« Nopea linkki | Main | Tavoittelemaanne blogiin ei juuri nyt saada yhteyttä »

marraskuu 15, 2006

Pressolta blogipalvelu

Presso, tuo Kauppalehden Nyt-liite, on näemmä avannut blogipalvelun. Käytännössä Presso tarjoaa siis WordPress-blogin kenelle tahansa halukkaalle. Pientä bisneksen poikasen yritystä voi havaita siinä, että käyttäjille tarjotaan mahdollisuutta lähettää blogiinsa kuvia MMS:nä vajaan euron kipalehintaan.

Käyttöohjeista löytyy mielenkiintoisen oloinen ristiriita. Toisaalta:

Presso ei vastaa blogeissa esitetyistä mielipiteistä tai vihjeistä. Jokainen kirjoittaja vastaa omien viestiensä sisällöstä.

Mutta sitten toisaalta taas:

Käyttäjä ei saa lisätä kirjoituksiinsa mitään sopimatonta materiaalia (kuten pornografiaa). Myös seksipalveluiden mainostaminen ja tarjoaminen on kiellettyä. Ylläpidolla on oikeus viime kädessä päättää, onko jokin sopimatonta materiaalia. Blogi voidaan tarvittaessa kokonaan poistaa ylläpidon toimesta.

Presso pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit tai muokata niiden sisältöä ilman ennakkovaroitusta. Ylläpito voi myös kieltäytyä julkaisemasta asiattomia viestejä kirjoittaneen tai muutoin häiriköivästi käyttäytyneen henkilön kirjoituksia.

Eli käyttäjä vastaa itse blogistaan, mutta me kyllä päätetään mitä siellä lukee. Että mitä että?

Tarjoaako Presso palvelullaan jotain, mitä esimerkiksi Blogger ei tarjoa? No ei, varsinaisesti. Paitsi ympäristön: nämä blogit ovat Presso-blogeja. Se voi olla Presson lukijalle jonkinlainen pointti.

Hyvä veto Pressolta, joka tapauksessa. Itse odotin, että jompikumpi iltapäivälehdistä olisi läsäyttänyt tällaisen palvelun tonteille ennen Pressoa. Väärässä olin.

Posted by Kari at 15.11.06 14:15

Comments

Eli tuota Pressolle materiaalia, jota se ei valvo, mutta tarkistaa. Pitäisiköhän tuonne perustaa pari neuleblogia kokeeksi?

Hatunarvoinen kokeilu/yritys kuitenkin.

Posted by: oopa at 15.11.06 15:36

Käsittääkseni vain ja ainoastaan keskustelupalsta voidaan jättää moderoimatta ilman päätoimittajavastuuta. Blogit eivät kuulu tähän luokkaan, joten aika mielenkiintoista nähdä miten käy, jos joku kantelisi esim. JSN:ään noiden blogien sisällöstä.

Posted by: Pekka P at 15.11.06 19:53

Onkohan Presso palkannut saman juristin, joka on kirjoittanut SMF:lle tämän:
http://www.mikrobitti.fi/pohjat/disclaimer.html

"Sanoma Magazines Finland ei vastaa sivujen sisällöstä, oikeellisuudesta, täsmällisyydestä tai luotettavuudesta"

Tuo siis kattaa firman omat(kin) sivut, ei pelkästään käyttäjien tuottaman sisällön. Ja vielä hauskempi kohta on tämä:

"Lähettämällä aineistoa mille tahansa Sanoma Magazines Finlandin palvelimelle, esimerkiksi sähköpostitse tai World Wide Web-sivujen välityksellä, käyttäjä sitoutuu seuraaviin ehtoihin:

* Sanoma Magazines Finlandilla on oikeus julkaista lähetetty aineisto.
* Käyttäjä vastaa siitä, että lähetetty aineisto on julkaisukelpoista eikä loukkaa kolmannen tekijän- tai muita suojattuja oikeuksia."

Erityisen erikoiseksi tuon tekee se, että SMF toimii myös ISP:nä. Tuskinpa MBnetin käyttäjät arvaavat, että SMF varaa oikeuden julkistaa heidän sähköpostinsa... :-)

Tietokoneen sivuilta en muuten ainakaan pikaisella vilkaisulla löytänyt samaa pohjaa, vaikka tuo ilmeisesti on ihan konsernitason teksti, vai kuinka?

Posted by: Tuomas at 15.11.06 21:37

jippii..

Tarjolla on siis blogitili ihanan lyhyellä http://tunnus.blogit.kauppalehti.fi -osoitteella ja kaksi vilkkuvaa ja välkkyvää flash-mainosta.

Posted by: erkka at 15.11.06 21:50

Muistaakseni uusi sananvapauslaki sanoo verkkojulkaisujen osalta, että loukkaava tai rikollinen aineisto on poistettava välittömästi. Eikö tämä kohta Presson käyttöehdoissa täytä sen:

"Presso pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit tai muokata niiden sisältöä ilman ennakkovaroitusta."

