« Media yksimielinen: lööppejä on olemassa | Main | Mainostajat harhateillä »

huhtikuu 01, 2007

Vaihteeksi keskusteluista

Online-kiusaamistapaus on saanut Tim O'Reillyn hahmottelemaan käytösohjeita bloggaajille. O'Reilly korostaa, että seitsenkohtainen ohje-ehdotus on keskeneräinen ja kaipaa kommentteja.

No kommentoidaan. Suomeksi mutta kuitenkin.

Ensinnäkin O'Reillyn ehdotus käsittelee lähinnä sitä, miten bloggaajan pitäisi suhtautua blogissaan tehtävään kommentointiin ja keskusteluun. Ohjeiden ensimmäinen kohta kehottaa bloggaajaa ottamaan vastuun paitsi omista sanoistaan, myös toisten sanoista omassa blogissaan.

Ajatus on ymmärrettävä ja kannatettavakin. Ja kuten O'Reilly perusteluissa tuo esiin, asenne on aivan erilainen kuin netin perinteinen liberalistinen eetos, jossa jokainen on vastuussa vain omasta käytöksestään.

Vaikka O'Reilly ei niin sanokaan, niin näyttää siltä, että verkkoviestinnän arkipäiväistyminen helppojen julkaisualustojen myötä näyttäisi ainakin jossain määrin vaativan tämän ajattelutavan muuttamista.

Muita O'Reillyn ehdotuksia:
- määrittele hyväksyttävä nälvintätaso
- mieti, ovatko anonyymit kommentit tarpeen
- ohita trollit
- siirrä keskustelu pois verkosta
- kerro huonosti käyttäytyvälle keskustelijalle, että hän käyttäytyy huonosti
- älä sano verkossa mitään, mitä et ole valmis sanomaan kasvokkain

Ihan hyviä neuvoja kaikki. Ja tässäkin kohtaa on selvää, että O'Reillyn ohjeet ovat ohjeita verkkokeskustelun toimittamiseen. Tästä aiheesta on keskusteltu tässäkin blogissa aiemmin ja tullaan käsittelemään vastakin, kunhan saamme lukea JSN:n näkemyksen tiedotusvälineiden ylläpitämistä verkkokeskusteluista. Sellainen on ymmärtääkseni jossain vaiheessa luvassa.

Ongelma O'Reillyn ohjeissa on tietenkin se, että mitään tällaisia ohjeita ei tietenkään saada ulotetuksi koskemaan kaikkia bloggaajia. Ja jos näin, niin onko ohjeilla tai periaatteilla minkäänlaista merkitystä?

Posted by Kari at 01.04.07 12:02

Comments

Mulla on kommentointi sallittu vain rekisteröityneille, jonka tunnen tai tiedän, ja muutaman mulkun kommentteja ei julkaista vaikka sanoisivat mitä.
- Ihmiskunnan jäsenyys edellyttää ihmisiksi oloa-

Posted by: Petja Jäppinen at 01.04.07 13:03

Allekirjoittanut pysyy jälkisensuurin kannattajana. Mustalta listalta ei tällä hetkellä löydy IP-osoitteita, ainoastaan avainsanoja, jotka esiintyessään jättävät kommentin tarkastettavaksi. En kykene pitämään anonyymiä kommentointia ongelmana, pikemminkin pidän sitä lehtikirjoitusten nimimerkkikirjoittelun kaltaisena oikeutena, jos sellainen jo historiallisista syistä suodaan.

Muutaman Petjan mainitseman "mulkun" on tosin hiukan vaikea päästä kommentoimaan myös omaa blogiani. Sisältöperustainen tarkastelutapa ei kuitenkaan aiheuta ongelmia. Jos tietyistä kommenteista karsii eri väestöryhmiä vastaan esitetyt räikeät herjaukset, väkivaltaan yllyttäminen ja järjentäyteiset "tuki v**** turpasi s******* p****" - kommentit, niin julkaistavaksi jäisi keskimäärin vain kaksi sanaa per kenttä.

Ja minä kun olen niin lauhkea mies.

Posted by: Ilja Suvanto at 01.04.07 14:28

Anonyymit kommentit ovat melko mielenkiintoinen aihe - oikeastihan kyse ei ole anonyymeistä, vaan pseudonyymeistä. Kuten tiedämme, tuohon kenttään ihan yhtä helppo kirjoittaa "Ville Virtanen" kuin "haistkukkanen". Pseudonyymin henkilöllisyyden varmentaminen jollain lailla onkin sitten jo isompi ongelma. Vaikka siihen miten ottaisi rekisteröitymistä käyttöön, niin aina voi rekisteröityä jonkun toisen nimellä tai vaikka useampaan kertaan eri nimillä.

