« Olisiko jotain muutakin kuin vaalikone? | Main | Hifi+MB »

lokakuu 23, 2006

Kanalasta ei kajahda

Tietotekniikan ulkoistaminen on paitsi taloussivujen tylsähkö uutisaihe, myös toimittajan arkipäivää. Toimituksen siivouksen, toimitilojen aulapalveluiden ja palkanlaskennan lisäksi myös atk-palveluita hoitaa yhä useammin jokin ulkopuolinen taho.

Ulkoistusta perustellaan mielellään kustannussyillä. Ulkopuolinen firma on kalkyylien mukaan halvempi ja tehokkaampi tapa hoitaa atk-asiat. Puhtaasti viivan alle tuijottamalla näin saattaa ollakin.

Ulkoistuksella on myös varjopuolensa. Kymmeniä ulkoistusasiakkaita palvelevaan helpdeskiin jätetyt tukipyynnöt johtavat konkreettisiin toimiin tunti- tai päiväkausien jälkeen, uusi lähituen työntekijä ei tunne talon tapoja tai koneita ja usein tuntuu siltä, että jostakin hommasta ei ole vastuussa kukaan.

Näiden normaalien ongelmien lisäksi ulkoistaminen on uhka toimittajan ammattitaidon kehittymiselle. Tiedotusvälineiden toiminta muuttuu kovaa vauhtia Internetin, mukana liikkuvan tietotekniikan ja yleisen digitalisoitumisen vuoksi. Blogit, uudenlaiset taskulaitteet, erilaiset nettipalvelut ja uudenlaiset ohjelmat muuttavat aiemmin yleisönä tunnetun ihmisjoukon suhdetta uutisiin ja muihin mediasisältöihin.

Toimittaja on kuitenkin, usein ulkoistuksen vuoksi, autuaan tietämätön monista muutoksista. Ulkoistussopimusten vuoksi toimittajan tietotekniikkaympäristö toimituksessa on tiukasti vakioitu: se sisältää vain ne ohjelmat ja laitteet, jotka työnantaja ja ulkoistusyritys ovat sopimuksessaan tarpeellisiksi määritelleet. Uusien ohjelmien tai laitteiden asentaminen on toimittajalta sekä periaatteessa että usein käytännössäkin estetty.

Vakioituun ympäristöön istutettu toimittaja on eräänlainen tietotekniikan broileri. Vaaroja tai haasteita ei juurikaan ole, mutta eipä ole virikkeitäkään tai uusien asioiden oppimisen riemua. Vakioitu toimittaja ei kokeile uutta, ei kyseenalaista työkalujensa ajanmukaisuutta eikä altistu vahingollisille vaikutteille. It-broileri ei opi: videon tekeminen lehden www-sivuille kuulostaa pelottavalta urakalta, ellei nettivideoihin ole aiemmin törmännyt tavallisten kansalaisten henkilökohtaisilla web-sivuilla. Eikä podcastejakaan kukaan kuuntele, koska minä en voi kuunnella niitä omalla koneellani.

Ulkoistuksista ja vakioinneista tuskin pääsemme eroon, ellei yritysjohtajien management-muoti jossain vaiheessa heilahda sisäistämistä suosivaan kuosiin. Sitä odotellessa toimituksiin kannattaisi hankkia kokeilulaitteita: vakioinnin ja ulkoistussopimuksen ulkopuolella kelluvia pc:itä ja kännyköitä, joilla voi huoletta kokeilla kaikkea sitä, mitä työkoneella ei uskalla tai saa tehdä.

Villit laitteet eivät ehkä tee broilereista kotkia, mutta kannustavat, toivottavasti, edes kokeilemaan siiventynkiä.

Kirjoitus on julkaistu kolumnina 20.10.2006 ilmestyneessä Journalisti-lehdessä.

Posted by Kari at 23.10.06 12:00

Comments

Saman kolumnin voisi kirjoittaa myös kouluista, opettajista, oppilaista ja opetuksesta. Yhdistetään tuohon vielä virtuaaliset oppimisympäristöt ja ollaan vielä askeleen kauempana siitä, että oikeasti kokeiltaisiin asioita.

