« Kumma hyönteinen | Main | Sosiaalisen median nurja puoli »

joulukuu 04, 2006

Pietilä avautuu yllättävästi

HS kertoo Ilta=Sanomien entisen päätoimittajan Antti-Pekka Pietilän kertoneen, että keskustapoliitikot painostivat häntä. HS:n lainaaman Pietilän mukaan

pääministeri Matti Vanhasen ja kulttuuriministeri Tanja Saarelan erityisavustajat olivat ottaneet Ilta-Sanomiin yhteyttä ja ilmoittaneet pitävänsä huolen siitä, että Pietilä joutuu luopumaan tehtävästään.

Pietilän mukaan tapahtumat liittyivät vuosiin 2003 ja 2005.

Jännittäväksi (ainakin minun mielestäni) asian tekee se, että Pietilä on kertonut asian oikeussalissa. Ei, en tiedä missä yhteydessä, sillä tätä asiaa HS:n verkkouutinen ei kerro. Uutisessa kerrotaan ainoastaan, että Pietilä kertoi asiasta "Helsingin käräjäoikeudessa toista asiaa koskeneen oikeudenkäynnin yhteydessä" eikä suostunut kommentoimaan asiaa enää oikeussalin ulkopuolella.

Eikö Pietilän avautumisen konteksti olisi suhteellisen olennainen tieto, joka pitäisi olla mukana tällaisessa uutisessa? Ja onhan se nyt kiinnostavaa muutenkin, harvemmin meillä (ex-)päätoimittajat käräjillä käyvät, ymmärtääkseni.

EDIT: HS:n uutinen on pitkälti STT:n myllystä. Sama juttu löytyy myös YLE:n uutisista. STT:n feediä saitilleen työntävä Ilta=Sanomat ei ainakaan vielä ole saanut tätä uutista on myös saanut uutisen esille.

Posted by Kari at 04.12.06 12:24

Comments

Marmain mukaan:
"Tapahtumat liittyvät vuosiin 2003 ja 2005, kun Ilta-Sanomat käsitteli niin sanottua Irak-vuotoa ja Saarelaan liittyviä asioita."

http://www.marmai.fi/doc.te?f_id=1077353

Posted by: edsel at 04.12.06 13:03

YLEX:n kello kahden uutisten mukaan tapaus oli IS:n päätoimittajan henkeä Matti Vanhas -tekstiviestikohun takia uhanneen miehen oikeudenkäynti.

Ei voi välttyä kysymykseltä, että mitenköhän tuollainen oikeudenkäynti oli jäänyt medioiden käsittelyä vaille ennen tätä päivää?

Posted by: Pirkka at 04.12.06 14:19

Edsel, olin ymmärtävinäni, että tuolla aikamäärityksellä tarkoitettiin sitä, milloin Pietilää on painostettu.

Pirkka, kiitos vinkistä. Uusin lähetys löytyy tällä hetkellä osoitteesta http://www.yle.fi/yle24/videosali/index_audio.php?a=1&q=2 mutta tuohon osoitteeseen upataan ymmärtääkseni aina uusin lähetys. Eli siis ikilinkkiä lähetykseen ei ole (vissiin).

Ja lähetyksen mukaan siis keskisuomalainen eläkeläismies tuomittiin oikeudessa sakkoihin uhkailusta. Mies oli soittanut tekstiviestikohun aikana Pietilälle ja uhannut tappaa tämän. Miten tämä sitten liittyy Pietilän lausumiin Keskustan painostuksesta, jää edelleen hämäräksi. Olisiko syyttäjä kysynyt, että onko tullut asian tiimoilta muita uhkailuja tms.

Posted by: Kari Haakana at 04.12.06 14:38

Kun luin aiheesta tasapäisen tasapuolisen MTV3:n jutun jossa Keskustan erityisavustaja tyrmää Pietilän lausunnon, tuli mieleeni tiedon suhteellisuus joka maikkarin jutussa jää kokonaan huomiotta. Oikeudessa ex-päätoimittajallakin on lainmukainen pakko puhua totta - poliitikon erityisavustajalla median haastattelussa tällaista pakkoa ei ole. Silti molemmat lähteet on rinnastettu Maikkarin uutisessa luotettavuudeltaan samalle tasolle. Mitäs tästä pitäisi ajatella?

Posted by: Matti Lintulahti at 04.12.06 17:38

Tämä Matin tuoma näkökanta kutkutti minua oitis.
Jos erityissavustaja sanoo, ettei lehteä painostettu, tuleeko hän syyttäneeksi Pietilää väärästä valasta ja minkälaisen tuomion siitä saa?

Tämä on ollut kurjan päivän paras juttu!

Posted by: Petja Jäppinen at 04.12.06 21:58

Sikäli kun ymmärsin oikein, Pietilä oli oikeudessa asianomistajana. IANAL: pitääkö asianomistajan puhua totta?

Posted by: Kari Haakana at 04.12.06 22:16

Kyllä. Itseään vastaan ei tarvi puolustuksessa todistaa, mutta näin minulle on asianajajani vakuuttaneet, että juuri asianomistajalta edellytettään rehellisyyttä. Muutoin olisi tie helvettiin auki kaikenlaisille tekaistuille syytteille.

En tunne tämän jutun yksityiskohtaa, mutta jos oikeudessa esim. on kysytty:"Millaisissa olosuhteissa te saitte tämän uhkauksen?" on Pietilän pitänyt valaehtoisesti todistaa esim." Olosuhteet olivat raskaat, sillä olin samaan aikaan rankan painostuksen kohteena pääministerin yrityissavustajan toimesta" Siis nämä minun esimerkkini ovat tekaistuja, mutta mahdollisia sen perusteella miten minä olen oikeutta käynyt.

Posted by: Petja Jäppinen at 05.12.06 09:43

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)