Obama have changed and he has no happen for the reelection! Nonetheless it is flat comic that people wont let him do what they entertain voted him to do! I still trust Obama! Though I migh disagreen on Robustness Fancy but to be on the up it sucks! If you utilize throughout the great company it is not an publication for you bloodline! But what about other americas!? We manipulate great words when we weigh but when it comes to business everyone involved with only nearby themselfs

Posted by: TiliGeold at 19.09.09 01:09

Hello,

you will be welcomed on my Debt Management site!

Seeya!

Posted by: HoreothEr at 19.09.09 10:40

Hello,

you will be welcomed on my Debt Advice site!

Seeya!

Posted by: escabospiscaf at 19.09.09 11:20

Ģķå it would be longed-for to see register continuation shortly

Posted by: Antaseabany at 19.09.09 11:38

It was the saintly mental image to make a note here so much the interesting.

Posted by: BaibiaCix at 19.09.09 23:44

Ģķå it would be good to be aware mail continuation tartly

Posted by: TocaaccefsNax at 21.09.09 23:39

Hello people!

Im looking foward to watch movie Surrogates

Thnx in advace!

Posted by: TapWrabever at 03.10.09 14:28

Ģąńńīāą’ īņļšąāźą ńģń

Posted by: vkdkhua at 05.10.09 00:37

Hei In the red klooper in F7*&%^! partake of of the country of my english jer, buti danged hairy re counter .

Posted by: Piescegigheme at 05.10.09 03:01

Please let me know how do you like it guys, what should i change, what would you change?!

http://www.youtube.com/watch?v=tF89ds37GHo

Thank you!!

Posted by: teniwheenly at 15.10.09 06:27

Ńīįčšąžńü źóļčņü ģąųčķó ā įėčęąéųåå āšåģ’. Āūįčšąž čē Įģā 525 (ńåäąķ), ßćóąš ÕŌ č Ģåšńåäåń Įåķö CLS
CLS ģķå ī÷åķü ķšąāčņüń’ äčēąéķīģ (źšąńčāī), ņåģ ÷ņī čõ ģąėī (įóäó ļščēķąņåėåķ ēą čķōīšģąöčž ļī ķåģó-īņēūāīā īįēīšīā ā ńåņč ļī÷ņč ķåņ), įģā ļšīņåźöčīķčēģīģ (āń’źčå čķņåšåńķūå ųņó÷źč, ņčļą ļšīåźöč’ ķą ėīįīāīå ńņåźėī, ėó÷ųčé äāčćąņåėü), źšåńėą ćīāīš’ņ ņąģ õīšīųčå, ’ćóąš āķåųķå č āķóņšåķķčģ äčēąéķīģ-ņåģ ÷ņī īķ ņąźīé źīģļüžņåšķūé, ą ė’ ćąäęåņ\ņåėåōīķ č ķīāūé, āūųåė ķåäąāķī ņīėüźī ÷ņī.

×ņī āūįšąņü ģķå čē āūųåóźąēąķķīćī č ćėąāķīå ļī÷åģó? Ļīńīāåņóéņå ļīęąėóéńņą

Posted by: himiknick at 22.10.09 17:21

Налоговики - миллионеры... БУСАРЕВ ВЯЧЕСЛАВ ВАЛЕНТИНОВИЧ Украина, АР Крым, г.Симферополь.

Не для кого не секрет, что экономика Украины в настоящее время находится в кризисе. Не смотря на это, есть специалисты, которые под ширмой государственных служащих работают против государства, которое доверило им занимать высокие должности, оплачивает достойную заработную плату, но …?!
Одним из таких деятелей, является БУСАРЕВ ВЯЧЕСЛАВ ВАЛЕНТИНОВИЧ - председатель налоговой службы АР Крым. Личность, которую можно поставить в пример многим политикам, ведь Вячеслав Бусарев получил старт в карьере государственного служащего когда у власти была Партия Регионов, однако, остался при должности и до настоящего времени, когда Партия Регионов находится в оппозиции, а все почему?! Все очень просто, В.Бусарев работает на свой карман, а не для бюджета Украины, «кормит» вышестоящее руководство ГНА Украины и остается «своим» при любой власти в стране. Перейду к конкретике, подтверждающей все выше изложенное.
Существует такое понятие «налоговая яма», это предприятие, которое создает затратную часть предприятий-контрагентов посредством предоставления им налогового кредита. Проще говоря, помогает предприятиям контрагентам завышать свои затраты, тем самым минимизируя уплату налогов в бюджет, а иногда при миллионных оборотах предприятий сводит уплату налогов в бюджет к нулю. Как Вы понимаете, деятельность таких предприятий должна быть незамедлительно пресечена налоговой службой, но, под непосредственным контролем В.Бусарева на территории АР Крым были созданы и помогали скрывать налоги предприятиям Крыма и некоторых регионов Украины следующие «налоговые ямы»:

