« V-lehden päätoimittajalle kenkää? | Main | Sosiaaliuutisista, päivää »

maaliskuu 09, 2007

Puolinillitystä

Jos olisin nillittämiseen taipuva ihminen, niin nillittäisin siitä, että rippasivat Ylen uutisissa meidän juttumme eivätkä kreditoineet. Onneksi en taivu nillittämään.

Sen sijaan olisin huolissani siitä, että sen paremmin Ylen kuin Hesarinkaan jutussa (disclaimer: en ole nähnyt päivän paperiversiota) ei ole kiinnitetty huomiota siihen, että Ruotsin viestiseuranta mahdollistaa Suomen turvallisuusviranomaisille omien kansalaisten viestiliikenteen seurannan ulkoistamisen. Kätevää ja trendikästä.

Jostain syystä suuret välineet eivät ole kysyneet kommenttia tähän Suojelupoliisilta. Niinku että: mitä mieltä olette FRA:n saamista oikeuksista? Aiotteko jatkossa pyytää FRA:lta tietoja suomalaisten viestiliikenteestä? Ja kai tätä asiaa voisi kysyä ihan ministeritasoltakin, nyt suurin kommentoinut tappi on ollut LVM:n Harri Pursiainen.

Apropos: mita Pursiainen mahtoi tarkoittaa sanoessaan Ylen uutisille, että suomalainen ulkomaan viestiliikenne voidaan ohjata muutenkin kuin Ruotsin kautta? Liikennehän kulkee operaattorien putkissa, jotka lähettävät bittejään sen mukaan, mistä välityskapasiteettia halvalla saavat. Ei kai valtio voi mitenkään saadella sitä, miten operaattorit liikennettään ohjailevat?

Posted by Kari at 09.03.07 12:28

Comments

Hmm, onko Suomesta ylipäätänsä muita isoja ulkomaanyhteyksiä kuin Tukholman kautta? Tai jos on niin onko ne jonkun muun kuin Telian omistuksessa?

Tuo niiden päätös varmaan vaikuttaa baltian maiden ja puolan nettiliikenteeseen myös kun mielestäni niidenkin liikenne menee Telian kuidussa.

Posted by: zache at 09.03.07 16:39

Ja olisi ollut ihan mukava kuulla suomalainen ministeritason kommentti myös ruotsalaisen ministerin heittoon, jonka mukaan Suomessa on tehty vastaavaa jo kauan aikaa... Tai edes jonkun kommentti. Mutta kukaan ei kysynyt, vaikka asiasta ainakin Yle ja HS kertoivat jutuissaan.

Posted by: Ilkka Vänttinen at 09.03.07 21:39

Ja minä jos olisin pilkunnussintaan taipuvainen henkilö niin olisin nillittänyt kahdesta kirjoitusvirheestä ekassa lauseessa. Mutta kun en ole niin en edes huomannut miten vaikea kirjoitettava tuo nillittää-verbi on.

Posted by: Anni at 10.03.07 04:16

Myös Helsingin Sanomien toimittaja Jukka Harju päätti käyttää ensin tuomaamme tietoa mitenkään kreditoimatta, samana päivänä kuin Yle ( http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Operaattorit+vastustavat+Ruotsin+aikeita+tietoliikenteen+vakoilusta/1135225682074 ).

Pikkusieluinen toimittaja saattaisi ajatella, että myös HS:n ja YLE:n omia uutisia on sopivaa pölliä omiin nimiin, mutta minä ainakaan en aio lähteä siihen, vaan ammatillinen itsetunto kestää antaa krediitit sille, kenelle ne kuuluvat.

Vaikeinta kreditointi näyttää muuten olevan MTV3 -- Yle -akselilla, jossa usein pidetään parin päivän väli, ja tuodaan sitten sama juttu omilla kommenteilla muka omana uutispaljastuksena julki.

Posted by: Tero Lehto at 11.03.07 01:28

Itse vinkkasin asiasta HS:ään päin, kun tiesin, että siellä on resursseja kaivaa tätä asiaa enemmän.

Ja pitää muistaa, että uutisaiheeseen tekijänoikeutta ei ole. Jos toimittajat olisivat hoitaneet homman yhtä hyvin kuin muusikot, niin kyllä vaan olisi ja rahaakin maksettaisiin joka kerta, kun joku referoisi uutista.

Posted by: Kari Haakana at 11.03.07 11:40

"Itse vinkkasin asiasta HS:ään päin, kun tiesin, että siellä on resursseja kaivaa tätä asiaa enemmän."

Monet vinkkaavat jutuistaan toisiin medioihin. Se ei kaiketi muuta sitä, että tapana on kertoa ensilähde.

HS ja Yle näyttivät seuraavan toisiaan, kun ottivat lähes samat kommentit samoilta tahoilta.

"Ja pitää muistaa, että uutisaiheeseen tekijänoikeutta ei ole...."

Silti tapa tuntuu olevan, että jos joku media on selkeästi kertonut jotain omana uutisenaan, se kerrotaan ainakin yhdessä sivulauseesssa.

Posted by: Tero Lehto at 11.03.07 14:34

Näin niinku ihan uutisen lukijan kannalta, minusta on varsin olennaista tietoa uutisessa mitä kautta se on saatu.

Vielä kun uutistoimitukset oppisivat linkittämään myös siihen lähteeseen myös.

Posted by: Zache at 11.03.07 15:35

Sorruin tuossa itsekin muistelemaan ohutta yläpilveä -päiviä.

blogit.hs.fi/paatoimittaja/eika-tassa-ole-mitaan-nauramista/#comment-3440


Olisi eri tekopyhää, jonkun Helsingin Pajusen tapaan korostaa, että tässä nyt ollaan vierotuksessa, ja ties missä… kadutaan, anteeksi, anteeksi...ja perhe on tukena.

Paskat!

(pist..se oli kivaa)

Posted by: Roh at 14.03.07 01:49

Edellinen tuli kokolailla väärään kettinkiin.


Mutta sitten:
"mita Pursiainen mahtoi tarkoittaa sanoessaan Ylen uutisille, että suomalainen ulkomaan viestiliikenne voidaan ohjata muutenkin kuin Ruotsin kautta? Liikennehän kulkee operaattorien putkissa, jotka lähettävät bittejään sen mukaan, mistä välityskapasiteettia halvalla saavat. Ei kai valtio voi mitenkään saadella sitä, miten operaattorit liikennettään ohjailevat?"

Pursiainen tarkoittaa nähtävästi Tukholmassa sijaitsevaa verkon juuripalvelinta, joka (lähinnä kai Viestintäviraston niin määrätessä) voidaan ohikin reitittää Atlantin ylittävän liikenteen osalta.
Juurikoneissa ei paljon älyä ole, mutta voi ollakin jos sitä aletaan rakennella. Hyvät jos svenskidemarit panevat nyt jäihin tämän yrityksen.


Posted by: Roh at 14.03.07 02:01

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)