« Äh-sähkeitä viikonlopuksi | Main | Kallion kirjasto ylireagoi »

joulukuu 19, 2006

Vee... vee... vee..

Radiotoimittajan yleensä niin rapakka puhetahti hidastuu kesken lauseen lausumaan yksittäisiä kirjaimia kuin tavausharjoituksessa. Hidastuksen syy on tuttu: toimittaja kertoo kuulijoille WWW-osoitetta.

Kuulijana siirryn tässä vaiheessa virransäästötilaan. Ilmeisesti Internet on edelleen uusi ja varoen lähestyttävä asia. Tai sitten www-osoite vertautuu radio- ja televisiopuheessa puhelinnumeroon, joka pitää lausua hitaasti, jotta ihmiset ennättävät kirjoittaa arvokkaan numerosarjan talteen. Siitä huolimatta, että televisiossa sama WWW-osoite näkyy yleensä ääneenluennan kanssa samanaikaisesti tekstiplanssissakin.

Toinen tauti linkkien ilmoittamisessa on antaa yleisön edustajille linkki jonkin yrityksen tai yhteisön etusivulle. "Lisätietoa tästä lämminvesivaraajasta saat yrityksen www-sivuilta osoitteesta vee... vee... vee... piste yritys piste fi". Kyllä sieltä varmaan jotain löytyy, kun jaksaa kaivaa. Mutta miksi toimittaja ei ole itse kaivanut täsmällistä osoitetta esiin?

Typerryttävin tapa ohjata kuulijoita ja katsojia www-sivuille on yhdistelmä osoitteen ääneenlukua ja epämääräisiä ohjeita. Tähän tapaan: "löydät lisätietoa Internet-sivuiltamme osoitteessa vee...vee...vee piste osoite piste fi klikkaamalla vasemman yläkulman ohjelmat-linkkiä, josta voit valita viime perjantain ohjelman uutisosion". Sanomalehden etusivun uutisvinkkiin painettuna tämä sama asia olisi jotakuinkin niin, että "Pääministerin naisasioiden uusimmat käänteet saat selville siirtymällä lehden B-osioon, josta voit sitten käännellä ehkä tuollaiset kolme sivua eteenpäin sinne polkupyörämainoksen taakse". Jostain syystä vinkin alle on kuitenkin painettu tylsän täsmällisesti teksti "Sivu 9".

Toisaalta, joskus WWW-osoitetta ei vain voi lukea ääneen. Esimerkiksi kotikaupunkini Helsingin WWW-sivujen osoitteiden lukemisessa saa olla melkoinen merisäämestari, että asian saisi kuulijalle välitetyksi. Esimerkkinä liikuntaviraston tiedotteen osoite: http://www.hel.fi/wps/portal/Liikuntavirasto/Artikkeli?WCM_GLOBAL_CONTEXT=
/fi/Liikuntavirasto/Usein+kysytty%C3%A4/Uutiset/08.11.06+Vesihulinat+
It%C3%A4keskuksen+uimahallissa+19.11.
Tällaista osoitetta en mielelläni kirjoittaisi post-it-lapulle tai näpyttelisi tekstiviestinä. Tai puhuisi ääneen.

Vinkki: kelvottoman pitkiä tai julkaisujärjestelmien hämärällä logiikalla luomia osoitteita voi lyhentää lukjoille, katsojille ja kuulijoille käytettävämmiksi esimerkiksi Tinyurl-nimisen palvelun avulla. Esimerkiksi ylle tulostuneen kilometriosoitteen takana olevaan www-sivuun pääsee kätevämmin osoitteesta tinyurl.com/yfxh7x.

Kirjoitus on julkaistu kolumnina 15.12. 2006 ilmestyneessä Journalisti-lehdessä.

Posted by Kari at 19.12.06 09:16

Comments

Minusta on jotenkin hämäävää syyttää julkaisujärjestelmiä niistä osoitteista, koska useiden julkaisujärjestelmien kohdalla kyse on osaamattomasta tai piittaamattomasta konfiguroinnista. Useimmat www-sisällönhallintajärjestelmät saadaan tukemaan järkeviä ja luettavia osoitteita kunhan vain pistetään hieman kehitysaikaa kyseiseen projektiin.

Asiakasorganisaation pitää osata vaatia ja määritellä, että miten osoitteiden halutaan käyttäytyvän ja näkyvän. On olemassa monenlaisia mahdollisuuksia rakentaa url-arkkitehtuuri verkkopalvelulle. Lisäksi on tilanteita jolloin on ihan hyvä asia, että url ei ole selkokielinen jolloin se viestii käyttäjälle että sitä ei ole tarkoituskaan kopioida kentästä pois koska kyseiseen tilaan ei ole paluumahdollisuutta.