ЧП «Зовик» (код 24504001);
ООО «Энерго-ВАН» (код 32153280);
ООО БК «Абрис-груп» (код 33608264);
ООО НТК «Энерго-тайм» (код 33898770);
ООО «Фотон 102» (код 34861343);
ЧП «Керчмет» (код 34908260);
ООО «Партенитинвест» (код 34938871);
ЧП «СЛС-груп» (код 35736934);
ООО Салтовский хлебзавод» (код 36165787);
ЧП «БУД-ТИС» (код 36165420);
ООО «Тенси» (код 36165070);
ЧП «Крым-строй-ТИС» (код 36165106);
ЧП «БУД-Т.И.С.» (код 36165394);
ЧП «ТИС» (код 36165064);
ООО «Т.И.С.-строй» (код 36165038);
ЧП «Тисстрой» (код 36165148);
ЧП «Крымтисстрой» (код 36165174);
ООО «Южсаппорт» (код 36275069);
ООО «Латем плюс» (код 36275121);
ЧП «Крым строй поставка» (код 36478440)
ООО «Консалавто» (код 36478990);
ЧП «Сервис-Крым-Сбыт» (код 36583473);
ЧП «Крым-Сервис-Сбыт» (код 36583447);
ЧП «Сбыт-Крым-Сервис» (код 36583384).

Почему то, при якобы тотальном контроле со стороны налоговой, указанные выше субъекты без проведения проверок перестают работать, а на их месте создаются в один день от трех до пяти подобных предприятий, при чем регистрируются в один день, на одних и тех же лиц, также в один день выдается свидетельство плательщика НДС, при отсутствии расчетных счетов в банках.
Все вышеуказанные предприятия «помогли» своим контрагентам скрыть от налогообложения сотни миллионов гривен, а это бюджетные деньги страны. Соответственно, за «спасибо», т.е. бесплатно, указанные предприятия не существовали бы. Поэтому предприимчивый В.Бусарев обложил данную деятельность «налогом в свой карман», а именно, ставка этого «налога» составила 0,8% от валового оборота деятельности каждого из указанных предприятий, а это в итоге миллионы гривен. Но, как Вы понимаете, без поддержки сверху, такая «деятельность» не существовала бы. Поэтому В.Бусарев должен отдавать некоторую часть денег заместителю ГНА Украины В.Кайзерману, который взамен, за это поддерживает В.Бусарева и ежемесячно либо снижает планы поступления налоговой Крыма в бюджет, либо при угрозе его невыполнения корректирует в сторону уменьшения.
На указанном примере работы В.Бусарева, становится понятно, каким образом налоговики становятся миллионерами.

Posted by: cursiose at 10.11.09 22:15

Ńåćīäķ’ šąķī Ļąāåė Äóšīā īļóįėčźīāąė ńņąņüž ļīä ķąēāąķčåģ: «Āń’ ļšąāäą ī ļščėīęåķč’õ Āźīķņąźņå»
Ķī ļī÷åģó ņī īķ ńšąēó åå óäąėčėč, īķą ļšīńółåńņāóāąėą āńåćī 5 ģčķóņ!
Ķī åłå óäąėīńü ńīõšąķčņü ńńūėźč, źīņīšūå īķ óźąēūāąė ā ńņąņüč č ÷ąńņü ņåźńņą: ńźīļčšīāąķķīćī ÷åšåē GOTnotTon, åćī Āū ģīęåņå ļšīńģīņšåņü ēäåńü:
Ņóņ źėčźąžłå’ ńńūėźą ķą http://174.120.31.99/~mmicha96/
Ļīńėå ąāņīščēąöčč ļīļąäåņå ķą ńņšąķčöó ēąģåņźč, ķī ķå ēķąž, 6 ńņšąķčö, ćäå įūėą ēąģåņźą óäąėčėč įåē óźąēąķč’ ļšč÷čķ, żņī ļīńėåäķ’’.
Ķå ēķąž, ļī÷åģó ó ķčõ ņąźą’ šåąźöč’ …

