« Koneprojekti edistyy | Main | Kuva ja ääni puhekielistyy »

lokakuu 16, 2006

Ja että vielä kaiken maailman veelaniloita, part deux

Tämähän käsiteltiin jo! Mutta silti.

HS:n Nyt-liitteen menotoimittaja Ville Eloranta kirjoitti (€) päivän lehdessä HKL:n busseihin kaavailemista wlan-yhteyksistä muun muassa seuraavaa:

Edistystä on epäilemättä myös langattoman wlan-verkon tulo linja-autoihin. Hyötyä jää silti kummastelemaan: kannettavia tietokoneita ei vieläkään liiemmin näy katukuvassa, eikä lähibusseissa yleensä kovin kauan kökötetä.

Ja edelleen:

Siitä huolimatta moni taitaa ihmetellä, miksi hintoja korotetaan ja palveluja lopetetaan, mutta samalla ainakin HKL kertoo budjettinsa olevan ylijäämäinen - ja sijoittaa wlanin kaltaisiin hankkeisiin.

Niin taitaa. Moni.

Nyt-liitteen taannoista BB-juttua versioiden: Ooksää lukenu sen jutun vai eksää oo lukenu sitä juttua, Ville? Et tainnu lukee. Sitä Helsingin Sanomissa 15.9. julkaistua juttua otsikolla Helsingin linja-autoihin tulossa ilmainen langaton internetyhteys.

Siinähän nimittäin aika selvästi kerrottiin, että se wlan-yhteys tulee bussiin vähän niin kuin sivutuotteena. Pääasia ovat matkakortin käyttöön, liikennevalojen vaihtumiseen ja kameravalvonnan toteuttamiseen liittyvät tietoliikennetarpeet. Siinä sivussa matkustajille voitaisiin tarjota wlan-yhteys.

Wlan-yhteys on siis vähän niin kuin kahvia täynnä olevan mukin pinta. Pääasia on kahvi, mutta mukavana bonuksena kädet lämpiävät. Wlan-yhteyksiä ei siis olla rakentamassa sen takia, että bussissa voisi räplätä läppäriä. Eiks joo?

Itse asiasta eli HKL:n peruspalvelun eli ihmisten kuljettamisen rapautumisesta ja kallistumisesta ja perusasioiden priorisoinnista olen Villen kanssa samaa mieltä.

Posted by Kari at 16.10.06 16:28

Comments

Minulle on aina ollut suuri mysteeri, että jostain kummallisesta syystä kolumnit ovat Suomessa sellainen journalismin muoto, jossa faktojen tarkistus tai kohdallaan oleminen eivät olekaan niin kovin kovassa kurssissa. Tärkeintä tuntuu olevan todellisuuden vääntäminen näkemystä tukevaksi rinnakkaistodellisuudeksi.

Posted by: Matti Lintulahti at 16.10.06 18:56

Hyötyä jää silti kummastelemaan: näkemyksen omaavia toimittajia ei vieläkään liiemmin näy katukuvassa, eikä kolumnien ääressä yleensä kovin kauan kökötetä.

Olisi joskus virkistävää jos palkattu toimittaja muistaisi toiminnan väistämättömän seurauksen, reaktion. Ville ei ole lukenut oikeaa faktatsekattua juttua, kuten ei moni muukaan, mutta Villen kolumnin seurauksena minun sähköpostilaatikkoni täyttyy erinäisistä kauhistuneista sähköposteista. "Wlan! Minä vain tahdon mennä lähimmälle ostarille, en tee weelanilla mitään! Mikä se edes on!?!?! nimim. luin lehdestä"

Mitä jälkimmäiseen oikeaan pointtiin tulee: korotuksia ja palvelukarsintoja on budjetin ylijäämien valossa meilläkin päin ihmetelty. Vielä ei vastausta ole kuulunut, että millä logiikalla sitä oikein säädetään. Viimeksi viime kokouksessa tuli pidettyä varsin tau-tau-tautologinen mutta aiheellinen puheenvuoro "Onko pakko kaivaa verta nenästä ja aina vain ottaa? Eikö koskaan voi antaa? (edes silloin kun on varaa)"

Kiitos kirjoituksesta :)

Posted by: Haltia at 17.10.06 00:18

Olisikohan vastaanotto ollut suopeampi jos ensin olisi lehdistötiedotteella kerrottu ainoastaan noista bussitoimintojen langattomista tehostustoiminnoista ja vasta viikkoa paria ennen järjästelmän käyttöönottoa uutisoitu näyttävästi siitä miten HKL:n piirissä joku olisi "keksinyt" että samaa järjästelmää voidaan käyttää myös asiakkaiden palvelemiseen jolloin päälimmäiseksi ei olisi jäänyt väärää mielikuvaa siitä että nyt hankittaisiin weelani näennäisesti "vain" asiakkaille...

