« Uutinen: joku laski mäkeä | Main | Kymmenen vuotta jäljellä »

helmikuu 26, 2007

5-1=5

Kauppalehti irtisanoo 18 toimituksellista työntekijää.

Presson apinalaatikossa on päätoimittaja poislukien 19 nimeä.

Tämä voi ihan tosissaan olla sattuma. Mutta kuvaavaa se on joka tapauksessa. Kolmea lehteä (emo-Kauppalehti, Optio ja Presso), yhtä liitettä (Vip) ja laajaa web-kokonaisuutta tuottavasta koneesta voidaan siis irrottaa yhden toimituksen kokoinen osa - ilman että journalististen tuotteiden laatu tai laajuus kärsivät.

Journalistiliitto kertoo, että irtisanomiset riitautetaan. Liiton mukaan irtisanomiset muistuttavat ikärasismia, koska ne osuvat vanhempaan ikäluokkaan.

Posted by Kari at 26.02.07 21:23

Comments

"... ilman että journalististen tuotteiden laatu tai laajuus kärsivät."

Mistä tiedämme tuon etukäteen? En lue Kauppalehteä aivan päivittäin, mutta aika usein kuitenkin, enkä ole vielä huomannut muutosta. Jos se tulee jatkossa, saatan huomatakin.

Kauppalehti on ollut yllättävänkin ohut TalousSanomiin verrattuna. Molemmissa lehdissä ihmetyttävät ne monen aukeaman protesti-, pörssi- ja nimityslistaukset, joita on tosi epäkäytännöllistä lukea paperilta. Painetaankohan niitä talouslehtiin vain siksi, että se on halpaa sivuntäytettä? Jos näin on, molemmilla talouslehdillä on vielä edessä uudistumista.

Posted by: Tero Lehto at 26.02.07 22:02

"Liiton mukaan irtisanomiset muistuttavat ikärasismia, koska ne osuvat vanhempaan ikäluokkaan.

Tällai suhteellisen nuorena tuollaiset jutut kyllä särähtää. Vanhoja ei saa irtisanoa, pitää irtisanoa nuoret?

Posted by: Jasmo at 26.02.07 22:58

"Vanhoja ei saa irtisanoa, pitää irtisanoa nuoret?"

Eihän tuossa niin sanota. En tiedä, mitä siinä tarkoitetaan.

Liitto saattaa tarkoittaa, että oli ikää paljon tai vähän, sen ei pitäisi olla kriteeri.

Miksi kustantaja haluaa eroon vanhemmista? En tiedä, mutta saatan arvailla. Nuoremmat hallitsevat keskimäärin paremmin web- ja muut web-työkalut, ovat tottuneet kuvaamaan itse (ammattikuvaajat ovat kalliita) eivätkä ole tottuneet kapeaan työnkuvaan ("oon lehtitoimittaja, en verkkotoimittaja").

Niin ja ovathan nuoret kustantajalle halvempia duunareita kuin pitkän uran tehneet sedät.

Posted by: Tero Lehto at 27.02.07 01:16

Pikaisesti yt-lakia vilkuilemalla saisi sen käsityksen, että työntantajan pitäisi neuvotteluissa täsmentää, mitkä ovat ne duunit, jotka ovat vähentyneet ja tästä sitten johdettaisiin, että mitä jengiä pannaan pihalle. Noin niinku vahvasti karrikoiden. Peruste "yli 45-vuotiaiden ja yli 4000 euron kuukausipalkkaa nauttivien duunit on just nyt tosi vähissä" ei siis olisi ihan ok.

Käsitys "nuoret on niinku tosi hyvii tiezikoiden kaa" ei minusta ihan pidä paikkaansa. Kapeaan työnkuvaan tottuminen voi pitääkin; sen voi toisaalta kääntää toisin päin niin, että pitkään duunia tehneillä on omalta erikoisalaltaan hyvä osaaminen ja laajat kontaktiverkot.

Posted by: Kari Haakana at 27.02.07 09:32

Terolla on pointteja tuossa. Minua on lehtitaloissaa jonkin verran aikaa viettäneenä aina ihmetyttänyt eräiden Wanhojen Partojen fakkiutuminen jollekin kapealle sektorille.

Posted by: Ossi at 27.02.07 10:05

Kapeaan työnkuvaan tottuminen voi pitääkin; sen voi toisaalta kääntää toisin päin niin, että pitkään duunia tehneillä on omalta erikoisalaltaan hyvä osaaminen ja laajat kontaktiverkot.

Usein tuossa itsellään on näköharha. Oma erikoistuminen ja kontaktiverkko voivat olla vanhentuneita, eivätkä vastaa kunnolla liiketoiminnan vaatimuksia.

En usko, että Journalistiliiton riitauttamisella saavutetaan yhtään mitään. Kauppis näyttää käyttäneen YT-neuvottelujen muotovaatimukset.

Asiaan saatetaan joutua palaamaan mikäli toimitus jaksaa juttujen ostamista freelancereilta (piru vie, nyt sahaan omaa oksaani). Ensisijaisesti nimittäin sellaisia työtehtäviä joita ei jäljelle jääneen vakiväen voimin pitäisi tarjota äskettäin irtisanoituille.

Posted by: Ossi at 27.02.07 10:12

"Liiketoiminnan vaatimuksia"? Wtf? Ja kontaktiverkon kunto ja erikoistuminen näkyy tietysti lehdessä/netissä: minkälaisia juttuja, löydetäänkö skuuppeja, keneltä saadaan lausuntoja ja kommentteja.

