« Vapaus koittaa | Main | Onko Helsinki Timesille tilausta? »

toukokuu 04, 2007

Sana on vapaa

Eilisen lehdistön sananvapauden päivän kunniaksi suomalaiset lehdet koristelivat sivujaan piikkilankailmoituksilla. Idea on, että meillä täällä länsimaissa homma on hyin, kun styränkihallitukset tai gangsterit eivät sanele sitä, mitä julkaistaan ja mitä ei.

Meillä täällä länsimaissa toimittajan ohimoa ei ehkä paina Kalashnikov tai Glock mutta SAP tai Excel voi painaakin. Tuore esimerkki: PC Worldin päätoimittaja erosi, kun yhtiön johto oli sitä mieltä, että tärkeitä ilmoittajia kritisoivia juttuja ei pidä julkaista.

Wiredin mukaan PC Worldin Harry McCracken löi hanskat tiskiin, kun IDG-pomo Colin Crawford veti julkaisusta pois jutun, jonka työnimi oli "Ten things we hate about Apple". Crawford on kiistänyt asian.

Itse en muista, että Suomessa olisi päätimittaja lähtenyt litomaan tällaisen asian takia. Johtuuko se siitä, että tällaista painostusta ei Suomessa tapahdu vai siitä, että päätoimittajat taipuvat? Vai jostain muusta? Sitä sietää miettiä vielä sananvapauspäivän jälkeenkin.

Kiitokset Terolle vinkistä.

Posted by Kari at 04.05.07 10:32

Comments

Tuohon maksajien vaikutukseen uskon, mutta todennäköisesti se menee Suomessa lähinnä itsesensuurin puolelle. Olen varma, että monet toimittajat tietävät toimintansa rajat ikään kuin alitajuisesti.

Toisaalta sensuuri liittyy mainostajien lisäksi oman talon asioista uutisoimiseen. Jos yhtiön johtaja narahtaa väärinkäytöksistä, asia ei todennäköisesti saa oman talon mediassa kovin paljon palstatilaa. Entä miksi tiedotusvälineissä kerrotaan naurettavan vähän mediataloissa kukoistavista työsuhdelaittomuuksista? Ehkä sen takia, että edes naapuria ei viitsi syytellä, ettei pilkka osuisi omaan nilkkaan.

Posted by: Lane at 04.05.07 16:36

V-lehti ja päätoimittajan hyllytys niinsanotusti huumemyönteisen artikkelin johdosta tulee mieleen heti ensimmäisenä vastaavana suomalaistapauksena.

Mutta en minä näitä sananvapauskysymyksinä näe.

Firmassa kun firmassa työnantajan eli palkanmaksajan sana on se viimeisin ja jos työntekijä tästä ehdoin tahdoin tuottamuksellisesti poikkeaa niin ennenpitkää sitä alkaa olla ovensuunta lähellä..

Posted by: Jyri at 04.05.07 17:17

Minulle muistuu mieleen yksi tapaus, jossa väitettiin päätoimittajan siirtyneen "erityistehtäviin" (ja lopulta syrjään kokonaan), koska oli erimielisyyttä johdon kanssa lehden kehityssuunnasta.

Päätoimittajalla oli näkemys lehden hyvästä oman kokemuksen pohjalta, mutta johto katsoi mihin mainosmarkkinat menevät.

Nämä olivat kuitenkin huhuja ja spekulaatioita, joten jätän nimet toistamatta.

Posted by: Tero Lehto at 04.05.07 20:49

Hieman tässä joutuu muistelemaan…Joskus 1990-luvun puolivälissä, Iltalehden vastaava päätoimittaja Veli-Antti Savolainen erosi yllättäen; myöhemmin hän Kotimaa-lehden haastatteluissa sanoi, että ero johtui silloista KOP-pankkia koputelleista uutisjutuista.
Toimen tapaus liittyy edelliseen kuin käsikirjoituksessa. IL:n Savolaisen aikaisen uutispäätoimittajan Martti Backmanin, joka tosi asiassa siis vastasi uutisista IL:ssäkin, eikä VA-ressu, erottaminen vuosia myöhemmin Suomen Kuvalehden päätoimittajan paikalta, sisäpiirien mukaan tapahtui samaisen rahalaitoksen, KOP:n perillisen painostuksesta. …
Ja kun tähän sitten SK:n uusi vastaava päätoimittaja Tapani Ruokanen palstallaan vastasi, että ”luulettoko että Suomessa pankit voivat muka erottaa riippumattoman lehden päätoimittajan”, mä muistutin vittuilleeni Vihreässä Langassa VA- Savolaisesta, jonka haastattelun, jossa hän itketteli pankkien valtaa, oli Ruokanen itse tehnyt…
Tarina jatkuu siten, että I=S kaivoi esille ko. Ruokasen tekemän haastattelun, ja alkoi asialla hiillostamaan.

