« Laulu pysyy samana | Main | Yllättävä uutinen »

toukokuu 21, 2007

Kommenttipalstan harvinaisimmat sanat ovat...

..."Taidat olla oikeassa, täytyypä miettiä kantaani vielä uudelleen". Näin sanoo Alan D Abbey israelilaisten uutispalvelujen kommenttipalstoista Poynterissa.

Abbeyn tulkinnan taustalla on Haaretz-lehden englanninkielisen saitin kolumnistin Bradley Burstonin blogimerkintä, jonka otsikko on aika suora: "Kommenttipalstat ovat pelkurikiihkoilijoille". Burstonin entry kannattaa lukea.

Samoin kannattaa lukea, mitä voisi tarkoittaa JSN:n peräänkuuluttama pelisääntöjen selvittäminen. Burstonin jokaisen blogimerkinnän perässä on selvästi kirjoitettuna periaatteet, joita kommentoinnissa täytyy noudattaa. Näinikkää (suomennos omani ja paikoin kökkö):

Kommenttipalstan linjaavat periaatteet ovat keskinäinen kunnioitus ja halu dialogiin. Kommentoijien täytyy kommenttiosastolla pystyä rinnakkaineloon, vaikka he vastustaisivatkin sitä.

Sensuuri on armotonta.

Poliittisilla näkemyksillä ei ole mitään osuutta siihen, julkaistaanko vai hylätäänkö kommentti.

Seuraavat johtavat hylkäämiseen:

1. Rasistiset lausumat, samoin kuin uskontoa, syntyperää tai sukupuolta koskevat loukkaukset.
2. Termien natsi ja Hitler käyttäminen kuvaamaan israelilaisten, palestiinalaisten tai muiden Israelin ja arabimaiden välisen konfliktin osapuolten toimia tai politiikkaa.
3. Loukkaavat huomautukset, henkilökohtaiset hyökkäykset, alatyyli ja kirosanat muita foorumin käyttäjiä kohtaan.
4. Yksilöitä tai uskonnollisia ryhmiä, etnisiä ryhmiä ja rotuja vastaan suunnatun väkivallan kannattaminen. Myös julistukset, joiden voidaan katsoa olevan kehotuksia hyökkäyksiin johtajia, virkamiehiä, turvallisuusviranomaisia tai siviilejä vastaan.

Aika kovaa kamaa suomalaisten foorumien käyttäytymissääntöjen ole kiva muille -lässynläähän. Mutta selvää kieltä. Kenellekään lukutaitoiselle ei tuon jälkeen pitäisi olla epäselvää, millä säännöillä keskustelua käydään.

Posted by Kari at 21.05.07 21:33

Comments

Pistin omalle puolelleni tähän kommentin, kun oli vähän pitkä.

Lisättäköön vielä, että yllä olevien sääntöjen esillä olo on kyllä hyvä asia ja kiitos Karille että laittoi ne suomeksi, huonosta kielitaidostani johtuen greca sunt- non legantur periaate napsahtaa minulla päälle helposti, vaikka saattaisin osatakin sen verran.

Posted by: Petja Jäppinen at 22.05.07 09:01

Hyvää kamaa. Itsekin suosittelen selviä pelisääntöjä keskustelufoorumeihin. Yksi suosikeistani on selkeästi säännöt ja eettiset koodinsa paukuttava Demi: http://demi.fi/keskustelusaannot/

Yksi suosikkikohdistani: "Demi.fi ei ole vapaa kansalaisfoorumi. Jos säännöt sotivat vakaumustasi vastaan, internet on täynnä vapaita kanavia, joilla voit osallistua keskusteluun ilman rajoitteita."

Ja asiasta toiseen: Olen ollut koko ajan yllättynyt kuinka tasokasta ja sivistynyttä keskustelua blogien kommenteissa käydään. Esimerkiksi omassa blogissani olen nyt reilun kahden vuoden aikana joutunut vain pari kertaa kahden eri kirjoittajan alatyylisiä asiattomia (tosin kaiketi laillisia) kommentteja poistamaan. Spämmi on paljon pahempi ongelma.

Posted by: Matti Lintulahti at 22.05.07 22:35

Laitoin tänään pystyyn oman foorumin blogini yhteyteen. Katsoin tosiaan parhaaksi vääntää keskustelun säännöt rautalangasta.

Lintulahden blogi on tehty WordPress alustalle. Itse asensin Cryptographp (http://www.cryptographp.com/) pluginin, jonka jälkeen spammi on ollut vain ikävä muisto menneisyydestä.

Posted by: Ilja Suvanto at 23.05.07 01:19

Halutessamme hintamme pois tietokoneiden ostoistamme,lyötte rahat käteemme tietenkin koska rajoitatte ilmaisuvapauttammekin.sensuurinne alentaa tietokoneidemme käyttöarvoa.Lyökää ostohinnat,ja viekää aparaatin minne ikinä haluatte.Maksakaa myös vahingonkorvaukset nokallehyppäämisestä.

Posted by: martti airekari at 13.06.07 20:44

Joka maalla on lakinsa joita siellä kunnioitetaan oli kotoisin siitä tai muusta maasta.On jokaisen oma yksityinen asia,omat mielipiteet taikka vakaumus.Sen ottaa em. laki myös huomioon valtiollisissa puitteissaan.Mitä tulisi,jos jokainen vaatisi lakia oman päänsä mukaan? Tulisiko anargia vai mikä?Pääsee lopulta missäkin maassa helpommalla kunnioittamalla sen lakeja.

Posted by: martti airekari at 20.11.07 21:45