Riitauttamisella saavutetaan tietysti se, että irtisanotuille saadaan oikeudesta korvauksia, jos irtisanomiset tuomitaan laittomiksi. Mm. Ylen pois potkimat työntekijät ovat näitä jo saaneet (eivät toki kaikki, sillä kaikkia irtisanomisia ei ole katsottu vääriksi).

Posted by: Kari Haakana at 27.02.07 10:37

Tietysti minäkin uskon erikoistumiseen ja kontaktien hankkimiseen. Voisin erikoistua ajankäytöllisesti vaikka kokonaan mobiilijuttuihin ja telcokontakteihin, mutta lehden / kustantajan kannalta on pakko osara ja olla valmis tekemään muutakin.

En minä edes väitä, että vanhat parrat olisivat jotenkin asennevikaisempia kuin nuoremmat. Tätä vain kuulee aika usein, joten ehkä se on jossain määrin myös johtoportaan käsitys.

Olen tavannut kyllä toimittajia, jotka ihan suoraan sanovat, että eivät kuvaa itse tai tee web-juttuja, koska ne kuuluvat muille. Kyse ei ole enää aivan parikymppisistä toimittajista.

Posted by: Tero Lehto at 27.02.07 13:53

"... ilman että journalististen tuotteiden laatu tai laajuus kärsivät."

Mistä tiedämme tuon etukäteen? ---

Kyllähän sen nyt vaan tietää, esimerkkksi Sahiluoma, joka nyt tässä pakotettiin osa-aikaeläkkeelle, on hyvä ja laaja-alainen kirjoittaja - pirun hyvä.

Posted by: Roh at 27.02.07 23:46

HS:n tietojen mukaan Kauppalehti irtisanoo Elsin (Mustaniemen). Aika yllättävää. Hän on ollut varmaan Kauppalehden tunnetuin kasvo ja TV-brändi, kun on lukenut (ja ilmeisesti myös toimittanut?) talousuutiset monta kertaa viikossa klo 19:15 lähetyksessä.

Posted by: Tero Lehto at 28.02.07 07:07

Vieläköhän tällaista Kauppalehdessä peräänkuulutettua irtisanomisjärjestyksen periaatetta (HS 28.2.: ensin potkitaan pois viimeksi taloon tulleet ja lapsettomat) noudatetaan oikeasti jossakin yt-firmassa?

Posted by: Pasi K. at 28.02.07 12:59

Oma kokemukseni on, että saneeraukset kohdistuvat parhaiten palkattuihin ja kokeneimpiin työntekijöihin. En itse toivoisi kenellekään sitä kohtaloa, että tulisi saneeratuksi. Yli neljäkymppiselle sellainen kohtalo näillä kovien arvojen työmarkkinoilla merkitsee kovaa räpiköintiä ja pahimmassa tapauksessa työttömyyteen putoamista ja masennusta. Nuorelle sellainen kohtalo merkitsee pahimmassa tapauksessa itsetunnon riisumista, taloudellisten riskien ottamisen mahdottomuutta, yksityiselämän epävakautta ja ties mitä. Hyi olkoon.

Posted by: Kirsi Myllyniemi at 28.02.07 17:22

Tossa kapea-alaisuudessa on sellainen kruksi, että usein vanhemmat työntekijät ajetaan ihan työnantajan toimesta kapeaan putkeen - koska iän myötä erikoisosaamista kertyy.

Potkujen aikaan ei sitten kuitenkaan enää edes muisteta, että näin on nimenomaan työnantaja itse tehnyt, eikä kukaan edes viitsi kysyä ns. erikoisosaajalta, haluaako hän tehdä mitään muuta.

Oletetaan ilmeisesti, ettei osaa. Vaikka ennen erikoistumista takana olisi jo pitkä ura myös all-rounderina.

Mieleen tulee suuren kustantajan julkaisema erikoisalan lehtivuonna nakki ja makkara. Ainoaa vakituista toimittajaa oltiin potkimassa lehden lopettaessa pihalle, uudelleensijoittamista edes harkitsematta, muun muassa sillä verukkeella, että julkaisijalla ei ole töitä niin kapea-alaisille toimittajalle. Ihmiselle, joka oli tehnyt all-rounderina jo pitkän uran suurissa suomalaisissa päivälehdissä. Sattui henkilöstöosastolta unohtumaan. Hups!

Posted by: Kriisi at 28.02.07 18:02

Tero:
Olen tavannut kyllä toimittajia, jotka ihan suoraan sanovat, että eivät kuvaa itse tai tee web-juttuja, koska ne kuuluvat muille.

Tässä on tietty perää, jäykistyminen ja "saavutetuista eduista" kiinni pitäminen, ovat jotain toisesta maailmasta; kuvaamaan oppii, ja html-hyperlinkin linkin kirjoittamaan oppii. Olen tosin tavannut kumpaakin vastaan argumentoidun, taisi jälkimmäinen olla vielä digitodaylla.

Itse kuvasin harrastuksena nuoruudessani - sittemmin Bonnierilla todettiin: jätkä osaa kuvata, kielestä emme ymmärrä mitään (hyvä sillä jutuissa oli ainakin typo per teksti).

Posted by: Roh at 01.03.07 12:44

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)