« Kyllä se siitä | Main | Google, tuo toimitussihteereistä suurin »

tammikuu 11, 2007

Nuoret on niinku hot ja pimp!!!1

15/30 Research -tutkimusyhtiö on punnertanut kasaan juhlallisesti nimetyn Kansallisen nuorisotutkimuksen. Tietoa tutkimuksesta julkaistaan tipoittain ja nyt on kerrottu nuorten online-käyttäytymisestä.

Tiedotteen (pdf) mukaan vastanneista nuorista 83 prosenttia on tuottanut sisältöä Internetiin. Ja mikä lasketaan sisällöksi? No ihan mikä vaan. Habbo-keskustelut, Huuto.netin tavarakauppa ja jopa Last.fm:n biisilistat. Kas kun ei sähköposteja lasketa.

Ei aivan yllättäen prosentti painuu varsin alas, kun kyse on verkkopalveluista, joihin työnnetään jostakin muustakin kuin hymiöistä leivottua kamaa. YouTubeen sisältöä on tuottanut kahdeksan prosenttia vastanneista ja Wikipediaan yhdeksän prosenttia vastanneista. Yllättävän isoja prosentteja nekin kyllä ovat.

Yllättävää on myös Habbon pieni prosentti. Tiedotteen mukaan vain seitsemän prosenttia haastatelluista on "tuottanut sisältöä" Habboon. Palvelun saama julkisuus on johtanut ainakin minut luulemaan, että kaikki teinit luuhaavat siellä virtuaalinukkekodissa ihan koko ajan.

HS/STT:n uutisen mukaan "tutkimukseen haastateltiin 1 855:tä 15–25-vuotiasta nuorta". Tutkimusyhtiön sivuilla ei puhuta haastatteluista (tai metodista muutenkaan kovin tarkkaan), mutta ymmärtääkseni kysymyksessä on netin kautta tehty lomakekysely. Se on vähän eri asia kuin haastattelu.

Jonkin verran tekisi mieleni nitkuttaa myös yhtiön tutkimuksen johdannossa (pdf) hehkuttamasta "blogosfäärin valloituksesta", mutta olkoon setäily nyt tältä kerralta tässä.

Posted by Kari at 11.01.07 15:22

Comments

On käsittämätöntä laiskuutta ostaa raportti joka maksaa 8000 euroa. Kehottaisin sen sijaan kaikkia keskustelemaan mahdollisten omien lastensa ja tuttavien lasten kanssa siitä mikä on in ja mikä ei ja miksi.

Posted by: Sami O at 11.01.07 17:02

Ou mama!

Tilastokeskuksen mukaan tuota ikäryhmää löytyi vuonna 2005 yhteensä 654878 yksilöä.

Tuosta kun laskee 9%, saamme Wikipediaan kirjoittajien määräksi 58939 innokasta kirjoittajaa.

Kun suomenkielisessä Wikipediassa on "tällä hetkellä" 94 754 artikkelia, voidaan todella perustellusti olla sitä mieltä, että tulevaisuus on nuorissa.

Mainio tutkimus!

Posted by: Petteri Numminen at 11.01.07 17:22

Oma lehmä ojassa kun tämän nostan esiin, mutta pisti niin kovasti silmään: kuinkakohan kattavat ovat olleet tuon lomakekyselyn valintavaihtoehdot? Olisi todella mukava tietää.

PDF:ssä olleessa taulukossa loisti nimittäin poissaolollaan palvelu (johon myös voi noilla spekseillä 'luoda sisältöä') joka oli juuri hiljattaisessa Taloustutkimuksen nuorisoverkkobränditutkimuksessa Suomen nuorison keskuudessa 2. tunnetuin verkkobrändi, heti Googlen jälkeen (eli Aapeli.com).

Posted by: Asmo at 11.01.07 21:49

Reilu kuukausi sitten vastasin tuohon kyselyyn, sähköpostiin tuli kutsu nettitutkimukseen, koska olen firman kyselyihin ennenkin vastaillut ja antanut luvan yhteydenottoihin.

