« Ylen Jääskeläinen jatkaa Taloustutkimuksen rokottamista | Main | Tutkimusvääntö jatkuu »

maaliskuu 20, 2007

Yle pani Taloustutkimuksen hyllylle

Raakaa peliä: Yle on ilmoittanut keskeyttävänsä puolueiden kannatusarvioiden julkistamisen.

HS/STT:n mukaan Yle on tilannut asiasta selvityksen Taloustutkimukselta. Huhtikuussa katsotaan sitten tarkemmin.

Taloustutkimus kommentoi edelleen vain viitaten virhemarginaaliin.

Posted by Kari at 20.03.07 15:57

Comments

Ehkäpä YLEllä ja muilla tahoilla nuo vaaliennusteet tulisi "uutisoida" ennusteina ja lukuihin tulisi sisällyttää ne virhemarginaalit tyyliin "kokoomuksen kannatuksen ennustetaan liikkuvan 19,6 - 23,6 prosenttiyksikön tietämillä ja voihan se olla, että vaalitukseksi saadaan aivan jotain muuta." Mutta eihän tälläinen käy päinsä nykyajan uutisoinnissa, jossa pitää olla räiskettä ja pauketta kuin missäkin action-elokuvassa ...

Posted by: Schizo-Janne at 20.03.07 17:01

Niin. Ja piti lisätä. Että tietenkin vika jossain muualla kuin yleisessä journalistisessa käytännössä. Sehän ei voi koskaan olla väärässä, koska se välittää objektiivisen totuuden ;-)

Posted by: Schizo-Janne at 20.03.07 17:03

Kyllähän noissa kokoomuksen kannatuslukemissa selvää
biasia on ollut. Laajan tilastollisen tutkimuksen suunnittelu ja toteutus on kaikkea muuta kuin triviaalia, mutta luulisi Taloustutkimuksen kaltaisen yhtiön siihen kykenevän, tai ainakin oppivan aikaisemmista tuloksistaan.

En jaksa uskoa minkäänlaisiin salaliittoihin. Enneminkin Taloustutkimuksen satunnaisotannassa on jotakin pielessä.

Posted by: MO at 20.03.07 20:00

Hetkinen, Janne, onko siis olemassa jokin tutkimuslaitos, joka tekee vaali_ennusteita_, eli pyrkii selvittämään, millä tavalla tulevaisuudessa kannatus tulee jakautumaan? Mikä? :-o

Posted by: Vesa Saarinen at 20.03.07 21:36

Kääntäen voisi kysyä, miksi tutkimustuloksia sitten julkaistaan vaalien alla, ellei juuri vaalien tuloksen ennakoimiseksi? Näin asia ainakin uutisoinnissa ja suuren yleisön keskuudessa käytännössä kääntyy, vaikka ennusteesta ei kyse olisikaan.

Tässä nimenomaisessa tapauksessahan on kai kyse siitä, että juuri Taloustutkimuksen vaalien alla tekemän tutkimuksen tulokset ovat eronneet samantyylisesti vaalien tuloksesta viitenä kertana peräkkäin. Vastaavaa ei kilpailijoiden tutkimuksissa ole ilmennyt, joten on ymmärrettävää, että tutkimuksen uutisarvo puhuttaa.

Tähän asti eroa on puolusteltu sillä, että se mahtuu virhemarginaaliin. Jos kerran näin on, niin asettaahan se tutkimuslaitoksen hieman erikoiseen valoon, jos yhden pääpuolueen kohdalla tulos menee kerta toisensa jälkeen samansuuntaisesti virhemarginaalin alakanttiin, kun vaaleissa tilanne on päinvastainen. Tuloksissa näyttäisi siis olevan jotain erikoista juuri kyseisen puolueen äänestäjien osalta, kun ero toistuu kerrasta toiseen.

Jos taas tutkimuksen tulos ja sen saavuttamiseksi käytetty menetelmä on sinänsä kunnossa, mutta tulosta ei yksinkertaisesti tulisi käyttää vaalien tulkitsemiseen, ei tulosta kannattaisi julkaista vaalien alla. Ehkä kyse onkin loppujen lopuksi siitä, että Yle on uutisoinut tulokset harhaanjohtavasti ja sielläkin tulisi laatia mittaustulosen käyttöä koskevat ohjeet BBC:n tyyliin (Karin seuraava postaus) tai ainakin korostaa selvemmin virhemarginaalin puitteisiin mahtuvia vaihtoehtoisia tulkintoja.

Posted by: Laa at 21.03.07 13:56

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)