« Uutisia sairasvuoteelta | Main | Päivillä »

huhtikuu 12, 2007

Ostaisitko tältä mieheltä iltapäivälehden etusivun?

Wille Wilenius kertoo Marmaissa siirtyneensä uudenlaiseen laskutusmalliin. Promoottori laskuttaa asiakkailtaan vastedes toteutuneesta näkyvyydestä:


Myyn per juttu. Esimerkiksi yksi radio-ohjelma maksaa asiakkaalle tietyn summan ja uutinen STT:llä tietyn summan.

Okei. Mikähän minussa on vikana, kun homma mielestäni haisee? Primaarireaktio on, että Wileniuksen Noisy promotion -yrityksen lähettämät tiedotteet menevät ainakin minun kohdallani suoraan roskiin, oli niissä minkälaista asiaa tahansa. Ehkä nyt en näin toimi, kuitenkaan. Mutta kynnys kyllä nousi.

Varmaan jokin vanhanaikainen "uutinen ei ole ostettavissa" -ajattelu kiemurtelee kuolintuskissaan jossain hypotalamuksen vaiheilla. Vaikka eihän tässä kukaan ole minulle mitään maksamassakaan. Sekö minua tässä nyppii? Että Wilenius on nyt myymässä jotakin, joka ei ole hänen ja jonka ei pitäisi olla ostettavissa?

Minullehan pitäisi olla täysin yhdentekevää, miten Wilenius ja hänen asiakkaansa rahaa keskenään siirtelevät. Jostain syystä ei vain ole.

Lisäksi mielessäni kiertää tunne, että takavuosina jokin suomalaistoimisto yritti samanlaista mallia. Asiasta nousi tuolloin jonkinlainen rähäkkä pr-ympyröissä. En vaan kuollaksenikaan muista, että mistä toimistosta oli kysymys.

Posted by Kari at 12.04.07 12:35

Comments

webissä ainakin näkisin, että tälle perinteiselle pr-toimistojen tavalle toimia on tulossa vaihtoehtoja. Journalistin kannalta on ärsyttävää, että yksi ja sama tiedote paukahtaa kaikkiin medioihin samaan aikaan, eikä ole aikaa hetkeäkään miettiä asiaa tai tehdä juttua, vaan useimmat lapioivat tiedotteen 4,2 minuutissa sellaisenaan verkkoon.

Tästä seuraa, että minä ainakin jo aktiivisesti välttelen kirjoittamasta juttuja IT-alan viestintätoimistojen tiedotteista, ja teen juttuni kehittämällä ihan omat uutiset. Se tapahtuu seuraamalla blogeja, soittelemalla ihmisten perään, käymällä enemmän tai vähemmän toimittajille suunnatuissa tilaisuuksissa.

Totta kai tiedotteet säilyvät ja usein on perusteltua lapioida eteenpäin juttu lähes sellaisenaan, mutta vastapainoakin tarvitaam.

Posted by: Tero Lehto at 12.04.07 13:22

Eikös tää homma jo nyt mee noin. Ei se liene mitenkään sattumaa, että esim idolsseista on joka ikinen päivä uus juttu lehdissä. Eikä ne sinne lehteen ainakaan uutisarvonsa avulla päädy.

Posted by: Zache at 12.04.07 13:50

Itsen osalta alkaa mennä jo vainoharhaisuuden puolelle, ja on vaikea uskoa enää minkään asian viattomuuteen.

Otetaan nyt vaikka tämän päivän kuvat ja jutut Kimistä ja Jennistä: takuulla masinoitua, sanoo kyynikko minussa.

Posted by: Petteri Numminen at 12.04.07 16:45

Petteri tuhosi juuri uskoni Formula 1 -journalistien luotettavuuteen.

Posted by: Kari Haakana at 12.04.07 17:35

Entisissä elämissä on tullut oltua sekä toimittajan, että juttua lehteen yrittävän rooleissa. Aika raadollista homma todellisuudessa on. PR-toimiston tehtävä on saada juttuja lehtiin ja siitä niille maksetaan. Jos ei juttuja ala näkyä, niin aika pian maksaminenkin loppuu. Suoraan palstamilleistä maksaminen on tavallaan vaan reilua.

