« Sana on vapaa | Main | No entäs Portfoliolle sitten? »

toukokuu 06, 2007

Onko Helsinki Timesille tilausta?

Postiluukusta kolahti ensimmäinen numero Helsinki Times -lehdestä (saitti on pystyssä, mutta siellä ei näytä olevan vielä mitään). En tiedä miksi minulle sellainen lähetettiin; voi olla, että istuminen opetusministeriön asettamassa kulttuuri- ja mielipidelehtilautakunnassa liittyy asiaan.

Helsinki Times joka tapauksessa on tabloid-kokoinen, viikottaista ilmestymisrytmiä lupaava englanninkielinen julkaisu. Kama lehdessä näyttää olevan pääosin STT:ltä peräisin. Eli käsissä on englanninkielinen, viikottain ilmestyvä versio Metrosta tai Satasesta. Tästä lehdestä tosin pitää maksaa.

Olen ilmeisesti masentavan negatiivinen luonne, sillä epäilen vahvasti lehden mahdollisuuksia. Okei, pääkaupunkiseudulla elää kymmeniä tuhansia muualta tänne muuttaneita ihmisiä, joille ei ole tarjolla paikallisinformaatiota painetussa muodossa. Kaivataanko tällaista tietoa sitten niin paljon, että syntyisi kysyntää viikottaiselle lehdelle? Se onkin se iso kysymys.

Helsinki Timesin taustalla on Dreamctcher Productions -yhtiö, joka tekee myös Six Degrees -nimistä, kerran kuukaudessa ilmestyvää englanninkielistä ilmaisjakelulehteä. Ilmeisesti osittain samat ihmiset tekevät siis myös Helsinki Timesia, joskaan tästä ei minulla ole tietoa. Lehdessä ei nimittäin ole perinteistä apinalaatikkoa eikä lehdessä edes kerrota pätoimittajan nimeä. Tämä on jo vähän outoa: aikakautisessa julkaisussa kun pitäisi kertoa julkaisija ja vastaava toimittaja.

Ja sitten tietenkin netistä löytyy jo englanninkielinen Helsinki Times -blogi. Jotain vääntöä näiden kahden Timesin välillä on kai jo ollutkin.

Onnea Helsinki Timesille joka tapauksessa.

Posted by Kari at 06.05.07 19:10

Comments

Häkellyttävän ruma www-presenssi. Ikään kuin nuo sivut olisivat jollain Myspace-editorilla tehdyt.

Posted by: Suojakänni at 06.05.07 20:12

Tarkoitin tietenkin tuota jälkimmäista Timesta kommentillani. Oudoksun nyt noin sekuntia myöhemmin sitä, miten menin sortumaan moiseen julkiseen dissaukseen. Halvatun hormonit!

Posted by: Suojakänni at 06.05.07 20:19

Maksullinen, englanninkielinen versio Metrosta tai Satasesta? Okkeee, mä voin ottaa aikaa siihen kun homma kuolee.

Posted by: Zepa at 06.05.07 20:59

Sorry for landing in the middle of your discussion and writing in English. I can read and understand a bit of Finnish, but writing is no go. I was certainly delighted by the appearance of Helsinki times. We have lived in Helsinki for 3 years and have needed good information and news concerning Finland and the world in English in one publication. Now it is here and the quality of it is just astonishing.
If I understood it right, you are part of a ministry encouraging diversity of publications?? Shouldn't you be happy that not everything is coming from the big publishing and newspaper companies?
Comparing Helsinki Times to Metro and 100 also sounds unfair to me. Just look at their newest issue with a fresh column written by Michael Gorbachev, when are we going to you that on Metro?

Posted by: Émigré at 16.05.07 16:18

No oletpa kyllä tosiaan negatiivinen luonne, Kari! Itse opiskelen sekä kieliä, että journalistiikkaa, ja vaikken englanninkielisestä mediasta muuten erityisen kiinnostunut olisikaan, olen iloinen mahdollisuudesta lähettää oikeita uutisia Suomesta australialaisille sukulaisilleni, ja muutenkin ystäville ympäri maailmaa. Myös Opetusministeriön näkökulmasta luulisi ilahduttavan, että esimerkiksi yläaste- ja lukioikäisillä suomalaisopiskelijoilla, ja miksei vanhemmillakin, on uusi hyvä mahdollisuus kartuttaa ja pitää yllä kielitaitoaan. Ainakin itse olen vähän kateellinen vasta yo-kirjoituksiin valmistautuville pikkusisaruksilleni! Helsinki Timesin englanti vaikuttaa ainakin minun mielestäni varsin hyvältä, ja ajankohtaiset uutisaiheet kiinnostavilta. Cheer up!

Posted by: laura at 16.05.07 17:12

Kirjoittamani englanti on surkeaa, joten kommunikoin tässäkin kohtaa suomeksi, toivottavasti Émigrékin ymmärtää.

Olen tietenkin iloinen lähes jokaisesta uudesta Suomessa perustettavasta julkaisusta, julkaisukielestä huolimatta. Pointtini on, että epäilen englanninkielisen viikkolehden elinmahdollisuuksia tämän kokoisessa markkinassa. Toivon, että Helsinki Times pärjää ja uskon, että sille on ainakin kulttuurista tilausta.

Vertaaminen Metroon ja Sataseen tulee yksinkertaisesti siitä, että myös Helsinki Timesin sisällöstä merkittävä osa tulee samalta sylttytehtaalta eli STT:stä. Gorbatshovin kolumni... okei, mutta se ei tainnut käsitellä Helsinkiä tai Suomea? Voin lukea tällaisia kolumneja englanniksi WSJ:stä, Timesista tai muista suurista englanninkielisistä lehdistäkin; en tiedä, onko Helsinki Times oikea paikka tällaisille kolumneille. Satanen ja Metro eivät ainakaan ole.

Varmuuden vuoksi: en työskentele opetusministeriössä. Olen jäsenenä opetusministeriön asettamassa ryhmässä, joka antaa ministeriölle suosituksia kulttuuri- ja mielipidelehtien saamasta rahallisesta tuesta. Päätökset rahojen jaosta tekevät kuitenkin ministeriön virkamiehet ja ministeri.

Posted by: Kari Haakana at 17.05.07 10:53

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)