« Portfolio Finland, like | Main | Kommentit kiinni »

toukokuu 12, 2007

Var i fan är jag?

Olen parin päivän ajan käyttänyt koemielessä Nokian ilmaiseksi tarjoamaa navigointisoftaa. Puhelimena on E70 ja Insmatin GPS-mokkula. Toimii sinänsä ihan näppärästi, vaikka paikan löytyminen kestääkin jonkin aikaa. Ja puhelimen akku väsähtää täydestä lähes tyhjään noin 1,5 tunnin käytön aikana. Kytkeminen autolaturiin on siis käytännöllisesti katsoen pakko.

Jännittävin omainaisuus on kuitenkin kartta. Kartan tiedot ovat peräisin joko Navteqilta tai Teleatlakselta, kuten kartta-aineisto sähköisissä kartoissa Suomessa tuppaa olemaan. Ja se suugaa.

Karttojen kokoaja on nimittäin ainakin Uudenmaan alueella jättänyt varsin monesta paikasta suomenkielisen paikannimen kertomatta. Uudellamaalla operoidaan siis pääasiassa ruotsinkielisin osoittein.

Tuorein esimerkki on eilisillalta. Tarkoitus oli päästä Karkkilaan. Osoite ja paikkakunta syötetään Nokian Kartat-sovelluksessa eri kenttiin ja sitten alkaa etsintä, joka ei tuota tulosta: osoitetta ei löydy. Yritän varmuuden vuoksi muutamaa erilaista kirjoitusasua (voisihan se olla, että "Vuonaistentie" on kirjoitettu väärin...) mutta ei. Sitten tarjoan Karkkilan tilalle Högforsia ja kas, jopa löytyy.

Myönnän: täytyi konsultoida puhelinluettelon karttaa, jotta sain selville, mikä on Karkkila toisella kotimaisella.

Ja kyllä ne ajo-ohjeetkin olivat vähän sinne päin. Turuntien alkupuolella navigaattori yritti sinnikkäästi ohjata minua pois moottoritieltä jonnekin skuttaan, ennen kuin tyytyi opastamaan minut Turuntietä pitkin Porintielle ja siitä edelleen Vuotinaistentielle.

En ole ihan vielä valmis hylkäämään tätä tunkkia, mutta suhtaudun siihen melkoisella varauksella.

Posted by Kari at 12.05.07 13:13

Comments

Tuo on tyypillistä kun käytetään TeleAtlaksen tavaraa. Kaikki on Ruotsiksi ja sehän ei käyttäjiä oikein innosta täällä. Myöskin tuo haku on ihan typerä: jos minä haluan mennä Keskustie 2:een Nurmijärvellä, minkä hiton takia pitää tehdä haku joka ehdottaa joko Keskustie 2, Nurmijärvi tai Keskustie 2, jokutoinenkunta (ei nyt muistu mieleen mikä)?

Muutenkin käyttöliittymä on huono monilta osin, ohjelma on hidas jne. Ja tyypillistä Nokiaa: muilta vaaditaan käyttöliittymän ja muiden osalta paljon, itse voidaan tehdä mitä halutaan. Tuo softa kun ei tosiaan ole tehty siten että se saisi Symbian Signed -hyväksynnän, puhumattakaan Nokian omista vaatimuksista. Hienoa kaksinaismoraalia.

Itse käytän mieluummin TomTomia, siinä saa sitä mistä maksaa, käytettävyys on hyvä ja on nopeakin. Eikä haittaa vaikka joutuu maksamaan, niinhän tuosta Nokiankin surkileesta joutuu jos haluaa oikeasti navigoida.

Posted by: Symbiatch at 13.05.07 12:44

Nokian softassa hyvää on se, että se tuo uusia hinnoittelumalleja. Useimmissa softissa näyttää olevan vaihtoehtona vain satojen eurojen kertahankinta tai ylihintainen kuukausimaksu.

Jos softaa kaipaa esmes kerran viikossa jossain matkoilla, pitäisi olla edullinen vaihtoehto tähän.

Posted by: Tero Lehto at 13.05.07 20:39

Juuri tämä hinnoittelumalli oli yksi syy siihen, että otin softan käyttöön. Odotan, että on ihan kätevä väline ulkomailla niissä paikoissa, joissa karttainfo on asiallista.

Posted by: Kari Haakana at 13.05.07 21:18

Kyllä, hinnoittelu on hyvä idea ja itsekin voisin käyttää hyvinkin ulkomailla. Seuraavalla matkalla ei kylläkään varmaankaan tarvitse ohjeita, mutta kartan kyllä. Toisaalta koko alueella on WLAN vapaasti käytettävissä joten mikä tahansa karttapalvelu ehkä toimisi ja vieläpä tehokkaammin kuin tuo. Mutta ilman GPS:ää, pitäisi itse arpoa missä on.

Posted by: Symbiatch at 14.05.07 15:28

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)