Muutama viikko sitten oli juttua siitä Microsoftin mailivuodosta. Ei toimittajien profilointikaan ole mitenkään outoa. Kun yritykselle tärkeästä asiasta halutaan lehdissä uutisoida pr-toimiston kanssa tehdään tarkat valmistelut: mikä lehti halutaan, kuka halutaan toimittajaksi ja mitä halutaan lehdessä sanottavaksi, harjoitellaan haastattelutilanne ja valmistaudutaan vääriin kysymyksiin. Aika tarkkaan katellaan minkälaisia juttuja kyseinen toimittaja on tehnyt ja missä kulmassa täky menee perille. Ja lopuksi pohditaan että, menikö homma käsikirjoituksen mukaan ja missä meni pieleen.

"Uutinen ei ole ostettavissa". Jaahas. Taitaa kuitenkin olla jonkinlainen kynnys jättää kertomatta kivoista vempeleistä, joihin käytiin tutustumassa vaikka ihan Amerikan ruokapöydässä asti. Vai meinaatko, että firmat ihan huvikseen lennättelee toimittajia julkistustilaisuuksiin.

Ja sitten on vielä se ilmoitusmyyjä-toimittaja-viestintäkonsultti-tuotepäällikkö -peli.

Posted by: Juha at 12.04.07 17:48

Niin ja formula/idols/bb -journalismista vielä.

Iltalehtien lööppejä katellessa kannattaa aina pitää mielessä, että kenen leiriin lehti kuuluu. Iltasanomien tehtävä on pitää yllä mielenkiintoa saman konsernin Nelosen tv-ohjelmiin. Iltalehti-Almamedia-MTV3 oli aikoinaan ihan samanlainen linkki.

Posted by: Juha at 12.04.07 17:57

Tuskin huvikseen lennättävät. Mutta toimitus tietysti päättää ihan ensimäiseksi että lennättävätkö. Toimituksessa myös pätetään kuka lennätetään, tuleeko sieltä juttua ja jos tulee, niin mistä juttu kertoo.

Voisitko vähän vielä avata tuota roolipeliä?

Posted by: Kari Haakana at 12.04.07 18:05

Mä en oikein tiedä tuosta leiriajattelusta. Ainakin nyt Idolsia ja Tanssii torttujen kanssa -meininkiä ovat hehkuttaneet sekä IL että IS, vaikka leirikytköksiä ei ole. Nelosella taas ei ole mitä hehkuttaa.

Posted by: Kari Haakana at 12.04.07 18:07

Katsokaapa nelosen uutiset ja ohjelmat, onko heilla viikko, jossa ei olisi kahdeksen tautia?

Meillä puhutaan kanavasta "tautina"

Posted by: Petja Jäppinen at 13.04.07 02:35

"Ainakin nyt Idolsia ja Tanssii torttujen kanssa -meininkiä ovat hehkuttaneet sekä IL että IS, vaikka leirikytköksiä ei ole. Nelosella taas ei ole mitä hehkuttaa."

Onhan siinä paljon tuuriakin pelissä; itse kun ekakerran näin tään sittemmin idolsit (kuulemani väläyksen pohjalta puolivillaisilla esityksellään) voittaneen kaverin naaman kuvissa, arvasin että jutun juurta tulee riittämään myös seiskan ja ohon suunnalla.

Posted by: Roh at 13.04.07 12:20

Juha: lööpissä ja etusivulla kerrotaan niistä asioista ja tv-ohjelmista, jotka yleisöä eniten kiinnostavat ja puhuttavat. Jos megayleisön keräävä ohjelma sattuu tulemaan oman tai vieraan konsernin kanavalta, se on otsikoissa joka tapauksessa. Yhteen aikaan Nelosella oikein aneltiin, ettei IS enää haukkuisi heidän ohjelmiaan niin rankasti, mutta ei se auttanut.

Posted by: Pasi K. at 13.04.07 12:41

Minua on viime aikoina hämmentänyt esim. IS:n verkkosivujen tapa puffata räikeästi Nelosen ohjelmatarjontaa "viihdeuutisina". "Mitä tapahtuu tämän viikon Lostissa? Kuoleeko sejase?" ei oikein täytä uutisen tunnusmerkkejä, vaikka kyse olisikin viihteestä. Mainoksen tunnusmerkit se kyllä täyttää varsin hyvin.

http://www.iltasanomat.fi/viihde/uutinen.asp?id=1320294

Posted by: Tuomas at 18.04.07 16:28

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)