Posted by: vitas dir at 15.11.09 19:40

Интересные факты:
Вечный календарь Эдвардса разбит на четыре 3-месячных квартала. Каждая неделя и каждый
квартал начинаются с понедельника, что весьма выгодно для бизнеса.
Первые два месяца каждого квартала содержат по 30 дней, а последний — 31.
Между 31 декабря и 1 января располагается праздник — День нового года, а раз в 4 года между
31 июня и 1 июля появляется День високосного года.
Приятной особенностью Вечного календаря является то, что пятница в нем никогда не попадает
на 13-е число. Несколько раз в Палату представителей США даже вносили законопроект
об официальном переходе на этот календарь.
----------------------------------------
http://glassunitpro.ru/Stekljannye--peregorodki.html
стеклянные раздвижные перегородки

Posted by: Zorketlewok at 15.11.09 23:43


Just sharing that I'm working on a new cool signature using the amazing mylivesignature service (got the link from a friend).

Posted by: SeernVern at 25.11.09 02:03

I have a nice joke. Did you hear that Miss Muffet and Saddam Hussein got together for a meeting last week to discuss their common problem? They both have Kurds in their whey.
___________________________
--/ cilias dosing /--

Posted by: twilavag at 11.12.09 16:58

Oh, good joke) What is the difference between a prizefighter and a man with a cold? One knows his blows, and the other blows his nose!
___________________________
--/ cealis 100mg /--

Posted by: alishadug at 11.12.09 19:25

I have a joke for you =) How can you tell if a planet is married? It has a ring around it.
___________________________
--/ ciallis Tucson /--

Posted by: cecilamur at 13.12.09 01:50

Sorry, for off top, i wanna tell one joke) What do you call four bull fighters in quicksand? Quatro sinko.
___________________________
--/ cialias com San Jose /--

Posted by: nickyloc at 13.12.09 03:59

Wassup

I wanted to share with you a great site I just came across teaching Krav Maga like they teach it in the Israeli Army (IDF) If you guys have seen the Discovery Channel TV Show called Fight Quest you would have seen their chief instructor Ran Nakash there. Anyways, I think it's worth a look. I've been a member for the last 4 months, and I've been loving every momen of it.

Hope I've helped someone here,

cheers

Posted by: ExporieDire at 13.12.09 19:31

Wanna good joke? Why are there so many Smiths in the phone book? They all have phones.
___________________________
cialus com Houston

Posted by: cleopec at 15.12.09 18:27

Fresh joke! Why do birds fly south for the winter? Because it's too far to walk.
___________________________
cealis buy generic

Posted by: neldatas at 15.12.09 21:13

cztvm buy cheapest viagra no prescription gadygwh lljmwin cheapest viagra online ex vdng viagra cheapest viagra gimnb hrtsi cheapvia2014 buy viagra australia without prescription gaheijv ijxyyax cheap viagra jd hhdn cheapest muhzohl viagra illdw apwbhb

Posted by: gogosunman at 16.12.09 11:44

Wanna good joke? What do you call a veterinarian with laryngitis? A hoarse doctor.
___________________________
cilais Nevada

Posted by: sharenvat at 17.12.09 20:53

Nice joke! What farm animal is a cannibal? A Cow, it eats it's fodder!
___________________________
clialis online New York

Posted by: garnettmuk at 17.12.09 23:19

I have a joke for you =) What do you call it when worms take over the world? Global Worming.
___________________________
vigera

Posted by: shavonzuv at 18.12.09 22:16

Hello to all!

Could you please tell me where can i watch American Pie Beta House online?

Thank you in advance!

Posted by: nubinfids at 19.12.09 08:47