« Sosiaaliuutisista, päivää | Main | Odotettu siirros »

maaliskuu 11, 2007

Skidit on erilaiset ihmiset

Linkki talteen. The New York Magazinessa on erinomainen juttu lasten ja nuorten nettikulttuurista. Otsikko kertoo olennaisen: Kids, the Internet and the end of privacy: the greatest generation gap since rock and roll.

Tärkeimmät muutokset listana.

1. He uskovat että heillä on yleisö
2. He ovat arkistoineet nuoruutensa
3. He ovat paksunahkaisempia kuin me

"For anyone over 30, this may be pretty hard to take", sanoo jutun kirjoittaja Emily Nussbaum. Näin on.

Artikkeli toimii itse asiassa lajennettuna vastauksena esimerkiksi Petteri Järvisen esittämään näkemykseen, jonka mukaan skidit saattaisivat aikuisena katua sitä, että ovat levittäneet elämänsä nettiin blogien, kuvagallerioiden ja muiden omamedioiden kautta.

Posted by Kari at 11.03.07 11:19

Comments

Esa Sirkkunen oli löytänyt tuolle ilmiölle kaksikin kuvaavaa nimitystä: particitainment ja egocasting.

Totta on, että jotain uutta on nyt ilmassa.

http://www.uta.fi/hyper/seminaarit/internet/Sirkkunen_l3108.pdf

Posted by: Petteri Numminen at 11.03.07 15:18

Hyvä artikkeli, kiitos linkkivinkistä. Lisäpiste kirjoittajalle siitä, että osaltaan ymmärsi suojella nimim. Susien yksityisyyttä.

Posted by: Tuija at 11.03.07 15:23

Tuo on tosiaan hyvä artikkeli. Siitä sen sijaan en ole ollenkaan varma että pitäisikö olla huolissaan vai iloinen siitä että olen yli 30 ja silti ymmärrän äärimmäisen hyvin näiden "kidsien" näkökannan nettiin ja elämään.

Suoraan sanottuna koen negatiivisella tavalla oudoksi esim. jos jonkun henkilön nimellä ei löydy millään hakukoneella mitään tietoa :)

Mitä tulee yksityisyyteen niin taidan olla samaa mieltä Scott McNealyn jo vuonna 1999 sanoman näkemyksen kanssa: "You have zero privacy anyway, get over it."

Posted by: Sami at 11.03.07 20:58

On lohdullista ajatella, että voin hyvin ymmärtää vielä näitä 15-kesäisiä, jotka jakavat elämäänsä netissä, pikaviesteissä ja kamerakännyköiden kautta. Luulen tosin, että siellä tapahtuu myös asioita, joissa en enää ole mukana ja yhtä sopeutunut.

Minä olen valinnut tietoisen strategian luoda netti-identiteetti. Uskon, että siitä on hyötyä alalla, jossa vähintään oma nimi, jossain määrin myös naamakuva ja ääni ovat julkisuudessa.

En tosin silti olisi jakamassa vapaa-ajan rientoja ystävien tai perheen kanssa kenelle tahansa. Vaikka itse olisin siihen valmistunut, en voi olettaa samaa toisten puolesta.

Posted by: Tero Lehto at 12.03.07 10:30

Itsekin haluaisin uskoa ymmärtäväni alle kolmekymppisiä tässä asiassa. Ehkä tämä nyt ei ole kovin tiukasti ikäkysymys.

Posted by: Kari Haakana at 12.03.07 10:42

Minusta se riskiryhmä on enemmänkin 30-55-vuotiaat. Se porukka tuntuu olevan useimmiten pihalla ja heillä on vielä pitkä aika työelämässä. Toisaalta kyse ei ole iän mukaan menevästä kuilusta mielestäni ollenkaan. Tunnen esimerkiksi useita yli 60-vuotiaita joille se ajatus "netti-identiteetistä" ei ole ollenkaan omituinen (yli 60-vuotiailla ei vain ole välttämättä tarvetta huolehtia netti-identiteetistään, vaikka ymmärrystä olisikin). Se yksityisyys on kuitenkin illuusio ja tänä päivänä aika monessa duunissa ym. kanssakäymisessä joutuu olemaan sinut menneisyytensä ja identiteettinsä kanssa - ja erityisesti työskentelemään niin että se tausta on läsnä, halusi tai ei. Olen Teron kanssa ihan samoilla linjoilla, mutta laajentaisin sitä myös koskemaan muitakin kuin media-aloja. Samalla tavalla sitä muutkin ihmiset tekevät työtä naamallaan ja taustallaan.

Kaikilla meillä on yleisö. Useimmilla se on lähipiiri, sukulaiset, työkaverit ym tuttavat. Toisilla se on laajempi. Nuoret ehkä tavoittelevat sitä laajempaa yleisöä useammin...(?), tai ainakin idols ym menosta päätellen.

Paksunahkaisuuttakin voi opetella, myös yli 30-vuotiaat :)

Posted by: PerttuT at 12.03.07 11:12

Artikkeli varmasti pitää paikkansa mutta mieleen tulee väistämättä se että onkohan tuolle esimerkiksi nostetulle 30 ikävuoden rajapyykille muuta faktista perustetta kuin artikkelin laatijan mahdollinen näkemys siitä ketkä ovat jo "kalkkiksia ja out"

Ottaen huomioon sen että tämän päivän kolmekymppiset olivat dot-com kuplavuosien parikymppisiä ja edustivat aikaa jolloin jokaisella piti olla ne hemmetin kotisivut vaikka kukaan ei vieläkään kyllä tiennyt mitä niillä olisi pitänyt tehdä ;)

Posted by: Jyri at 12.03.07 22:03

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)