ja vielä pieni anekdootti:
Ruokanen ilmoitti henk. koht. minulle joutuneensa ”uransa pahimpaan pyöritykseen” sen huomioni takia Vihreä Tanka -pastalla….ja sitten vielä jotain erityisen henkilökohtaista: ”enpä tiedä, olenko päätoimittajana kiinnostunut tuollaisesta kintulle kusijasta.”
Moneen suomalaiseen laatulehteen olen kirjoittanut, Suomen Kuvalehteen en koskaan, en sanaakaan…
(tuohon aikaan, Oden mukaan, hän oli trendiä seurannut, SK värväsi säännön mukaan Vihreän Langan esiin nostamia kolumnisteja.)

Sen pituinen se.
Yhteydet todellisuuteen ovat peräti todellisia.

Posted by: Roh at 05.05.07 02:32

V-lehden tapaus ei ymmärtääkseni liittynyt mitenkään oletettuihin ilmoittajasuhteisiin. Sama pätee Teron kuvaamaann tapaukseen: siinäkään ei tuon kuvauksen perusteella ole ollut kysymys siitä, että lehden jutut olisivat liian kriittisiä. Yhtiön pomolla on tietenkin oikeus antaa kenkää päätoimittajalle, jos hynkkää ei tule. Sen kytkeminen juttujen liikaan kriittisyyteen on tietysti eri asia.

Roh: minulla oli hämärä muistikuva Backmanin tapauksesta, mutta Savolaista en muistanut. Kiitoksia tästä kuvauksesta.

Posted by: Kari Haakana at 05.05.07 13:51

Kari, jos kerram tiedämme mistä puhumme, eikö hynkkää muka tullut? Ymmärsin, että kyse olisi siitä, että suuntaamalla lehti enemmän mainostajien mukaan uskottiin, että rahaa tulee enemmän. Se ainakin kertoo, että kaupallisuus on vahvasti vaikuttamassa.

Posted by: Tero Lehto at 05.05.07 18:41

"Ymmärsin, että kyse olisi siitä, että suuntaamalla lehti enemmän mainostajien mukaan uskottiin, että rahaa tulee enemmän. Se ainakin kertoo, että kaupallisuus on vahvasti vaikuttamassa."

Tämä on edelleen eri asia kuin se, että juttujen sisältöä muokattaisiin suhtautumaan mainostajiin positiivisesti tai että tietynlaisia juttuja ei kirjoitettaisi tai että jokin jo kirjoitettu juttu vedettäisiin johdon toimesta lehdestä pois, koska johto uskoisi ko. jutun vaikuttavan negatiivisesti ilmoittajasuhteisiin.

Kaupallisuuden vaikutusta kukaan ei kiistäne, kun puhutaan kaupallisella pohjalla toimivista tiedotusvälineistä.

Posted by: Kari Haakana at 05.05.07 19:06

Minä tein linjapäätöksen kauppalehden blogien suhteen, kun minun rakennusyhtiötä arvostellut kirjoitukseni poistettiin ja sellainen setä joka esitteli itsensä nimikirjaimilla soitti perään ja haukkui.

Posted by: Petja Jäppinen at 05.05.07 21:29

Petja, löytyykö tuo kirjoitus vielä jostain?

Posted by: Kari Haakana at 05.05.07 21:35

Esim. tässä, Kari, hieman taustaa orientoitumisharjoituksena:
ihmiskunta.org/wp/?p=639

Posted by: Roh at 06.05.07 18:27

Talentum, entinen työpaikkani, salli saman viestin.
http://www.tekniikkatalous.fi/displayCommentList.do?threadId=19541

Posted by: Petja Jäppinen at 06.05.07 20:54

http://www.tekniikkatalous.fi/displayCommentList.do?threadId=19541

Posted by: Petja Jäppinen at 06.05.07 20:59

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)