« Illman täsmentää | Main | JSN:n keskustelupäätös »

toukokuu 16, 2007

Illman Huomenta Suomessa

Ihan nopeasti sen verran, että valtionsyyttäjä Mika Illman oli aamulla MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelman vieraana puhumassa nettikeskustelujen valvonnasta. Klipin voi ainakin toistaiseksi katsoa MTV3:n sivuilta.

Illman kertoo haastattelussa pitkälti samat asiat kuin Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa ja tänne työntämissäni täsmennyksissä. Illman korostaa, että kyseessä oli "yksityinen ajatus", millä hän ilmeisesi tarkoittaa, että kyseessä ei ollut virkatyö. Illman viittaa pariinkin otteeseen siihen, että jokin YK:n järjestö on ottanut kantaa rasistiseen materiaaliin suomalaisissa palveluissa. Onko kenelläkään havaintoa, mikä järjestö ja missä yhteydessä on tällaista lausunut?

Jussi Halli Enirosta kommentoi haastattelussa Illmanin näkemyksiä, hänkin pitkälti samalla tavalla kuin Sunnuntaisuomalaisessa.

Kiitoksia muuten kaikille kommentoijille elävästä keskustelusta. Yli 50 kommenttia jo edellisessä entryssä, huh!

Posted by Kari at 16.05.07 14:16

Comments

Katsoin saman aamulla. Sattumalta.

Kiinnitin huomiota myös tuohon YK:n mainitsemiseen muutamaan otteeseen.

Nyt kiinnostaa tietää, että mikä rasistinen materiaali, missä ja koska?

Vai aletaanko taas suosista hutkimaan ilman tutkimista, kun "YK kert sanoo niin".

Eikä edes kauan aikaa sitten puhuttiin myös sananvapaudesta rasististen viestien yhteydessä. Eli mikä on mitäkin.

Mielenkiintoisia aikoja elämme.

Posted by: Just Sopivasti at 16.05.07 17:29

Ööö. Onks tääl joku moderointi käynnis vai? Saatana.

Posted by: Just Sopivasti at 16.05.07 17:31

Kari, sinä kun olet Illmanin frendi, niin mitä jos kysyisit tuosta YK-hommasta? Minuakin kiinnostaisi.

Posted by: Jari Lindholm at 16.05.07 18:13

Munkin kommentti taitaa lojua jossain haavissa. Aijoo, siinä oli ehjä URL.

Posted by: Zepa at 16.05.07 18:17

STT:n tulkinnan mukaan JSN suosittaa siis ennakkosensuuria, eikä mitään jälkikäteen puuttumista tänään julkaistussa "periaatepäätöksessään". Lisäksi ylläpitäjien tulis kyetä "tunnistamaan" käyttäjät. Uutisen mukaan päätöksessä viitataan myös ennakosensuroimattomiin keskusteluihin ja annetaan niitä koskien vielä lisäsuosituksia (siis ilmeisesti ensimmäisen suosituksen vastaiselle toiminnalle). JSN:n sivuilla päätöstä ei vielä ole, mikä on kyllä perin omituista, jos se kerran STT:n mukaan on jo "julkaistu".

Posted by: Red_Blue at 16.05.07 18:51

Illmanin tulkinta "rasistisesta materiaalista" on varsin väljä. Hän menee liian pitkälle väittäessään, että maahanmuuttajiin kohdistuva kritiikki pitäisi tulkita rasismiksi.

Jos täsmennykset tästä aiheesta kiinnostavat, kirjoitin tästä aiheesta eilen omaan blogiini.

Posted by: lot at 16.05.07 21:57

Ennakkosensuuri tappaa keskustelun.

Posted by: Petja Jäppinen at 16.05.07 23:37

Nää assiit ei jollekin ammattijournalistien eettisen itsesääntelyn elimelle, pirun homekorvaJSN:lle, pitäs kuuluu kyllä ei penninvertaa.

vai että
`ylläpitäjien tulis kyetä "tunnistamaan" käyttäjät.´..pannaan tossa proxya tulille, loppuu se vähäkin tunnistaminen.

Posted by: Roh at 16.05.07 23:58

On varsin tyypillistä sananvapauden rajoittajalta piiloutua jonkun ulkomaisen tahon taakse. Kun Mikko Puumalainen kävi pyhää sotaansa karkkipapereita vastaan, aloite oli kuulemma tullut ulkomailta. Mikäli oikein muistan, tuolloin asialla oli brittiläinen europarlamentaarikko Claude Moraes.

Muutenkin nimettömien ilmiantojen käyttäminen keppihevosena arveluttaa. YK:lla on suomalaisten silmissä hyvä maine (suurelta osin aiheetta), mikä tehostaa Illmanin ehdotuksen arvovaltaisuutta.

Posted by: Vasarahammer at 17.05.07 09:56

Puhuuko JSN muuten tässä asiassa eettisenä vai liiketaloudellisena toimijana? Minulle tulee mieleen, että ainakin isot sanomalehtikustantajat varmaan mielellään tekevät kiusaa muiden keskustelufoorumeille, koska nämä vetävät webin kävijämäärien kilpailussa aika paljon porukkaa.

Sanomalehtiyhtiöt ovat tulkinneet, että esimoderoitu keskustelu on bisneksen kannalta paras malli. Ne ovat pitkään halunneet, että muut joutuisivat alistumaan samaan.

Posted by: Tero Lehto at 17.05.07 11:30

JSN:n päätökset koskevat vain sen perussopimukseen sitoutuneita medioita. Muille verkkokeskustelijoiden ylläpitäjille (esim. tälle blogille) JSN:n suositukset eivät vaikuta mitenkään.

Tarkemmin kts. seuraava entry.

Posted by: Kari Haakana at 17.05.07 12:12

Minulla oli siis huonoa lähdetietoa, jonka mukaan JSN olisi halunnut ohjeitaan ja suosituksiaan sovellettavan muihinkin foorumeihin. Seison korjattuna.

Posted by: Tero Lehto at 17.05.07 12:18

Olettaen, että meillä oli sama lähdetieto eli hesarin uutinen, joka sittemmin kirjoitettiin kokonaan uusiksi niin siitä tosiaan sai vähän hassun käsityksen niiden haluamisista.

Posted by: Zache at 17.05.07 12:57

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)