Posted by: zache at 23.10.06 12:24

Hyvin sanottu. Usea toimitus on kuin peruskoulun jatke - oletetun heikoimman mukaan mennään ja omaehtoinen opiskelu on lähes hysteerisen tietoturvavouhotuksen ja viruspelon takia kielletty. Siitäkin huolimatta että koneilla olisi palomuurit ja viimeisen päälle olevat virustorjuntavälineet.

Asian voi ajatella niinkin, että sitten kun yhtäkkiä työnantaja päättää vaikkapa vaihtaa koko systeeminsä, esimerkiksi julkaisujärjestelmän myötä, niin sormi menee suuhun varsinkin niille, jotka ovat tottuneet käyttämään vain "niitä kolmea perusohjelmaa". Firmat näivettävät helposti myös työvoimalta sisäisiin muutoksiin vaadittavia taitoja ja voimavaroja.

Posted by: Kriisi at 23.10.06 12:25

Kieltämättä kuulostaa enemmän kuin tutulta. Ollessani eräässä maakuntalehdessä töissä tiettyyn työvuoroon kuului Ylen maakuntauutisten kuunteleminen, jos oli sattunut tulemaan uutistappio. Koska toimittaja ei tunnetusti pysty aina olemaan uutisten aikaan siinä radion ääressä koetin ehdottaa, että koneisiin (tai edes osaan niistä) voitaisiin asentaa riittävät ohjelmat uutisten kuuntelemiseen netissä. Ei kuulemma sopinut konsernin politiikkaan.

Käsittämätöntä, sanon minä.

Posted by: PolPod at 24.10.06 14:19

Asensin juuri Firefox 2.0:n työkoneelleni kuin esimerkiksi joustavan epämuodollisen perheyhtiön eduista :)

Onneksi kaikissa mediayhtiöissä ei siis ole Karin maalaama dystopiaa, jota en kyllä lainkaan ymmärrä. Kyllähän jokaisen mediayhtiön velvollisuuksiin kuuluu taata toimittajilleen sellaiset työkalut, että niillä voi seurata kaikkia työnsä kannalta olellisia medioita, eikös joo? Toimittajien työn vaikeuttamistahan on kyllä aika vaikea perustella millään logiikalla, ei journalistisella eikä taloudellisellakaan.

Niin, kyllähän mieleeni tulee eräs keskustelu 90-luvulta erään sanomalehden toimituksessa, jonka johto pohti mitkä saitit pitäisi toimittajilta kieltää, kun nettiselaimet viimein jokaiseen koneeseen asennettiin. Hyvät perustelut ja järki kuitenkin voittivat eikä rajoituksia tullut.

Posted by: Matti Lintulahti at 25.10.06 13:33

"Toimittajien työn vaikeuttamistahan on kyllä aika vaikea perustella millään logiikalla, ei journalistisella eikä taloudellisellakaan."

Niin sitä luulisi. Mediayritykset alkavat kuitenkin olla ammattijohtajiensa mielestä aivan samanlaisia yrityksiä kuin makkaratehtaatkin. Tuloksena on kirjoituksessa kuvatun kaltaisia tilanteita.

Posted by: Kari Haakana at 25.10.06 14:53

Minä olen saanut raportteja eräältä tuttavaltani, ja niistä silloin tällöin blogillani maininnutkin, joitten firmassa vaihdettiin edellinen ulkoistettu tietotekniikkafirma uuteen, johon minä olisin varoittanut koskemasta muutoin kuin hamarapuolella.

Hän on pitänyt kirjaa, kuinka monta tuntia hänen työaikaansa on tämän jälkeen odotteluun, turhiin ajomatkoihin, tuen odotteluun jne. Sikäli kun muistan, niin hänen osaltaa se on oli viidessä kuukaudessa yli 80 tuntia.

Kaveri tullee viikonloppuna bileisiini, niin tarkastan.
Blogaamisiin.

Posted by: Petja Jäppinen at 26.10.06 00:13

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)