« Hallintoneuvostoliitto | Main | Elävä arkisto maksulliseksi? »

helmikuu 04, 2007

Yleltä tutun tuntuinen palvelu

Ylen Mikael Jungner on ollut Aamulehden haastattelussa ja kertoo, että Yle suunnittelee Tvkaist... sellaista palvelua, jossa kaikki Ylen lähettämät ohjelmat olisivat katsottavissa viikon verran netissä.

Hienoa! Ja ovathan ne katsottavissa muillakin kuin Virallisesti Hyväksytyillä client-ratkaisuilla? Ovathan?

Ihan siltä varalta että eivät ole ja tätä ratkaisua perustellaan drm-tekniikalla ja sen tarpeellisuudella, kerron Miksulle seuraavaa (tiedän, että luet tätä).

Julkisin varoin toimivan Ylen markkinat ovat pääosin (90 prosenttia? Parempaa arviota kellään?) kotimaassa. Lähetykset ovat täällä kenen tahansa seurattavissa ja tallennettavissa (ja edelleen jaeltavissa, jos näin halutaan pelätä).

Tämä tilanne ei muutu mitenkään, kun lähetykset viedään nettiin. Ei mitenkään. Microsoftin drm-ratkaisujen käyttö (kuten Elävässä arkistossa) ainoastaan sulkee pienen osa käyttäjistä palvelun ulkopuolelle ja sylkee silmään ideaa Ylestä kaikelle kansalle tarkoitettuna palveluna. Kuten siellä Ylen arvot -sivulla sanotaan: "YLE tuottaa ohjelmia kaikille yleisöryhmille ja myös pienet yleisöt huomioidaan".

Toivotaan niin.

Posted by Kari at 04.02.07 11:45

Comments

Myöskään tuoreiden ohjelmien seuraaminen netistä ei ole aivan uusi juttu edes Ylelle. Minä seuraan esimerkiksi A-ohjelmia (A-Plus, A-Talk, A-Zoom, Ajankohtainen Kakkonen) sekä uutisia melko säännöllisesti tuolta YLE24-videosalista ( http://www.yle.fi/yle24/videosali/ ). Bitrate / kuvanlaatu ovat ihan siedettävät sekä Real- että Windows Media -striimeissä.

Posted by: Tero Lehto at 04.02.07 12:52

Minulla jotenkin menossa usko julkisiin palveluihin.

Ei niin etteikö niitä pitäisi olla, vaan siihen, onko niitä ja halutaanko niitä olevan?

Posted by: Petja Jäppinen at 04.02.07 13:26

Toivottavasti Mikael ihan oikeasti tätä blogia lukee. Toivottavasti YLEn johto alkaa ymmärtämään sen, että he ovat pihalla kuin Andy McCoy näissä asioissa. Kuulin tässä eräästä lähteestä, että vielä jokin aika sitten YLEn johtoportaassa pidettiin YouTubea "jonakin sellaisena sivuna jossa on lähinnä videoita nukkuvista kissoista".

Posted by: Schizo-Janne at 04.02.07 14:11

...mikä ei YouTuben kuvauksena ole ihan kauhean paljon pielessä.

Ei, Jungner ei lue tätä blogia.

Posted by: Kari Haakana at 04.02.07 14:30

Olettekos ajatelleet, että YLE ei välttämättä voi vaikuttaa kovinkaan paljon siihen, millä ehdoilla elokuva- ja tv-studiot lisensoivat ohjelmiaan.. Ts. kritiikkiä pitäisi saada ohjattua paljon enemmän tuonne Pohjois-Amerikan suuntaan ongelman alkulähteille.

Posted by: Kennu at 04.02.07 15:52

Tämä on tietenkin totta, joskaan perustelu ei oikein päde Elävän arkiston tapauksessa, jossa tällaista kamaa ei ole.

Posted by: Kari Haakana at 04.02.07 16:36

Luulisin, että YLE haluaa välttää useiden rinnakkaisten videopalvelinjärjestelmien rakentamisen ihan kustannussyistä. Mielellään tietysti näkisi, että Mac/Linux-käyttäjille olisi tarjolla MPEG-4:ää, nettikioskeista surffaaville Flash-videota, PowerPC-Debian-käyttäjille Theoraa ja DRM-suojatut videot sekä Windows Mediana, FairPlayna että Helix DRM:nä, mutta mahtaako YLEn resurssit riittää.

Posted by: Kennu at 04.02.07 16:48

Tuokin on tietysti totta. Vaan toisaalta: jos nähdään poliittis/kustannuksellisesti ok:ksi ylläpitää yhtä tv-kanavaa 5,5 %:n kielivähemmistölle, niin eikö mac/linux-käyttäjillekin (joiden prosenttiosuus ylittänee ruotsinkielisten osuuden) voisi kuvitella kuuluvan joitakin julkisen palvelun siivuja?

Posted by: Kari Haakana at 04.02.07 17:33

Tuo rinnakkaisten järjestelmienkään välttäminen ei vielä selitä sitä, miksei esim. Ylen elävä arkisto ole saanut suoria linkkejä clippeihin aikaiseksi tai miksi niiden clippien pitää olla älyttömän pienellä resoluutiolla ja bitratella. jne jne..

Mutta ei jos ei dissata liikaa, niin ehkä ylen uusi Uudet palvelut -yksikkö korjaa tuollaiset pikkuseikat, eikös? :)

Posted by: Zache at 04.02.07 17:59

Kennu: "Luulisin, että YLE haluaa välttää useiden rinnakkaisten videopalvelinjärjestelmien rakentamisen ihan kustannussyistä."

Jonkilainen Realmedia-palvelin lienee tai useampikin jo pystyssä, koska YLE24 Videosalissa videot ovat katsottavissa myös RealVideona. Sitä en pysty tietysti ulkopuolisena arvioimaan, miten pitkälle niiden kaista ja kapasiteetti riittävät.

Eihän RealVideokaan edusta avointa standardia, mutta toisto-ohjelma on saatavana laajasti eri käyttöjärjestelmille.

Posted by: Tero Lehto at 04.02.07 22:17

Kari: Ehkä Mac/Linux-käyttäjät tarvitsevat oman puolueen ja edustuksen YLEn hallintoneuvostoon että tuo toteutuu :-)

Posted by: Kennu at 04.02.07 23:24

Jenkeissähän tämä alkaa onnistua hyvin, 6,9 milj. katsojaa 42 miljoonaa jaksoa ladattu sekä mainoksiakin katsotaan

http://www.tvsquad.com/2007/02/03/nbc-has-big-plans-for-online-video/

Ja Quicktime pls, nuo kaikki muut niin roskaa että....

Posted by: Samulihih at 05.02.07 14:30

HS: Yle pohtii Elävän arkiston rajaamista vain luvan maksaneille
http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/1135224864266

Jep jep.

Posted by: zache at 05.02.07 21:12

Minua ihmetyttää isosti että mikä estää YLEä toimittamasta videoita standardiformaatissa, esim. mpeg. Paitsi tietenkin se, että Jungner on Microsoft-uskovainen ja ainoa myönnytys muualle, on tunnetusti säälittävää tasoa oleva Real?

Ikävästi haisee Jungner-MS-kytkennältä.

Posted by: Tuomas at 13.02.07 17:04

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)