« Beebin ohjeet osuvat kohdalleen | Main | Yleltä tutun tuntuinen palvelu »

helmikuu 01, 2007

Hallintoneuvostoliitto

Tuija viittasi tuossa aiemmassa kommentissa BBC:n iPlayer-kokeiluun. Kyseessä on siis BBC:n suunnittelema, webissä toimiva dvr-palvelu; hyvin samantapainen kuin se, jonkalainen jonkin aikaa toimi Suomessakin TVkaista-nimellä.

Palvelu on kiinnostava jo sinällään, mutta ehkä vielä kiinnostavampi on prosessi, jolla iPlayeria tehdään. Ensinnäkin, tämän vuoden alusta BBC:n päätökset uusista palveluhankkeista, kuten iPlayerista, alistetaan erityiselle BBC Trustille. BBC Trustin tehtävä on valvoa, että suunnitellut uudet palvelut tuottavat todellista hyötyä yleisölle, ottaen huomioon palvelujen mahdollisesti luoman negatiivisen vaikutuksen kaupalliselle sektorille. Tai jotenkin noin asia määritellään BBC Trustin sivuilla.

Lisäksi BBC Trust kysyy yleisön mielipidettä näistä suunniteluuista uusista palveluista. Nyt on käynnistynyt kysely, joka liittyy juuri iPlayeriin. Kyselyssä kysytään muun muassa tällaista:

How important is it that the proposed seven-day catch-up service over the internet is available to consumers who are not using Microsoft software?

Mhhhhnnniiiin. Tällaista ihan kysytään yleisöltä, Iso-Britanniassa. Meillä täällä Suomessa on vähän sellainen toteavampi tyyli.

Voi olla, että olen idealisti, mutta minusta idea yleisradioyhtiön toimintaa yleisön ja kilpailun näkökulmasta johtavasta elimestä on hieno. Voitteko kuvitella, että esimerkiksi Yleisradion hallintoneuvostolla (joukko kansanedustajia vaihteluvälillä Toimi Kankaanniemi - Esko-Juhani Tennilä) olisi kiinnostusta tai kompetenssia käydä yleisön kanssa BBC Trustin kyselyn kaltaista dialogia?

Puitteet tällaiselle toiminnalle ovat kyllä olemassa. Ylen hallintoneuvoston tehtävänä on "päättää asioista, jotka koskevat toiminnan huomattavaa supistamista tai laajentamista tai yhtiön organisaation olennaista muuttamista" ja "huolehtia, että YLE-laissa määritellyt julkisen palvelun yleisradiotoiminnan mukaiset tehtävät tulevat suoritetuksi". Noiden määritysten avulla voisi tehdä vaikka minkälaisia kyselyjä ja kartoituksia.

Veikkaan myös, että Ylen online-lihasten kasvamisesta itkeneet kaupallisen median edustajat olisivat nekin ihan mielissään BBC Trustin tyyppisestä elimestä ja tehtävänannoista. Tämä siis ihan vinkkinä kaikille tätä lukeville vuorineuvoksille.

No, tällaista mallia ei ihan äkkiä ole Suomeen tulossa. Se edellyttäisi eduskunnan päätöstä, jossa eduskunta luopuisi suorasta vallastaan Yleisradioon. Sellaista ei aivan äkkiä tapahdu.

Posted by Kari at 01.02.07 21:58

Comments

"Kari Haakana virkkaa ja neuloo?" on blogisi uusi nimi blogilistalla? :-D

Posted by: Riitta at 02.02.07 16:42

Joo, väliaikainen ihmiskoe, lähti täältä: http://www.melankolia.net/benrope/2007/02/b_nettohintojen_villamyrskyiss.html

Posted by: Kari Haakana at 02.02.07 17:33

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)