« HKL piilottelee wlaniaan | Main | No logo sentään on puna-valkoinen »

maaliskuu 15, 2007

Google laajentaa printtimainontaan tosissaan

En ole koskaan oikein saanut kiinni siitä, mistä Googlen printtipuolen suunnitelmissa on oikein on kysymys. Jodie Hopperton selvittää The Editors Weblogissa, miten Google PrintAds-homma menee. Hyvin selvittääkin.

PrintAdsin kolmen kuukauden mittainen alpha on päättynyt ja beta alkaa tänä keväänä. Jutussa sekä Googlen että Chicago Tribunen edustaja vakuuttavat, että win-winillä mennään. Ja että Eurooppaan tullaan parillekin markkinalle tänä vuonna.

Kohta Googlella on netti, printti, radio ja televisiokin fikassaan. Kaiken mediamainonnan voi ostaa vaivattomasti yhdeltä luukulta. Mainostajalle tämä on varmaan jees, mutta kustantajien bisneslogiikkaa tämä muuttaa merkittävällä tavalla.

Sillä aikaa Suomessa... tai no ei mitään.

Posted by Kari at 15.03.07 22:13

Comments

Nyt täytyy myöntää, etten ole hirmusti aiheseen perehtynyt, mutta ei kai esim. kotoinen kärkimedia tuosta niin hirveän kaukana (sanomalehtien osalta) loppujen lopuksi ole?

Muttajoo, kivaa kärjistämistä :), mutta eiköhän siinä mene enemmänkin aikaa ennen kuin googlella on oikeasti paletti käsissään, jos koskaan. Mainostaja on ensisijaisesti kohdeyleisön perässä, ja kuten tuossakin postauksessa taidettiin todeta: tarpeeksi monen pitäisi lähteä mukaan, että systeemi toimii fiksusti - ja sama pätee muiden google-mainosten kohdalla.

Jos esim. nettipalvelusta ei ole mahdollista saada adseilla fiksua tuottoa, niitä ei tarjota. Ja jos, tosin vain jos, kohderyhmä sattuu olemaan kiinnostava, raha löytää palveluun muitakin kautta. Tämä jo itsessään tuhoaa yhden luukun periaatteen. Google-adsit ovat tietenkin mixissä mukana (esim. hakujen yhteyteen), mutteivät ainoina.

Ja toisaalta jos esim. google-adsit tuovat tarpeeksi hyvän tuoton palvelun/tuotteen kustantajalle, niin silloinhan se lienee kaikille win-win? Paitsi ehkä mainostajalle, joka saattaa huumassa joutua maksamaan jopa enemmän per kontakti kuin aiemmin.

Tämä näin nopeasti pyöriteltynä, mielelläni tietenkin kuulen niiden oikomisia :)

Posted by: Eero at 16.03.07 00:53

No otetaanpa takaisin tai tarkennetaan hieman.

Koko paletilla tarkoitin, että Googlen kautta/avulla voi pian ostaa mainontaa hyvin monenlaista mainontaa, eri välineistä ja eri puolilta maailmaa. En siis tarkoittanut, että Google olisi jonkinlaisessa monopoliasemassa.

Kärkimedia - no joo. Sen avulla voi ostaa keskitetysti mainontaa HS:sta ja suurista maakuntalehdistä. Voiko ostaa verkkomainontaa täsmennetysti postimerkkeilijöille suunnattuna? Voiko kohdentaa somalia puhuville? Voiko ostaa radiomainoksia? Voiko ostaa edes täsmennettyä lehtimainontaa ruoka-aiheisten juttujen yhteyteen? Suomessa ja Portugalissa?

Mutta se isompi muutos kustantajien bisneslogiikkaan vaatii kyllä lisää miettimistä. Minulta vaan taitavat loppua aivot ja Excel-taidot kesken sen miettimisen kanssa.

Posted by: Kari Haakana at 16.03.07 12:20

Google louhii tuolla paletillaan erityisesti firmoja, jotka eivät ole perinteisesti paljoakaan mainostaneet. Maailmassa lienee melkoinen massa sellaisia pk-yrityksiä, jotka panostavat muutamasta sataseen aina muutamaan tuhanteen euroon kuukaudessa markkinointiin. Nämä rahat on aikaisemmin jakautuneet muutaman kanavan kesken, jos ovat jakautuneet mitenkään. Google muuttaa systeemiä niin että nyt ne samat rahat jaetaan paljon laajemman joukon kesken (tosin Google tietysti ottaa eniten, mutta so what?).

Suomalainen media voisi vaikka kirjoittaa jutun siitä, että miten paljon Google helpottaa suomalaisten pk-firmojen kansainvälistymistä.

Posted by: PerttuT at 16.03.07 18:37

Niin,tuo pienten yritysten (globaalien) markkinointimahdollisuuksien paraneminen on iso juttu. Jos ajattelee, kuinka paljon osaamista ja aikaa yksinkertaisenkin bannerikampanjan tekeminen vie verrattuna AdWordsin käyttämiseen...

Posted by: Kari Haakana at 16.03.07 19:27

Tuli kieltämättä vedettyä hieman mutkat suoriksi, pitänee keskittyä tarkempaan luetun ymmärtämiseen. Ehkä lopun "sillä aikaa Suomessa.." heitti vähän raiteiltaan.

Tosin johan Suomessakin on pitkään voinut käsittääkseni ostaa mediamainontansa täysin yhdeltä luukulta. Mediatoimistoista. Sitähän googlekin tässä on lehtien yms. osalta tekemässä.

Posted by: Eero at 18.03.07 19:45

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)