« Juorunjakajalla | Main | Journalismikritiikkiä blogissa melkein livenä »

maaliskuu 28, 2007

Deletedeletedelete!

"Terve. Kuule, lähetin sulle just sähköpostia. Ethän lue sitä? Pistä roskiin saman tien. Jooko?"

No ei sitten. Microsoftin PR-firma lähetti sähköpostissa luonnehdintoja Wiredin Fred Vogelsteinista ja ohjeita siitä, miten ko. toimittajan kanssa pitää toimia - toimittajalle itselleen. Vogelstein teki mitä kunnon toimittajan kuuluu ja pani kaman jakoon (PDF).

PR-firman edustajan mukaan kyse ei ole mistään sen kummemmasta kuin haastateltavan briiffaamisesta ja että hommahan on ok, läpinäkyvyys lisääntyy.

No selvä. Jos läpinäkyvyys kerran näin lisääntyy, niin pr-firmat varmaan jatkossa panevat vastaavat taustapaperit ja luonnehdinnat jakoon ihan rutiininomaisesti? Kuten TechCrunchin Michael Arrington kysyy asiaa koskevassa kirjoituksessaan: can I have my file, too?

Tarkkaan miettien: haluaisinkohan kuitenkaan, että pr-firmat julkistaisivat Kari Haakana -profiilipapereitaan, jos sellaisia olisi olemassa? Herra tietää mitä niistä löytyisi. Ainakin Wiredin päätoimittaja Chris Anderson vaikuttaa hieman tuskaiselta ja kokee tulleensa Microsoftin pr-yhtiön spinnaamaksi.

Posted by Kari at 28.03.07 10:49

Comments

Toivottavasti minustakin on tuollaisia rekistereitä ja raportteja kaikissa viestintätoimistoissa, joiden kanssa olen ollut tekemisissä. Valitettavasti epäilen vähän.

Jos on, se tarkoittaa, että olen ollut riittävän uutisnälkäinen, ärsyttävä, utelias, kiinnostunut ja aggressiivinen.

Jos näitä muistioita harrastetaan Suomessakin, olisi kutkuttavaa nähdä millaisia muistioita vaikka TalousSanomien Petri Sajarista on Nokiassa (hiillostanut mm. USA:n vaikeuksista). Tai millaisia muistioita Sonera kasasi Hesarin Anssi Miettisestä (paljasti teleurkinnat)? Onhan toki muitakin, jotka ovat varmaan nostaneet ärräpäitä tiedotusosastoilla.

Tuossa muistiossa ihmetyttää se, miten paljon kontrollia viestintätoimisto raportoi saaneensa jutun tekoprosessiin. Minulle tuo kuulostaa tosi vieraalta. Suorat lainaukset annnan toki tarkistettavaksi, jos tiedottaja tai pr-toimisto sitä erikseen vaatii, mutta juttua ei saa juuri koskaan luettavaksi etukäteen.

Posted by: Tero Lehto at 28.03.07 21:21

Jotenkin etäiseseti aiheeseen liittyen:

Mistä PR-toimistot saivat alkunsa?

Posted by: oopa at 28.03.07 22:28

Kannattaa lukea HS-talous tänään, siellä oli juttu aiheesta ja kysytty kommentit Microsofitlta Suomesta.

Heidän viestintäpäällikkönsä (titteli väärin HS:ssa) vastasi, ettei Suomessa ole tällaisia rekistereitä.

Mikä pettymys!

Posted by: Tero Lehto at 30.03.07 14:06

No itse olen kyllä useammallekin kansainväliselle kirjainyhdistelmäyhtiölle täyttänyt papereita, jossa kysyttiin erilaisia tausta-asioita: kuinka kauan olen ollut toimittajana ja nykyisessä työssäni, mistä yleensä kirjoitan, kuinka hyvin tunnen yhtiön jne. Näiden paperin tietojen on kerrottu sitten menevän kulloinkin tavattavan jefen briiffiin.

Sitä en sitten tiedä, että millä tavalla näitä vapaaehtoisesti antamiani tietoja ovat täydentäneet ja säilytetäänkö niitä sen pidempään.

Posted by: Kari Haakana at 30.03.07 14:22

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)