« Tutkimusvääntö jatkuu | Main | Miten äänestysaikeista pitäisi uutisoida? »

maaliskuu 21, 2007

Abdulla ei olisi ollut ensimmäinen

Vielä vaaleista.

Yle ehti vaalilähetyksessä jo haastatella vihreiden Zahra Abdullaa uutena kansanedustajana. Tämähän ei sitten pitänyt paikkaansa, ohi menivät niin Outi Alanko-Kahiluoto kuin Jukka Relanderkin.

Abdullaa on nostettu useammassakin viestimessä melkein ensimmäiseksi lajissaan. Muun muassa HS:n mukaan Abdullasta "oli lähellä tulla ensimmäinen maahanmuuttajataustainen kansanedustaja." Määritelmä vaivasi minua jo vaali-iltana: olin varma, että eduskunnassa on ollut maahanmuuttaja jo tätä ennenkin. Ensin muistelin, että kyseessä olisi ollut Jutta Zilliacus, mutta väärin muistin: Zilliacus on syntynyt Suomessa, vaikka vanhempansa virolaisia olivatkin.

Suunta oli kuitenkin oikea. Ensimmäinen maahanmuuttajataustainen kansanedustaja oli tietenkin Hella Wuolijoki. Virossa syntynyt Wuolijoki toimi SKDL:n kansanedustajana vuosina 1946-1947.

Posted by Kari at 21.03.07 10:14

Comments

Niin, olisvat vaan sanoneet sen mitä ajattelivat et Zahra olis ollu ensimmäinen MUSTA kansanedustaja niin olisi mennyt oikein. Eipä sillä, hyvä vaan olisi ollut jos Zahra olisi päässyt eduskuntaan, niin oltaisiin saatu yksi näkymätön muuri rikki. Tosin, nyt kun asiaa pohdin niin yhtään romanikansanedustajaa ei taida myöskään olla ollut.

Ensimmäinen Saamelainenkin kansanedustaja tuli vasta näissä vaaleissa kun Janne Seurujärvi pääsi eduskuntaan. Pitäisiköhän tällä kertaa antaa hänelle yleensä RKP:n by default saama yksi (vähemmistöjen) hallituspaikka ? :)

Posted by: zache at 21.03.07 10:58

MInä jäin miettimään, onko Timo Soini ensimmäinen katolilainen kansanedustajamme kautta aikojen?

Posted by: Petteri Numminen at 21.03.07 11:26

Lisäksi vielä esimerkiksi BZ on syntynyt Suomessa, mutta oli Puolan kansalainen viisivuotiaaksi asti. Tämä oli aikaisemman perustuslain aikana este ministeriydelle.

Posted by: edsel at 21.03.07 11:56

Tiistain lehdessä asia muuten tiedostettiin meillä Hesarissakin, naputtelin itse jatkojuttuun määritelmäksi nimenomaan "ensimmäinen tummaihoinen kansanedustaja".

Joulukuussa Hesarin sunnuntaisivuilla oli hyvä paketti vähemmistökansanedustajista tai oikeammin niiden puutteesta. Esillä olivat maahanmuuttajien lisäksi tataarit, romanit ja saamelaiset.

Maahanmuuttajakeskustelussa on kyse melkoisesta käsitteiden pyörittelystä. Välillä tuntuu, että maahanmuuttaja tarkoittaa uutta "neekerin" korvaavaa sanaa. Mikä on tietenkin päin huutia.

Posted by: Teppo at 21.03.07 13:10

Harmitti Zahra Abdullan puolesta, kun selvisi, ettei hän lopulta mennytkään läpi, vaikka Ylellä ehtivät jo haastatella uutena kansanedustajana. Olisi tosiaan yksi näkymätön muuri jälleen murtunut, ja ehkä seuraavalla kerralla olisi sitten mennyt läpi useampikin vähemmistöjen edustaja.

Jotain sekin kertoo, ettei meillä tosiaan ole ollut kansanedustajana sen paremmin romania, tataaria kuin muitakaan vähemmistöjen edustajia. Onko kyse pelkästään ennakkoluuloista tai verkoston ja rahan puutteesta, vai eikö ehdokkaiksi ole hakeutunut riittävän valovoimaisia henkilöitä?

Posted by: Laa at 21.03.07 13:12

No, tässähän näemme mikä alkaa olla käsitteen "maahanmuuttaja" todellinen sisältö, eli mihin ihonväreihin, uskontoihin ja maahantulotapoihin se yhdistetään. Kari, antropologian opinnoistasi alkaa tosiaan olla jo pitkän aikaa...

Eikös Seurujärvestä ollut Hesarissa tai jossain, että kyllä se äidinisän saamelaisuus on käytännössä jäänyt välittymättä miehelle kokonaan, vaikka kukapa toisen identiteettejä näinä identiteettipoliittisina aikoina käy määrittelemään.

Posted by: Antti at 21.03.07 13:19

Antti, minusta on tosiaan tullut teknokraattinen niuho: maahanmuuttaja on maahanmuuttaja eikä mikään poliittisesti korrekti eufemismi :-)

Pitäisi varmaan mennä jollekin virkistyskurssille tai uudelleenkoulutusleirille...

Posted by: Kari Haakana at 21.03.07 13:43

Kari, ymmärsin kyllä sen tavan, jolla sinä sanaa käytit, enkä suinkaan kehottanut seuraamaan havainnoimisia viestimiä. Itse asiassa, huomasimme saman asian, muttet lausunut sitä tuohon tapaan kuin minä. Niin, ei ole sattumaa vaan käsitteiden saaman merkityksen heijastumaa, että Zahra Abdullasta puhuttiin mahdollisena ensimmäisenä maahanmuuttaja-kansanedustajana, tai kun Ylioppilaslehti esittää skenaarion Helsingin tulevaisuuden monikulttuurisuudesta, se ottaa esimerkiksi moskeijan. Vauraat länsimaathan taas ovat kansoja, eivät niinkään kulttuureja, ja ne edustavat kansainvälisyyttä.


Posted by: Antti at 22.03.07 12:36

Suurin ihmisryhmä, joilla on eduskunnassa suhteessa määräänsä vähiten edustusta, ovat nuoret.

Onneksi ne papat osaa jotenkuten nuorienkin asioita luotsata, mutta vain jotenkuten.

Posted by: Mikael at 25.03.07 15:57

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)