« Sarjakuvaepisodi jatkuu | Main | Särkevät uutiset »

marraskuu 29, 2006

OPM:n etiikkaraportti: toiveita heräämisestä?

Opetusministeriön tilaama, keskiviikkona julkistama selvitys (PDF) pohtii kulttuurin etiikkaa. Selvityksen nimi on Reilu kulttuuri? Lupaava nimi. Raportin ovat kirjoittaneet Hannele Koivunen ja Leena Marsio.

Lukaisin läpi luvun seitsemän alkupuolen, jossa puhutaan tekijänoikeuksista sekä johtopäätökset.

Kiinnostavaa ja lupaavaa tässä selvityksessä on se, että selvityksessä kerrotaan, että esimerkiksi tekijänoikeuteen liittyy eettisiä kysymyksiä ja suoranaisia ristiriitoja. Tämä on kiinnostavaa sikäli, että OPM:n kanta on tähän saakka pitkälti ollut summattavissa ministeri Saarelan kuuluisaan käsitykseen, jonka mukaan tekijänoikeus ja kuluttajien oikeudet ovat omia, toisistaan riippumattomia lainsäädännön kohteita.

Kerrotaanpa selvityksessä muun muassa näinkin:

Internetin monilla palstoilla laajana jatkunut keskustelu on nostanut esiin muun muassa kysymyksen Gramexin ja Teoston monopoliasemasta musiikin tekijäoikeuskorvauksissa Suomessa.

Eli ihan turhaan eivät ole heebot netissä meiskanneet. On päästy selvitykseen. Selvityksessä, pidätelkää hengitystänne, jopa käsitellään copyleftiä. Johan on.

Kovin syvälle tekijänoikeus- ja patenttikysymysten reiluuteen ei selvityksessä kuitenkaan mennä ja muotoilut ovat vasin varovaisia eikä yllelainattua kummempaa viittausta esimerkiksi tekijänoikeus-käsitteen politisoitumiseen ainakaan minun silmiini selvityksestä osunut.

Johtopäätösosuudessa ehdotetaan myös jatkotyötä, kuten selvityksissä aina on tapana. Tähän malliin:

...ehdotamme laajapohjaisen, erilaisia yhteiskunnallisia intressejä ja asiantuntijatahoja edustavan kulttuuripolitiikan etiikka -työryhmän nimittämistä vuosille 2007–2010. Työryhmän tehtävänä olisi taiteen ja kulttuurin eettisten näkökulmien edelleen jäsentäminen, reilua kulttuuria edistävien kulttuuripoliittisten toimien löytäminen sekä yhteiskunnallisen keskustelun synnyttäminen näistä kysymyksistä.

Haluaisin kovasti ajatella, että mainitussa työryhmässä (jos sellainen perustetaan) olisi edustajia myös sellaisista ryhmistä, joiden intressit ovat vastakkaiset perinteisen kulttuuri- ja mediateollisuuden kanssa. Luuletteko, että moinen ihme toteutuu?

Posted by Kari at 29.11.06 20:32

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)