Kysely oli melko lyhyt, nettipalveluita ei tosiaankaan ollut listattu kovinkaan montaa ja muutenkin kysymykset olivat melko ylimalkaisia.

Edellisenä vuonna vastaavassa tutkimuksessa ei suuremmin netinkäytöstä kyselty vaan keskityttiin lehtienlukutapoihin, suosikkiartisteihin ja -puolueisiin ynnä muuhun.

Tutkimukseen vastaamalla osallistui lahjakorttiarvontaan ja sähköpostiin tulee jossain vaiheessa tiivistelmä tutkimustuloksista ja oma "elämäntapaprofiili".

Posted by: Marika at 12.01.07 00:48

Hieman voi tulokset vääristyä jos ko. tutkimus on tehty netissä.

Jos tekisin kvantitatiivisen tutkimuksen suomalaisten alkoholinkulutuksesta menemällä keskikaljabaariin kyselemään ihmisten juomatavoista ja -määristä, niin olisiko tutkimus kovin uskottava?

Voisi nimittäin alkoholin käyttö olla kyseisellä ryhmällä olla korkeampi kuin perustallaajilla.

Posted by: Tapio Kantele at 12.01.07 09:03

Kiitoksia kommentoijille.

Tässä on nyt sellainen ongelma, että tutkimuksesta ei oikein saa tolkkua, kun tekijät eivät ole sen metodista ja muista yksityiskohdista kertoneet saitillaan juuri mitään.

Tutkimus julkistetaan näemmä helmikuussa. Ehkä silloin kerrotaan myös enemmän tietoa. Itse en ainakaan noilla nyt kerrotuilla tiedoilla uskaltaisi lähteä esim. kirjoittamaan uutista tutkimuksesta.

Posted by: Kari Haakana at 12.01.07 10:09

Mielenkiintoista kommentointia on herättänyt toteuttamamme Kansallinen nuorisotutkimus. Ymmärrän hyvin, että pelkästä yhdestä lehdistötiedotteesta ei saa kuvaa tutkimuksen luotettavuudesta tai kattavuudesta.

Sami O:n kommenttiin voin todeta, että monet firmat tekevätkin (valitettavasti) kuten sanoit. Kysytään omilta lapsilta ja heidän kavereilta mikäs on nyt kova juttu. Sitten toivotaan että oma lapsi edustaa keskimääräistä nuorta. Taustalla on tietenkin ajatus että nämä angstiset teinit juoksevat aina seuraavan kovan jutun perässä. Suuri osa Kansallista nuorisotutkimusta on nuorten ryhmittely eri elämäntyylisegmentteihin. Tämän avulla päästään kiinni nuorten heterogeenisyyteen. Suurelle osalle nuorista trendikkyys tai se mikä on ”in” ei merkitse mitään.

Omien sukulaisten haastattelun lisäksi voi ”nuoret tuntea” seuraamalla medioita. Tosiaankin kuten Kari sanoi, Habon saaman julkisuuden perusteella moni luulee, että kaikki nuoret ovat kokoajan siellä. Kuitenkin Kansallisen nuorisotutkimuksen kohderyhmä on 15-25-vuotiaat ja Suomessa Habon aktiiviset käyttäjät ovat monesti tätä nuorempia.

Yleensä kun toimittajat tekevät tutkimuksistamme artikkelia niin he kyllä laittavat meidät koville tutkimuksen luotettavuudesta. Tällöin tuomme laajemmin esiin tiedot otoksesta, vastausprosenteista, siitä miten paneeli on kerätty ja muista seikoista. Emme kuitenkaan voi sille mitään jos joku toimittaja kirjoittaa että nuoria on haastateltu kun tiedotteissamme lukee että kyseessä on internetpaneelitutkimus.

Mikäli joku on kiinnostunut kuulemaan tutkimuksesta lisää niin tervetuloa maksuttomaan julkaisutilaisuuteen 14.2.2007. Lisätietoja löytyy nettisivuiltamme.

Ystävällisin terveisin,
Antti Kasanen
15/30 Research

Posted by: Antti Kasanen at 24.01.07 09:18

I enjoy reading your post. Thank you very much for share great information.

Posted by: Matthew E. at 10.01.10 09:15

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)