« No logo sentään on puna-valkoinen | Main | Talsa teki Ampparit-kloonin »

maaliskuu 19, 2007

1X2

Vaalit on käyty ja varsinainen politikointi voi tämän häiriön jälkeen alkaa.

Minulla ei vaaleista mitään sen kummempaa, mutta olenpa kiinnittänyt huomiota Yleisradion käyttämän Taloustutkimuksen mielipidekyselyjen tuloksiin. Taloustutkimuksen tulokset kun ovat jo useampien vaalien kohdalla edustaneet lähinnä Stetson-Harrison-tutkimuslaitoksen tuotoksia. Erityisen paljon Taloustutkimuksen milipidetiedustelujen tulokset ovat vaalitulokseen verrattuna heittäneet Kokoomuksen kohdalla. Asiasta on kirjoittanut Verkkouutiset.

Kyselyt ovat kyselyjä eikä niihin kannata sinänsä kiinnittää suurempaa huomiota. Tällainen toistuva ilmiö on kuitenkin kiinnostava ja Yleisradion näkökulmasta jopa kiusallinen. Erilaisilla Yle-kaunoilla ja epäluuloilla varustautuneet ihmiset tulkitsevat mielellään Kokoomuksen toteutunutta pienemmät luvut osoitukseksi Ylen uutistoiminnan puolueellisuudesta. Esimerkkejä löytyy mm. Olli Ainolan vaaliblogin kommenttiosastolta.

Vaihtoehtoja lienee muutama. Joko Taloustutkimus väärentää tutkimustulokset tai ne väärentää Yle. Tai sitten kukaan ei väärennä mitään ja kyselyt tuottavat oikean tuloksen, joka jostain syystä vain ei vastaa vaalitulosta.

Olisin taipuvainen ja halukas uskomaan jälkimmäiseen selitykseen. Jos näin, pitäisi Ylen tutkimusten tilaajana tietenkin tehdä jotain asialle, ihan oman uskottavuutensa vuoksi. Tutkimukset kun joka tapauksessa vääntyvät Ylen tutkimuksiksi, oli niiden tekijä kuka tahansa.

EDIT:Ylen ja Taloustutkimuksen edustajat kommentoivat kritiikkiä Ylen uutisissa.

Posted by Kari at 19.03.07 14:39

Comments

Jostain syystä taitaa olla systemaattinen virhe tutkimuksen otannassa, joka poimii kerta toisensa jälkeen kyseltävien joukkoon liian vähän kokoomuksen äänestäjiä, mikä vääristää tuloksen. Joku fiksu tutkija voisi kertoa miten tällainen virhe on kerta toisensa jälkeen mahdollista.

Posted by: Matti Lintulahti at 19.03.07 17:09

Joka vaaleissa sama juttu: mielipidekyselyjen perusasiat eivät ole toimittajien eikä poliitikkojen hallussa. Ylen päätoimittajakin puhuu paineessa Taloustutkimuksen "virheestä", mutta ihmettelisin, jos rutinoituneen Taloustutkimuksen tutkimusmenetelmistä todella löytyisi virheitä.

Kysymys ei ole ennusteesta, vaan kyselyhetken kannatusmittauksesta, joka on juuri sellainen kuin vastaajat ovat itse ilmoittaneet (13.-15.3.2007). Koska mielipidettä ei ole kysytty koko Suomen kansalta vaan satunnaisesti valitulta pienemmältä joukolta, joudutaan tilastolliset päätelmät yleistämään koskemaan koko äänestäjäkuntaa. Kannatusmittauksen tulos ei voi silloin mitenkään olla täsmälleen sama kuin kansanäänestyksen lopputulos, joten on syytä huomioida virhemarginaalit. Lopulliseen vaalitulokseen vaikuttaa monia ennakoimattomia viime hetken muuttujia, mm. äänestysprosentti ja jopa vaalipäivän sää.

Yle on ilmoittanut kannatusmittauksen yhteydessä virhemarginaalit, jotka kolmen suurimman puolueen kohdalla ovat +-2 prosenttiyksikön luokkaa:

Ylen mittaus / toteutunut (virhem. +-2):
Kesk 24,7 / 23,1
Sdp 21,3 / 21,5
Kok 20,4 / 22,3

Tulokset mahtuvat (tälläkin kertaa) virhemarginaaliin. Sille ei voi mitään, jos jokin toinen laitos sattuu saamaan paremmin kohdalleen osuneen tuloksen. Tutkimuslaitosta vaihtamalla tämä asia ei muuksi muutu.

Posted by: Pasi K. at 20.03.07 10:32

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)