« Pelin politiikkaa | Main | Kohti Tansaniaa »

lokakuu 30, 2006

Pomot tulevat, pomot menevät

Kulmahuoneissa kuhisee. Sunnuntain HS kertoi (€) Harri Saukkomaan jättävän Yhtyneiden sisältöjohtajan tehtävät. Suuresti diggaamani Saukkomaa, jota siis en mitenkään henkilökohtaisesti tunne, muuttaa Turkkiin muihin bisneksiin.

Yhtyneisiin Sanoma Magazinesilta taas lähtee Katriina Kaarre, joka on SMF:llä toiminut Me Naisten päätoimittajana.

Talentumilla pantiin pomokerrosta sillä tavalla remontiin, että pomoja vähennettiin. Talentum eliminoi lähes koko kustantaja/yksikönjohtajaportaan ja pani päätoimittajat Pekka Seppäsen ja Kauko Ollilan otona vastaamaan myös omista toimialoistaan (talous sekä teollisuus ja it). Herrat päätoimittajat raportoivat toimitusjohtajalle.

Saukkomaan lähdön uskon olevan huono juttu Yhtyneille ja koko alalle. Kaarren, Seppäsen ja Ollilan nimitysten taas uskon olevan hyödyksi taloilleen ja alalle. Niissä journalismista muodostuvaa liiketoimintaa on pantu johtamaan pitkällä toimittajakokemuksella varustetut ihmiset.

Toinen vaihtoehto on tietenkin panna lehtien tekoa johtamaan kuka tahansa liikkeenjohtaja. Sekin voi olla fiksu liike, mutta toimittajana näen mielelläni näillä pomopaikoilla toimittajia. Uskon ja toivon, että toimitusten työn, työtapojen ja mentaliteetin tuntemus heijastuu toimittajapomojen duuniin positiivisesti.

Talentumin kuviossa minua tosin vaivaa yksi yksityiskohta. Vaikka sekä Seppänen että Ollila ovat omien toimialojensa pomoja, ainoastaa Talouselämän päätoimittaja Seppänen on nimitetty johtoryhmään. Tietoviikon Ollilaa joryssa ei näy. Tälle on varmasti jokin hyvä syy.

Palaan vielä Saukkomaahan. Haastattelussaan Saukkomaa sanoi, että aikakauslehdillä "on muitakin merkityksiä kuin tiedonvälitys - aikakauslehdet ovat esineitä". Se on aika rohkeasti sanottu (vaikka itsestäänselvyys onkin), sillä alalla uskotaan vankasti Samir Husnin näkemykseen, jonka mukaan aikakauslehtibisnes on juuri sisällön myymisen bisnestä.

Jos siis aikakauslehden bisnesidea onkin sisällön sijasta esineiden myynti, niin mitä tästä seuraa aikakauslehtien bisnekselle netissä? Netissä informaatiota ei voi myydä, sillä se on oletusarvoisesti aina ilmaista. Netissä aikakauslehti ei ole esine vaan brändikuori, joka täytyy täyttää jollakin muulla kuin uudelleen myytävillä aikakauslehtiartikkeleilla. Millä? Oikein vastanneelle uskallan povata sisältöjohtajan tuolia jostakin aikakauslehtitalosta.

Disclaimer: kirjoittajan työnantaja on Sanoma Magazines Finland. Kirjoittaja ei ole ajatellut hakea Mimmien päätoimittajan hommaa.

Posted by Kari at 30.10.06 19:17

Comments

Vihdoinkin se oikea kysymys. Olet selvästikin matkalla kohti sisältöjohtajan tuolia ;-)

Journalistitaustaiset pomot julkaisuyksiköiden ja siten lehtien & toimitusten ylimpinä pomoina ovat paras vaihtoehto, siitä olen harvinaisen samaa mieltä Karin kanssa. Niitä ei vain ole liikaa Suomessa. Siksi yhden lähtö pois alalta on tappio. Varsinkin kun nykyisessä mediamurroksessa johtajuuden merkitys tulee korostumaan jokaisessa tiedotusvälineessä.

Disclaimer: kommentoijan työnantaja on A-lehdet Oy, joka kilpailee Sanoma Magazines Finlandin ja Yhtyneiden Kuvalehtien kanssa. Kommentoijakaan ei ole ajatellut hakea Mimmien päätoimittajan hommaa.

Posted by: Matti Lintulahti at 30.10.06 21:57

Mainittakoon, että Saukkomaa ei lähde Turkkiin. Kyseessä oli HS:n väärinymmärrys, joka oikaistiin seuraavana päivänä. Mutta harvapa oikaisupalstaa lukee (paitsi suuronnettomuustutkija Kari Lehtola, joka on maininnt sen mielipalstakseen.)

Posted by: Jarmo Papinniemi at 30.10.06 23:35

No, nythän HS on julkistanut oikaisuista ihan kirjankin. Se täytynee lukea.

Joo, ohi meni moinen pikkuoikaisu.

Posted by: Kari Haakana at 30.10.06 23:51

Koska vastaukseeni tuli yli tuhat sanaa, katsoin parhaaksi laittaa sen omalle blogilleni.

Posted by: Petja Jäppinen at 31.10.06 11:09

Lisättäköön.

Kun tein pienen tutustumisretken siihen, mitä korkeakoulumaailmassa opetetaan mediasta, niin käsitys mm. median rahaliikenteestä oli varsin kummallinen.

