« Välipäivän uutisia | Main | Tänä vuonna »

joulukuu 29, 2006

Ruotsalaiset keksivät Wiredin uudestaan

dinteknik.jpg Akateemisella sattui silmään uusi Din Teknik -niminen lehti.

Hetken aikaa luettuani aloin etsiä liepeestä jotain mainintaa yhteistyöstä Wiredin kanssa. Ei löytynyt. Kyse on siis kopiosta.

En minä pahalla: Din Teknik on hyvä lehti. Mutta leiska, asenne ja juttuaiheet ovat kyllä suoraan San Franciscon tehtaalta. Testejä on ehkä vähän enemmän.

En tiedä kantaako DT:n konsepti kovin pitkälle. Toisaalta sitä tehdään Ruotsin markkinoille, jotka ovat erilaiset kuin Suomen, myös tietotekniikkalehtien osalta. Suomessa it-lehtien määrä tuntuu jatkuvasti supistuvan, mutta Ruotsissa porskutetaan: jo DT:n julkaisija Hjemmet Mortensen kustantaa viittä tietotekniikka- ja peliaiheista lehteä.

Suomeen Din Teknikin tai Wiredin kaltaisen tekniikka-lifestyle-lehden tuominen olisi kaupallinen itsemurha. Meillä (tieto)tekniikkaa käsitellään perusteellisen testaamisen kautta ja avulla. Ruotsalaisilla ja kalifornialaisilla näyttää olevan mahdollisuuksia ja markkinoita käsitellä vempeleitä samalla tavalla kuin naistenlehdillä pakararasvoja: "ihan kiva" -tyyppisellä tekstikappaleella ja koko sivun yli leviävällä kuvalla. En ole mitenkään varma tällaisen lähestymistavan siunauksellisuudesta, vaikka luenkin Wiredia mielelläni.

Posted by Kari at 29.12.06 14:43

Comments

Ruotsalaisilla ja kalifornialaisilla näyttää olevan mahdollisuuksia ja markkinoita käsitellä vempeleitä samalla tavalla kuin naistenlehdillä pakararasvoja: "ihan kiva" -tyyppisellä tekstikappaleella ja koko sivun yli leviävällä kuvalla.

En kyllä itse ainakaan kokisi mitenkään ikäväksi asiaksi, jos kotimaisetkin tietokonelehdet painottaisivat hieman enemmän visuaalisuuteen, hyviin kuvituksiin ja taiton uudistamiseen vähän nykyaikaisempaan suuntaan..

Toki "ihan kiva" -tyyppisen tekstikappaleen sijasta voitaisiin pyrkiä yhdistämään se testausten perusteellinen luonne siihen kauniiseen ulkoasuun. Se on sitten eri asia, kiinnostaako kustantajia sijoittaa enemmän lehden ulkonäköön.

Kyllä tuo DT näyttääkin ihan Wirediltä. Suhteellisen freesiä typografiaa ja ihan onnistunut kansikuvavalinta.. meinaan kyllä tuo pistää silmään huomattavasti paremmin kuin kuukausi toisensa jälkeen nähtävät kansikuvat littunäyttötesteistä tai kamerakännyköistä :P

Posted by: laur at 29.12.06 18:42

Suomalaiset IT-alan lehdet eivät tunnu uskovan lukijakuntansa kykyyn ja haluun vastaanottaa visuaalisesti haastavaa sisältöä. Uskon, että pelien huikea maailma ja amerikkalaisten lehtien lukeminen olisi heitä jo siihen valmistanut. Uskaltaako yksikään suomalainen lehti kokeilla?

Posted by: Miikka Leinonen at 30.12.06 10:45

"Meillä (tieto)tekniikkaa käsitellään perusteellisen testaamisen kautta ja avulla. Ruotsalaisilla ja kalifornialaisilla näyttää olevan mahdollisuuksia ja markkinoita käsitellä vempeleitä samalla tavalla kuin... jne."

"Suomessa it-lehtien määrä tuntuu jatkuvasti supistuvan, mutta Ruotsissa porskutetaan"

Syy ja seuraus?

Posted by: Tuomas at 30.12.06 12:23

Perinpohjainen testaaminen on kallista toimintaa. Tuollaisen 'ihan kiva' tyyppisen arvostelun rykäisee aika vähällä vaivalla.

Itse en kaipaa lifestyle-tekniikkalehteä. Ehkäpä Gloria tms. voisi ottaa ns. esteettiset testit yms osaksi lehteään. Jätetään sitten tekninen testaus teknisille lehdille. On surullista lukea 'testejä' joiden ainoa anti on se että kaikki testatut laitteet olivat ihan kivoja.

Uskoisimpa suomalaisten tekniikkalehtien ahdingon johtuvan siitä, että internetin käytön myötä useimpien laitteiden testit löytyvät sieltä. Lokalisoitujen testien tarve on aika pientä Ylen DVB-testien lisäksi.

Posted by: Vesh at 30.12.06 22:42

Hei Kari,

Asiani ei varsinaisesti liity Din teknik -lehteen, vaan nyt jo edesmenneeseen vahtikoira.net -sivustoon.

Voisitko jossakin postauksessa kertoa oman näkemyksesi siitä, mitä Vahtikoiralle tapahtui ?

(En ole löytänyt mistään testamenttia tai muuta vastaavaa - seuraavalle politiikan seuraamista helpottavaa palvelua suunnittelevalle yrittäjälle nämä näkemykset voisivat olla erittäin arvokkaita.)

Posted by: tuomas at 02.01.07 02:31

Tuomas, testamenttipostausta on pitänyt kirjoittaa jo vaikka kuinka kauan. Se on jäänyt, kun on ollut kiirettä työn, perheen ja muun muassa tämän blogin kanssa.

Ruoskin jonkin verran itseäni ja ryhdyn sitten puuhaan.

Posted by: Kari Haakana at 02.01.07 10:13

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)