« Tehtaankatu | Main | Kommenttiketju ei suostu kuolemaan »

lokakuu 09, 2006

Linkittämisen etiikasta

Poynter on järjestänyt seminaarin, jossa on pohdittu online-median etiikkaa. Siis eettisiä kysymyksiä, jotka liittyvät olennaisesti juuri online-julkaisemiseen.

Ei niin kovin yllättäen yksi suurimmista kysymyksistä on linkittäminen. Jotenkin linkkaaminen on toimittajille kovin vaikea asia ja amerikkalaisille toimittajille se tuntuu olevan ihan erityisen vaikea.

Voi olla että olen kärsimätön, kun en jaksa jenkkikollegoiden käsien vääntelyä siitä, antaako linkittäminen jollekin ulkopuoliselle saitille hyväksyttävän leiman tai lainaako linkittäminen median brändiarvoa jonnekin toisaalle. Jos linkki on relevantti asia uutisen kannalta, niin sen pitää olla uutisessa. Vähän samalla tavalla kuin ihmisen nimi. Mitä tässä nyt pitää kontemploida?

Posted by Kari at 09.10.06 12:41

Comments

Joo, ihmeellistä hiustenhalkomista, kun vastassa olisi oikeitakin ongelmia:

- Oikaisut netissä
- Arkistojen päivittäminen - pitääkö arkisto jonkin hetken ajankuvana vai päivittääkö virheet pois (ja jos, niin miltä syvyydeltä, vrt nimen väärin kirjoittaminen versus koko jutun osoittautuminen ankaksi).

Vain muutaman mainitakseni.

Posted by: Petteri Numminen at 09.10.06 13:35

Kyllähän se niin on, linkit kuuluvat nykyaikaan.

Jos juttuihin ryhdydään lisäämään linkkejä, niin tiedotusvälineille haasteellisempaa onkin arkistojen "mätänemisen" estäminen. Mitä tehdään kuolleille linkeille ja kuinka voidaan valvoa, ettei linkitetyn sivuston sisältöä vilpillisesti muuteta mediahuomion vuoksi?

Yksittäistä bloggaajaa ei moinen hirveästi haittaa, mutta sanomalehden arkistojen kohdalla moinen onkin sitten hieman nolompaa.

Posted by: erkka at 09.10.06 13:46

Okei, Erkalla oli ihan hyviä pointteja linkeistä (ja oireellista on, ettei noita ollut mainittu siinä Poynterin jutussa). Linkkimädän hallintaanhan on ihan valmiita ohjelmia/palveluita.

Ehkä noita kannattaa miettiä sitten kuitenkin. Mutta kyllä nuo Petterin mainitsemat asiat ovat minusta merkityksellisempiä.

Posted by: Kari Haakana at 09.10.06 14:27

Yksi hyvä lähtökohta on rinnastaa linkittäminen lähteistämiseen. Printtijournalisti kertoo kirjoituksessaan tietojensa lähteet ja online-journalisti myös linkittää tietojensa lähteisiinsä. Ehkä tämä rinnastus voisi avata linkittämisen saloja joillekin toimittajille.

Ja kuten Petteri tuossa yllä sanoo, linkittämistä suurempia haasteita online-journalismilla riittää.

Posted by: Matti at 09.10.06 20:42

Vaikka olen samaa mieltä, ettei linkittämisessä ole kovin merkittäviä ongelmia, muualla kuin asenteissa, on sanottava ettei aina lähteeseen linkittäminen ole mielekästä. Harkintaa on käytettävä.

Kun esimerkiksi yritys tiedottaa asioistaan, tuntuisi hölmöltä joka kerta linkittää yrityksen osoitteeseen, jonka kaikki tietävät, kuten www.microsoft.com tai www.nokia.com.

Mitä taas tulee asenteisiin, usein linkittämisen vastaisuus tulee toimituksen johdon tasolta, joka saattaa ajatella, että linkki ulospäin on sama asia kuin menetetty lukija.

Posted by: Tero Lehto at 11.10.06 16:50

Tero: "Kun esimerkiksi yritys tiedottaa asioistaan, tuntuisi hölmöltä joka kerta linkittää yrityksen osoitteeseen, jonka kaikki tietävät, kuten www.microsoft.com tai www.nokia.com."

Niin, kuten kirjoitin: "Jos linkki on relevantti asia uutisen kannalta, niin sen pitää olla uutisessa." Paino sanalla relevantti: yrityksen etusivu ei sitä yleensä ole. PDF-dokumentti jossain syvällä hierarkiassa saattaa olla.

"Mitä taas tulee asenteisiin, usein linkittämisen vastaisuus tulee toimituksen johdon tasolta, joka saattaa ajatella, että linkki ulospäin on sama asia kuin menetetty lukija."

Tällaista kuulee joskus. Sekin on vähän hölmö ajatus, kun se lukija on nyt kuitenkin jo olemassa "meillä" ja laskuriin jäänyt... Niin kuin että Alepan kassa ei saisi sanoa, että viereisessä Siwassa on pekonia, joka meiltä on nyt loppu. Tai jotain.

Posted by: Kari Haakana at 11.10.06 17:50

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)