Tulevat insinöörit lienevät paremmin selvillä median toiminnasta kuin tulevat tiedottajat ja toimittajat.

Posted by: Petja Jäppinen at 31.10.06 12:01

Kolme asiaa:

1) Kari Haakana sisältöjohtajaksi -liike! Tilataan t-paitoja CafePressistä.

2) Journalisti pomona on hämmentävän kaksipiippuinen miekka. Näinkin voi käydä: loistava kirjoittaja nostetaan alansa ylivertaisen osaamisen takia pomoksi - eikä mikään enää toimi.

Pahimmillaan lehti siis ampuu omaan nilkkaansa kahdesti: ensin sammutetaan lehden suurin tähti ja sitten nimetään väärä pomo.

Riskeistä huolimatta olen ehdottomasti journalismia edes joskus harjoittaneiden pomojen kannalla. Toisinaan on vaan liian vaikea selittää "maallikolle", miksi joku juttu pitää tehdä juuri niin kuin se tehdään. Toinen journalisti taas tajuaa asian heti - tai on edes yhtä hullu.

3) Mitä tulee aikakauslehtiin, niiden ajatteleminen esineinä tai sisältöinä tulisi lopettaa saman tien. On vain mediabrändejä ja niihin sitoutuvia lukijoita.

Sillä, tuleeko sisältö ulos televisiosta tai sisään postiluukusta on yhä vähemmän väliä verrattuna siihen, indeksoiko Google sen.

Näin siis muutaman vuoden kuluttua. Uskon, että jatkossa brändin merkitys vahvistuu ja tuotteen merkitys pienenee.

Brändi luodaan puhuttelevalla sisällöllä ja näyttävillä tuotteilla, mutta se on lopulta jotain isompaa.

Disclaimer: kommentoijan työnantaja on Kynämies Oy, joka on osa Yhtyneitä Kuvalehtiä, joka kilpailee Sanoma Magazines Finlandin, A-lehtien, Googlen ja Microsoftin kanssa. Kommentoija suostuu Mimmien päätoimittajaksi, jos kauniisti pyydetään.

Posted by: Petteri Numminen at 31.10.06 13:39

Niin, jos pyydetään...

Kiitos kauniista sanoista ja teepaitaideoista.

Olen samaa mieltä sekä Petterin että Petjan kanssa siitä, että journalistin nostaminen pomoksi sisältää myös riskejä. Mutta kai niitä pitää joskus ottaakin.

Edelleen olen samaa mieltä Petterin kohdasta kolme. Aikakauslehden muuttaminen tv-ohjelmaksi, tv-ohjelman muuntaminen ilmaisjakelulehdeksi ja ilmaisjakelulehden muuntaminen radiokanavaksi vaan tupannee törmäämään kaikenlaisiin henkis-taloudellisiin raja-aitoihin. Kertovat isot pojat.

Posted by: Kari Haakana at 31.10.06 15:49

Samir Husni...? Kun puhut hänen yhteydessään "alasta", tarkoittanet Sanoma Magazinesia, eikös hän ole siellä guru? :)

Posted by: Jari Lindholm at 31.10.06 17:44

Onhan se, täällä. Mutta kyllä miestä ymmärtääkseni roudataan muuallekin, viimeksi tänne päin Journalismin päivien puhujaksi. Ja näyttäähän tuo aukoneen päätään Jarvisin, Rosenin etc kanssa tällaisessakin: http://www.ojr.org/ojr/stories/050524glaser/

Posted by: Kari Haakana at 31.10.06 18:22

Kari sisältöjohtajaksi? Jos katsoo tuota listaa -> http://www.sanomamagazines.fi/yritystiedot/ytiedot.asp?f=47&s=57
niin Karilla on kaikki tarvittavat ominaisuudet. Ikävä kyllä myös pari pallia liikaa noin isolle pallille tuossa talossa.

Posted by: Desc at 31.10.06 20:48

Alalla on jotain pielessä, jos lisää palkkaa voi saada vain etenemällä toimittajan hommista hallinnollisiin hommiin.

Hyvä toimittaja ei välttämättä ole hyvä hallintoihminen, eikä välttämättä edes viihdy sellaisessa hommassa.

Ongelmaa on toki muillakin aloilla, jos esimerkiksi hyvä ohjelmoija voi edetä urallaan parempiin ansioihin vain ryhtymällä projektipäällikköksi tai johtajaksi, tai muuten luopumalla siitä, missä on hyvä.

En pidä huonona, että toimittajista tulee pomoja, mutta jos toimittajan työ on se, mikä kiinnostaa, jos toimittajana ei voi edetä.

Posted by: Tero Lehto at 02.11.06 16:46

Tero, noissa mainituissa tapauksissa tai tässä keskustelussa ei nähdäkseni ole kysymys palkkakehityksestä vaan siitä, mistä ja miten saadaan hyviä liiketomintajohtajia mediataloihin.

Posted by: Kari Haakana at 02.11.06 20:16

En ottanut kantaa mainittuihin tapauksiin spesifisti, vaan yleisesti totesin, että moni etenee hallinnollisiin tehtäviin, koska se voi olla ainoa tapa edetä uralla. Etenemiseen kuuluu myös, että liksa kasvaa.

Posted by: Tero Lehto at 04.11.06 13:50

Tero yrittää sanoa, että ahneus pilaa hyvänkin ammattimiehen.

Posted by: Petja Jäppinen at 08.11.06 12:07

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)