« Kun ei muutakaan tekemistä ollut | Main | Kun pitkä häntä lyö nilkkaan »

marraskuu 10, 2006

Google ja Google

Wiredin Michael Calore raportoi O'Reillyn Web 2.0 -seminaarista, jossa Diggin Kevin Rose on puff... kertonut palvelustaan. Rosen mukaan Diggin käyttäjät nostivat Donald Rumsfeldin eron palvelun etusivulle kolmessa minuutissa, kun Google Newsilta tähän meni 20 minuuttia. Rosen mukaan tämä osoittaa, että ihmiset hoitavat aggregoinnin koneita nopeammin.

Rose: "Meillä on 600 000 rekisteröitynyttä toimittajaa tuomassa sisältöä saitille". Joo ei. Teillä on 600 000 ihmistä jotka antavat plus- ja miinusääniä muiden julkaisemille sisällöille, jos tarkkoja ollaan.

Lienen vanha, epäamerikkalainen ja menettänyt viriliteettini, kun Rummyn eron tietoontulemisen aikaikkuna palvelussa a ja b ei hetkauta minua vähääkään. Ymmärrän kyllä hyvin uutiskilpailun: saadaanko me juttu saitille ennen muita ja kuinka paljon ennen. Mutta uutisaggregaattorikilpailu... Minun pitänee mennä johonkin koulutukseen tai ryhtyä käyttämään uudenlaisia jauheita tai jotain.

Toisaalla eli GigaOMissa Robert Young uumoilee, että Google on rakentamassa "mainoskäyttöjärjestelmää". Siis hommelia, jonka avulla kuka tahansa missä tahansa voi ostaa mitä tahansa ilmoitustilaa mistä platformista vaan. Young yrittää nykiä hereille itsetyytyväisyydessään kehräävät mediajohtajat. Siinä on duunia kyllä.

...the only way for traditional media companies to leverage the core competencies they have today in order to compete with Google’s Ad/OS, in the long run, is to start breeding ad salespeople who will have the expertise and capability to sell across all media platforms.

Young on ihan vähän kriittinen tällaisten mainosmyyjien esiinmarssille. Täällä raukoilla rajoilla tulee tietysti mieleen sekin, että aika harvalla mainosmyyjällä on käsissään sellaista tuotekansiota, josta voisi tarjota vastinetta Googlen tarjoomalle edes näin paikallistasolla. Miten näille myyjille ja heidän takanaan oleville medioille mahtaa käydä?

Posted by Kari at 10.11.06 12:56

Comments

Olen niin turhautunut jankuttamaan, että tänään huudan:

TÄSSÄ MAASSA TARVITAAN MEDIATALOJEN YHTEISTYÖNÄ RAKENNETTU *super* KOHDENTAVA ITSEPALVELUTYÖKALU ILMOITTAJILLE. JA JOS SE EI ONNISTU TÄMÄN MAAN RAHOILLA, SE PITÄÄ TEHDÄ POHJOISMAISSA.

Googlen kampitukseen yhteisin voimin!

Aikaa on. Rahaa on. Osaamista on.

Mikä ihme tässä nyt oikein maksaa, että jäämme tuleen makaamaan? My brain hurts.

Posted by: Petteri Numminen at 10.11.06 13:55

Taas tekee mieli kommentoida, että mitäs muutakaan ICT-alan uutisointi nykyään on, kuin plus- ja miinusäänien antamista muiden julkaisemille sisällöille. Ts. valitsemista, kenen lehdistötiedote tai käännetty uutinen näytetään ja kenen ei.

Tottakai ihmiset lukevat mieluiten sitä palvelua, jossa Rumsfeld eroaa 3 minuutissa, kun muut tulevat auttamattoman myöhässä. En minäkään jaksa lukea samoja uutisia myöhemmin uudelleen jostain muualta, jos saan ne jostain hyvästä palvelusta heti. Diggin ongelmana tosin on mieletön ylitarjonta aiheista RSS-feedissä..

Posted by: Kennu at 10.11.06 13:57

No niin, Petteri on huutanut tuskan pois. Tässä, ota aspiriinia. o Noin. Yhdyn tuskaasi ja huutoosi.

Kennu provoilee. Noinkin voi tulkita, mutta minä tulkitsen (ymmärrettävistä syistä) niin, että uutisorganisaatio rakentaa lisäarvoa muutenkin kuin puhtaasti valitsemalla. Mutta kyllä, uutisaiheiden valinta on keskeinen osa sitä hommaa.

Ja sinähän et saa sitä uutista Diggistä, sinä löydät sen Diggin avulla. Eiks?

Posted by: Kari Haakana at 10.11.06 14:15

Kari: Pitää paikkansa, siitähän (perinteisessä) blogittamisessa on kyse, että linkitetään alkuperäiseen uutiseen. Tai itse asiassa yhä useammin linkitetään toiseen blogiin, ja alkuperäinen uutinen löytyy vasta pitkän ketjun takaa. Usein se alkuperäinen juttu ei edes enää kiinnosta, kaikki relevantti asia löytyy jo ensimmäisestä yhteenvedosta.

Minusta on vain kolme lisäarvoa, mitä blogityyppisessä IT-uutisoinnissa voi tuottaa: 1) uutisten priorisointi 2) asiantuntemuksen/johtopäätösten lisääminen 3) kohderyhmäntäminen. Esimerkiksi Slashdot on mainio esimerkki saitista, joka on tehnyt nämä kaikki. Useimmat suomalaiset uutispalvelut taas eivät..

Niin kuka ne alkuperäiset uutiset tuottaa? Onko sillä edes väliä, vai voiko jo ajatella, että web huolehtii niiden ilmaantumisesta joka tapauksessa? Karu ajatus, mutta hyvin samankaltainen kuin se, että Open Sourceakin kehittää aina se joku tuolla jossain. Se vaan toimii, vaikkei sen ehkä järjen mukaan pitäisikään.

Posted by: Kennu at 10.11.06 14:58

Lisäisin tuohon Kennun listaan yhden kohdan ja sitten vielä bonuksen:

4) Arvottaminen. Tämä on puuttunut ns. valtamediasta, koska ohjenuoraksi nousi aikoinaan objektiivisuus eli arvojen puute. Oikeasti ihmisistä on mukava lukea mieluummin vaikka pientä provoa, koska silloin saa samaan aikaan sekä uutisen että näkökulman, jota vasten peilata omia fiiliksiään.

Bonus, ja tämäkin tulee pitkälti blogimaailmasta: particitainment. Tämän hienon sanan opin Esa Sirkkuselta (TaY eli UTA). Eli vaikuttaa siltä, että ihmisillä - ainakin kipeimmillä meistä - on sisäinen tarve osallistua ja kertoa oma mielipiteensä. Tämän tarpeen tyydyttäminen on myös yksi lisäarvo.

Posted by: Petteri at 10.11.06 15:35

Suomalaisissa blogeissa lisäksi usein viitseliäästi referoidaan suomenkielellä jotain "ulkomaankielistä" uutista - siis suomennetaan juttu, jolloin sen myös itsestään indeksoituu keskeisten asiasanojen osalta hakukoneisiin. Se on jo lisäarvo ja palvelu.

Blog Search auttaa... Rumsfeld eroaa.

Posted by: Lurker at 10.11.06 17:33

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)