« Lammasta ja kakkua | Main | Pomot tulevat, pomot menevät »

lokakuu 28, 2006

Pelin politiikkaa

Taannoin pähkäilin verkkopalveluita, jotka olisivat vaihtohetoja tylsille vaalikoneille. Tämä nyt ei ole ihan sitä, mutta samalla alalla liikutaan. Saanko esitellä: FantasiaEduskunta.

FantasiaEduskunnan esikuva on amerikkalainen FantasyCongress. Idea on sama kuin monissa muissa mielikuvitusliigoissa: valitaan joukkue, seurataan joukkueen jäsenten toimintaa tosielämässä ja saadaan pisteitä tämän toiminnan pohjalta.

Suomeen tällaisia pelejä ei ole jostain syystä perustettu; poikkeuksena ovat oikeastaan vain sijoituspelit, joissa sijoitetaan olematonta rahaa ja seurataan sijoituksen kehittymistä.

FantasiaEduskunnassa pelaaja valitsee istuvasta eduskunnasta viisitoista kansanedustajaa ja muodostaa näistä oman ryhmänsä. Ryhmän edustajat saavat edustaa mitä tahansa tosielämän puolueita. Edustajat on jaettu edustajakausien mukaan kolmeen luokkaan, jotka ovat etupenkki, keskipenkki ja peräpenkki. Pelaaja valitsee neljä etupenkkiläistä, viisi keskipenkkiläistä ja kuusi peräpenkkiläistä.

Pelaajan tulee valita joka kuukausi kustakin penkkiryhmästä yksi edustaja, joka on ko. kuussa jäähyllä: jäähyllä olevan edustajan tekemiset eivät siis kerrytä pelaajan ryhmän pistekassaa sen kuukauden aikana.

Pelaajan ryhmä saa pisteitä sen mukaan, mitä todellisessa eduskunnassa istuvat tosielämän edustajat tekevät. Täysistunnon puheenvuorot, ponnet, lakiehdotukset ja äänestystulokset sekä läsnäolo istunnoissa lisäävät kukin eri tavalla edustajan pistemäärää.

Peliä pelataan kolmella eri tasolla: kuukausittain, vuosittain ja istuntokausittain. Kuukausi-, vuosi- ja istuntokausivoittajat palkitaan.

Posted by Kari at 28.10.06 16:28

Comments

Täs on nyt jotain hämärää... Siis pitäisi käytännössä ihan jaksaa seurata mitä eduskunnassa tapahtuu, että voi pojottaa joukkuettaan? Eeeeei ei kuule, jotain rajaa!

Posted by: z at 28.10.06 21:11

Äh, juoneni paljastui.

Posted by: Kari Haakana at 28.10.06 23:34

Hyvä perusidea !

Tosin miten nuo äänestyskäyttäytymiset oikein nostavat tai vähentävät pisteitä ? Kuka on siis äänestystulosten 'oikea' auktoriteetti ? ;)

Posted by: tuomas at 29.10.06 02:49

No ihan jokaista yksityiskohtaa en ole vielä miettinyt.

Voisi olla niin, että jos edustaja äänestää läpimennyttä ehdotusta, tulee esim. 2 pistettä plussaa. Hävinneellä puolella äänestäminen tuo yhden plussan. Poissaolo äänestyksestä tai tyhjä tuo nollan (tai tyhjä voisi itse asiassa tuoda yhden miinuksen).

Pointsi on siis, että itse asioihin ei oteta kantaa. Pelin ideana on mallintaa edustajien vaikutusvaltaa, kykyä ajaa asioita läpi. Se, ajaako "hyviä" tai "huonoja" asioita, on pelin kannalta yhdentekevää.

Posted by: Kari Haakana at 29.10.06 11:10

Idea on hieno, mutta minusta sitä kannattaisi kehitellä enemmän juuri siihen suuntaan että ajetaanko läpi "hyviä" tai "huonoja" asioita. Ne asiathan voisi olla esim. vaalikoneiden kysymyksiä, joiden perusteella voisi oman ryhmänsä valita. Sitten kun vaalikoneiden kysymykset konkretisoituisivat äänestyksiksi, tulisi pisteiden aika, ja pisteitä voisi saada jotenkin eri lailla riippuen siitä meneekö esitys läpi vai ei. Lisäksi pisteitä voisi tulla lakialoitteista jne. Jotkut asiat voisi vaikka "korvamerkitä" erityisen tärkeiksi asioiksi jne.

En tiedä saisiko tuosta kyllä mitenkään toimivaa...

Posted by: Helen at 29.10.06 14:02

Hauska idea mutta edellyttäisi politiikan seuraamista -> taas uusi palvelu politiikan eliitille. Voisi toimia, jos kytkettäisiin pois perinteisen politiikan toimijoista ja prosesseista. Ne eivät kiinnosta ihmisiä vaikka niistä tekisi IRC-galleria 3.0:n.

Posted by: Pekka P at 30.10.06 10:56

Eikös äänestysprosentti vaaleissa hillu 60:n tietämillä? Mihin muuhun säännöllisesti järjestettävään tapahtumaan yli puolet suomalaisista ottaa osaa?

Okei, ryyppäämiseen juhannuksena, mutta saako siitä mitään peliä aikaiseksi?

Ja ideahan on juuri koukuttaa jengi seuraamaan politiikkaa. Sitä voi sitten seurata vaikka sen pelin newsflasheissa ja uutiskirjeistä.

Posted by: Kari Haakana at 30.10.06 19:29

Vaalit on pikkasen eri juttu, kuten myös juhannus. Ongelma on se aika siinä välissä, ei ketään kiinnosta juhannus lokakuun lopussa...

Posted by: Pekka at 31.10.06 23:01

Suakin kiinnostais, jos kuukausipalkinto olis plasmatöllö.

Posted by: Kari Haakana at 01.11.06 09:15

Höpsistä :D Mulla on jo videotykki.

Posted by: Pekka at 01.11.06 16:39

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)