Mitä tulee taas HKL:n strategiavalintaan jossa hintojen noston yhteydessä karsitaan palveluita niin se kuulostaa lähinnä vähäjärkisen järjettömältä jos samalla olisi tarkoitus houkutella yksityisauton käyttäjiä julkisen liikenteen pariin..

Työsuhdeliput ja muut kauniit ajatukset ovat lähinnä vitsejä jos niitä suunnitellessa kuvitellaan että vain hintakysymys olisi asiassa merkitsevä ja unohdetaan että oma auto tuo mukanaan myös aikatauluriippumattomuuden ja matkustusmukavuuden.

Valitako oman auton mittojenmukaan säädetty penkki, ilmastoitu ympäristö ja omalle maun mukaan säädetty äänentoisto ja musiikkivalikoima vai odottaako ensin kylmällä pysäkillä 10 min vaihtoyhteyttä, istua sen jälkeen polvet suussa 190cm mittaiselle aivan liian ahtaassa bussinpenkissä kovalla istuimella kuunnellen joko bussin repsahtaneiden sisustuspaneeleiden resonanssia tai vieressäistujan kännykkäänjaaritteluja..

kas siinä visainen valintatilanne jota ei ainakaan helpota se että julkisen puolen strategiana tuntuu olevan tuon vaihto-odottelun kasvattaminen..

Posted by: Jyri at 17.10.06 10:38

Mitä kolumneihin tulee, niin kyllähän hyviäkin kolumnisteja löytyy. Ylimmäksi esimerkiksi nostaisin Antti Blåfieldin: AB:n kolumneissa faktat ovat kohdallaan, tyyli hiottua ja aiheet painavimmasta päästä. Props.

HKL ja wlan: veikkaan, että vehkeitä on HS:lle kuukausi sitten esiteltykin ns. telemetriikkakylki edellä. Jossain bauerbointin bulletissa on saattanut olla maininta "lisäksi mahdollisuus matkustajille tarjottaviin wlan-yhteyksiin", jonka toimittaja on sitten nostanut kärkeen. Niin minäkin olisin nostanut: wlan-yhteys bussissa on pirun paljon mielenkiintoisempi asia kuin matkakorttijärjestelmän uusiminen tai bussien paikkatiedon välittäminen.

Haltialle vielä: mitenkäns kutenkas, kuka näistä priorisoinneista HKL:n toiminnan suhteen päättää?

Posted by: Kari Haakana at 17.10.06 12:30

Lautakunnan niistä pitäisi päättää, koska lautakunta kantaa siitä poliittisen vastuunkin. Nautakunta ei kuitenkaan usein päätä mitään vasten virkamiestahtoa, eli turvallinen veikkaus todellisista päätöksentekijöistä olisi sanoa virkamiehistö. Lautakunnan siunauksella. Tai leimasimella, kuinka vain. Eikö olekin ihanaa?

Posted by: Haltia at 17.10.06 13:31

Kuten Mäkkärin mainoksessa sanotaan: olen rakastamassa sitä!

Posted by: Kari Haakana at 17.10.06 13:45

Mitä kolumneihin tulee niin onneksi hyviä kolumnisteja todellakin löytyy - usein he ovat myös erinomaisia journalisteja Karin esiin nostaman AB:n tapaan. Itse nostaisin esiin Talouselämän päätoimittajan Pekka Seppäsen & Pelin henki, esimerkkinä vaikkapa alkuperäiseen postaukseen liittyvä Suunnittelun supervalta: http://www.talouselama.fi/doc.te?f_id=1034811

Posted by: Matti Lintulahti at 17.10.06 21:03

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)