Ehkä tulevaisuudessa OpenID:hen ja muihin vastaaviin järjestelmiin voidaan liittää jonkinasteisia luotettavuuskriteerejä. Mutta minä en ainakaan keksi, miten tällä hetkellä ns. anonyymikommentaattorit voitaisiin eliminoida ilman, että estää kommentoinnin kokonaan tai rajaa sen vain henkilökohtaisesti tuntemiinsa tyyppeihin.

Posted by: Janne Jalkanen at 01.04.07 19:53

Tuossahan alkuperäisessä jutussa ongelmana oli a.) omaan blogiin tulleet kommentit ja b.) toisessa blogissa olevat pseudonyymien takana olevat (tunnetut) kirjoittelijat. Iiivilkräkkeriteoria on boonusta, mutta ei sinällään muuta uhrin kannalta noita kahta ekaa vaihtoehtoa.

Ja Kathyn blogientryssä ja siten meteliä sai paljon enemmän tuo kohta b, joka koski suht helposti verifioitavissa olevia kirjoittelijoita ja jotka kirjoittelivat muualla kuin hänen blogissaan.

Pseudonyymeistä

Se, että joku kirjoittaa Janne Jalkanne nimellä ja linkittää ButtUglyyn kertoo melko varmasti kirjoittajan olevan sinä tai joku kuka yrittää esittää sinua. Tai vastaavasti Zache/paw.nu yhdistelmä osoittaa minuun. Epävarmoissa tilanteissa varmennuksen identifikaatioon saa suoraan kysymällä meiltä.

Jos tuohon haluaisi enemmän varmennusta niin kommenttientryihin voisi lisätä pari saraketta lisää.

Nämä voisivat olla vaikka selaimessa olevan pluginin tekemä julkinen allekirjoitus kommentin sisällöstä ja linkki mielivaltaisessa paikassa (vaikka henkilön oman blogin yhteydessä) olevaan julkiseen avaimeen jolla blogi/foorumimoottori varmentaa allekirjoituksen.

Posted by: Zache at 01.04.07 20:59

"...- älä sano verkossa mitään, mitä et ole valmis sanomaan kasvokkain"

Ihan hyviä neuvoja kaikki.


Sosiaalispsykologisesti vain vähän kimurantti hoitaa, ihminen nimenomaan anonyymina puskasta ampuu sellaista, mitä ei voi tai pysty sanomaan naamakkain.

Tää olisi hyväksyttävä elämänrealiteettina; tietysti asiantilan tiedostmista voi yrittää briiffata.

Posted by: Roh at 03.04.07 13:41

"Ongelma O'Reillyn ohjeissa on tietenkin se, että mitään tällaisia ohjeita ei tietenkään saada ulotetuksi koskemaan kaikkia bloggaajia."

(<q>-tägi ei näköjään toimi täällä.)

Ongelma? Herranjumala sentään, mikä globaali Kiina tämä olisikaan jos Internetissä se ulottaminen olisi mahdollista. Sen ymmärrän kyllä, jos tuo tai jokin vastaava kokoelma rajoittavia sääntöjä halutaan ottaa omaehtoisesti jonkinlaiseksi takeeksi julkaisun tietynlaisesta laadusta. Se olisi itse asiassa ihan hyväkin, koska sen jälkeen omia ohjeistojaan noudattamaan pyrkivät saisivat rauhassa keskenään iloita omasta ylemmyydestään meihin verrattuna, jotka emme mitään tuollaisia sääntöjä kaipaa tai tarvitse. Kunhan niitä ohjeistoja ei yritetäkään soveltaa meihin.

Posted by: Jani at 05.04.07 21:37

Jani, en tarkoittanut, että ohjeet pitäisi saada koskemaan kaikkia. Tarkoitin, että se on ongelma ohjeiden itsensä kannalta, ei blogien. Olikohan tämä nyt tarpeeksi mutkikkaasti ilmaistu?

En tiedä, onko tuossa kysymys ylemmyydestä vaan siitä, että O´Reillylla ja monella muulla on käsitys siitä, millaista on hyvä ja sivistynyt keskustelu ja tässä haetaan nyt keinoja, joilla sitä mahdollistetaan. Hommaa voisi verrata cc-lisenssiin, johon voi halutessaan sitoutua.

Posted by: Kari Haakana at 07.04.07 09:30

Ehkä olisi aika jollekin vapaaehtoiselle "Blogger Code of Ethics" -liikkeelle... "Liity nyt, saat oikeuden käyttää logoa ja hymistellä ylemmyydentuntoisesti!"

Posted by: Janne Jalkanen at 07.04.07 11:37

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)