« TalSa uusi sivunsa | Main | "Unbundling" »

lokakuu 03, 2006

Toimittaja ja videokamera

Tekninen toimittajamme OP kävi Redmondissa tutustumassa Microsoftin hardware-puoleen. OP:lla oli mukanaan aivan tavallinen, muutaman satasen maksava dv-kamera. Tuloksena yhdeksän minuutin videoraportti, joka jaetaan YouTuben avulla OP:n Ykkösiä ja nollia -blogissa.

Vaikka nyt olenkin aika vahvasti puolueellinen, niin olen sitä mieltä, että vidska on hieno. Ja hieno osoitus siitä, miten printtitoimittaja muuntuu onlinetoimittajaksi, joka muuntuu videotoimittajaksi. Ja edelleen ties miksi.

Kuten Tuijan siteeraama Guardianin Kim Fletcher asian ilmaisee: "The old certainties - "file by three and home for tea" as reporters on the road used to have it - will disappear." Tiedän, että tuolla ulkona (ja täällä sisällä) on paljon toimittajia, joita moinen pelottaa ja jotka taistelevat kynsin hampain vanhojen käytäntöjen puolesta. Jälki voi olla rumaa, puolin ja toisin.

Samasta aiheesta Poynterissa: On the Multimedia Highway with the Reader Behind the Wheel. Avainlainaus:

"If you're a journalist today, I think the idea that, 'Oh, that's not for me,' is a death wish. ... Survival depends on you."

Posted by Kari at 03.10.06 10:14

Comments

Minua nykäistiin hihasta äsken vilkaisemaan Metsäradion nettisivua. Kännykamera toimittajan taskussa monimediaistaa juttua kummasti ja toimii mainiona puffina tulossa olevalle radiojutulle. Luontoiltahan on jo pitkään julkaissut nettisivullaan kuvallisia kysymyksiä. Kyllä jengiä kiinnostaa tehdä, jos vain tilaa annetaan, ja työkaluja.

Posted by: Tuija at 03.10.06 12:03

Muutoksen huomaa aina parhaiten jälkeenpäin.

Perhosefektit ja heikot signaalit ovat kyllä usein ihan selvästi kaikkien nähtävillä, mutta niihin ei jakseta uskoa (turvahierarkian vedettäminä).

Kun ne sitten vihdoin kumuloituvat muutokseksi, Suuri Paradigma (tämä taitaa olla sellainen ontuva idioomi, josta äidinkielen opettajani varoitti) yllättävät aina isot ja hitaat. Silloin pienet ja vikkelät saavat silloin mahdollisuuden murtaa perinteiset asetelmat ja rynniä takavasemmalta ohi. Kortit jaetaan uudelleen.

Jotkut isot silti säilyvät, koska ne mukautuvat. Kolme kirjainta: BBC. Jotkut häviävät. Kolme kirjainta: YLE.

Kunnes taas kaikki muuttuu... joskus.

Posted by: Lurker at 03.10.06 14:19

Tuija: joo ja kalujen käyttöön koulutusta. Mutta silti, se tila ja ennen kaikkea mahdollisuus ideoida ovat edellytyksiä sille, että mitään tapahtuu.

Posted by: Kari Haakana at 04.10.06 14:35

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)