Lyhyesti, eipäs syytetä järjestelmiä vaan ruetaan miettimään että millaisia url-osoitteita kukin organisaatio haluaa ja sitten pistetään tämä asia siihen www-sisällönhallintajärjestelmän vaatimusmäärittelyyn.

Lisätietoa noista urleista löytyy vaikka: http://www.mikeschinkel.com/blog/welldesignedurlsarebeautiful/

Posted by: PerttuT at 19.12.06 14:55

Minua henkilökohtaisesti arveluttaa tinyurlissa ja sen serkuissa yksi juttu: kauanko sitä kautta linkitetyt osoitteet ovat voimassa?

Voi olla, että epäluuloni on turhaa vain siksi, etten ole koskaan itselleni selvittänyt tinyurl-osoitteiden voimassaoloaikaa. Valaiskaa minua.

Posted by: Jaba at 19.12.06 15:43

Tuo vanhenemisaika kävi kyllä mielessäni. Mikäänhän ei takaa, etteikö esimerkiksi Tinyurl pane pillejä pussiin vaikka huomenna. Toisaalta, mikään ei takaa, etteikö alkuperäis-URLkin olisi julkaisujärjestelmän vaihdon, orgaanisaatiouudistuksen, fuusion tms. takia viikon kuluttua vanhentunut.

Posted by: Kari Haakana at 19.12.06 15:57

PerttuT: näin varmasti on. Ulkopuolisen organisaation url-politiikkaan toimittajalla ei juttua tehdessään tai juontaessaan kuitenkaan ole valtaa. Eikä kyllä omankaan organisaation politiikkaan, kuten voi päätellä esim. osoitteesta http://mediaopas.sanomamagazines.fi/kohderyhmatjalehdet/ktiedot.asp?f=217&s=220&ss=220&d=1308&

Posted by: Kari Haakana at 19.12.06 16:19

1) Tuon www-alkuosan voi usein jättää pois, jos palvelin tälläista osoitetta tukee. Se ei ole standardin vastaistakaan, vaikka usein niin luullaan (koittakaa vaikka osoitetta w3.org). "Lisätietoja osoitteesta yritys piste fi" on jo aika helppo ja nopea lausua.

2) Yleensä tinyurl:n kautta jaetaan "pikavinkkeinä" URLeja (kuten radiojutussa), joten palvelun poistumisen uhka ei ole kovin kriittinen ongelma.

Posted by: Samuli K at 19.12.06 18:14

Olen kuullut perustelun, että televisiossa puhelinnumerot ja web-osoitteet sekä lausutaan ääneen että näytetään ruudulla, jotta sekä kuulo- että näkövammaiset saisivat samat tiedot. En tiedä, miten yleinen ja uskottava perustelu on.

Silti tuntuisi loogiselta, että oli ohjelma mikä tahansa, sen aikana annetut puhelinnumerot ja web-osoitteet koottaisiin ohjelman nettisivuille. Esimerkiksi Ylen ajankohtaisohjelmien nettisivuilla näin usein onkin. En juuri kuuntele kotimaisia radiokanavia, joten en tiedä mikä niillä tilanne on.

Katsojalle tai kuulijalle täytää saada vain tietoon tureimman jakson tai ohjelman osoite, ja sieltä linkit ja numerot löytyvät kootusti. Eikä linkin pituudella ole väliä.

Posted by: Tero Lehto at 19.12.06 23:19

Taidan olla sitten ainoa, jonka mielestä noissa "mene firma piste fi ja klikkaa sieltä vitkuttimiin" -ohjeissa ei ole mitään vikaa. Vain firman domain-nimi täytyy muistaa ulkoa ja loppu meneekin sitten kuultujen ohjeiden mukaan päättelemällä.

Mutta kuinkahan moni menisi johonkin ääneen luettuun tinyurliin.

Ehkä sitten jonain kauniina päivänä kaukana tulevaisuudessa kun firmat älyävät tehdä friendly-urleja tärkeille sivuilleen lakkaa Kariakin ärsyttämästä. Eli siis firma piste fi kautta vitkutin.

Posted by: samik at 21.12.06 22:41

Niin no, tuo Tinyurl oli enemmänkin vinkiksi kolleegoille printissä. Ääneen luettuna englanninkielinen alkuosa ja xvyx-loppuosa ei varmaan ole yhtään sen helpommin muistettava kuin 30-merkkinen urlikaan.

Sinulle ja minulle lähes mikä tahansa jotakuinkin normaalisti tehty saitti on huomattavasti helpommin lähestyttävä kuin esim. keskivertoeläkeläiselle. Ja sitten on vielä nämä flash-navigoinnilla, freimeillä ja muilla kauheuksilla varustetut epätoivosaitit, jotka ajavat kenet tahansa pähkinöiksi.

Posted by: Kari Haakana at 22.12.06 09:34

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)