« Toimittaja ja videokamera | Main | Sata kommenttia päivässä »

lokakuu 05, 2006

"Unbundling"

Timesissa Jonathan Weber on kaivanut esiin Bill Gatesin vanhan ja ilmeisen oikein menneen ennusteen sanomalehtien ongelmista. Lyhentäen ja karrikoiden kyse on siis siitä, että lehdet kehräävät jakelupaketin asioista, joilla ei varsinaisesti ole mitään elimellistä tekemistä toistensa kanssa.

Kuten Weberin jutussa todetaan, tähän saakka oikeastaan vain lehtikustantamoilla on ollut hallussaan välineet, joilla tällainen paketti on toteutettu.

Katsokaapa vaikka Hesaria... tai siis katsokaa Hesaria, koska se ja sen muutos on paras esimerkki asiasta metsän tällä reunalla.

Aiemmin Hesari omisti totaalisesti koko ketjun: Sanomilla oli toimitus Luddalla, paino Martinlaaksossa ja tärkeimmillä levikkialueilla omat jakajat, jotka kantoivat lehdet luukkuihin. Jos vain paperia, mustetta ja sähköä oli, niin homma pyöri kenenkään estämättä lähes sataprosenttisesti omassa firmassa.

Nyt, kiitos Internetin, ketju on hajonnut. Lasikuutiossa tehdään toki journalismia, mutta sen tuotokset hajoavat RSS:nä vähän mihin sattuu ja ne kulkevat minkä tahansa operaattorin verkossa. Levikkiraha on tiukassa, mutta operaattorit ja laitevalmistajat keräävät rahaa jakelemalla toimitusten työtä. Bisneslogiikka on muuttunut aika tavalla.

Yhdysvalloissa tämä muutos on jo johtanut ongelmiin kustannusalalla. Tai no, ongelmiin ja ongelmiin. Kuten Weber kirjoittaa: sanomalehtien tekeminen on edelleen kannattavaa liiketoimintaa, se ei vain ole enää niin kannattavaa liiketoimintaa kuin se oli aiemmin.

Ydinkysymys siis on: riittääkö kustannustalojen omistajille aiempaa pienempi kate? Suomessa tätä on vielä aikaa pohtia ennen kuin unbundling-prosessi iskee täydellä voimalla.

(Via Poynter ja Tuija)

Posted by Kari at 05.10.06 14:05

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)