Eli jos jonkun Presso-blogissa julkaistaan sopimatonta kamaa, se voidaaan muokata tai poistaa kokonaan.

Maalaisjärkeni sanoisi, että näin toimimalla verkkojulkaisupalvelun tarjoaja täyttäisi kohtuudella vastuunsa. Oikeudessahan rajoja ei ole vielä testattu tai ennakkopäätöksiä saatu.

Posted by: Tero Lehto at 15.11.06 22:24

Maalaisjärki on näissä asioissa yleensä yhtä tyhjän kanssa. Mutta spekuloidaan nyt kuitenkin.

Käyttösäännöissä tai muissa etiketeissä ei tarvinne kieltää sellaista, minkä laki jo määrittää. Eli esimerkiksi ravintolan käyttösäännöissä ei tarvitsisi kieltää ihmisten tappamista, kun se nyt on jo muutenkin kielletty. Tämän takia puhe Presson sääntöjen vastuumylläkät ovat vähän outoja, varsinkin kun käyttösäännöt ovat aika epämääräiset.

Päätoimittajavastuu koskee verkkojulkaisua, jolla taas tarkoitetaan "julkaisijan tuottamasta tai käsittelemästä aineistosta aikakautisen julkaisun tapaan yhtenäiseksi laadittua verkkoviestien kokonaisuutta". Itse laista tai oikeusministeriön sitä koskevista teksteistä en tietenkään ole löytänyt mitään, mikä erottaisi editoimattomat blogit editoimattomasta keskustelusta. Eli jos blogeja ei tuoteta tai käsitellä toimituksessa, niin kai niiden osalta vastuu olisi juuri kirjoittajalla, ei päätoimittajalla. OM:n tiedotteessa asia muotoillaan näin: "verkkoportaali tai verkossa oleva keskustelupalsta ei ole verkkojulkaisu, ellei julkaisija toimituksellisesti käsittele siinä olevaa aineistoa".

Lisäkivaahan tähän tuo se, että laissa sanotaan näin, mutta JSN:n mielestä lehti on eettisessä vastuussa myös keskustelupalstalla julkaistusta materiaalista (http://www.jsn.fi/paatos.asp?sivuid=3353/SL/04 ja http://www.jsn.fi/paatos.asp?sivuid=3354/SL/04).

"Muistaakseni uusi sananvapauslaki sanoo verkkojulkaisujen osalta, että loukkaava tai rikollinen aineisto on poistettava välittömästi". Tällaista en laista (http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2003/20030460) löytänyt. Voi olla jossain toisaalla.

Posted by: Kari Haakana at 16.11.06 11:52

"Tietokoneen sivuilta en muuten ainakaan pikaisella vilkaisulla löytänyt samaa pohjaa, vaikka tuo ilmeisesti on ihan konsernitason teksti, vai kuinka?"

Näin lienee. Ja kyllä linkki noihin käyttöehtoihin löytyy sivun alareunassa killuvan linkin takaa.

Posted by: Kari Haakana at 16.11.06 11:59

Otin puusilmän käteeni ja tuollahan ne ovat:
http://www.tietokone.fi/kayttoehdot.asp

Noissa käyttöehdoissa on kyllä vielä rankempaa kamaa:

"Avaamalla Sanoma Magazines Finlandin Tietokone-lehden World Wide Web-sivun käyttäjä sitoutuu noudattamaan jäljempänä esitettyjä ehtoja. Mikäli käyttäjä ei hyväksy näitä ehtoja kokonaisuudessaan, ei käyttäjällä ole oikeutta avata sivuja."

Suhtaudun kyllä sangen epäillen siihen, mahtaisiko tällainen "avasit nettisivut, suostuit myymään mummosi" -logiikka pitää oikeudessa...

Muistaakseni Jukka Kemppinen on joskus sanonut, että Suomessa esim. kirjekuoren avaamisella ei ole yleensä juridisia seurauksia - ellei kuoren sisällä ole pommia.

Tämäkin on aika kovaa kamaa:

"Käyttäjällä ei ole oikeutta palvelun tai sen osan julkaisemiseen tai edelleen luovuttamiseen. Kielto koskee sekä vastikkeellisia että vastikkeettomia luovutuksia sekä tilanteita, joissa palvelu saatetaan kolmansien saataville. Käyttäjällä ei ole oikeutta muodostaa palvelusta tai sen osasta uutta teosta tai uutta palvelua."

Tuossa halutaan nähtävästi viedä käyttäjiltä mm. lakiin perustuva siteerausoikeus. Ilmeisesti siis rikon käyttöehtoja lainaamalla osia käyttöehdoista?

Posted by: Tuomas at 16.11.06 13:37

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)