« Helppoa kuin virtsan tuottaminen | Main | Elävänä verkossa »

syyskuu 08, 2006

Wikikäsittely - toimii tai ei

Wiredin toimittaja teki anssit eli antoi artikkelinsa lukijoiden käsiteltäväksi wikin avulla.

Wiredin tapauksessa yleisö oli aktiivisempaa kuin Anssin kohdalla. Tuloksesta toimittaja Ryan Singel ei ole aivan vakuuttunut:

Is it a better story than the one that would have emerged after a Wired News editor worked with it? I think not. (...) It feels more like a primer than a story to me.

Tämä ei varsinaisesti ole yllätys: lehtijuttu on eri asia kuin tietosanakirjamainen artikkeli. Singel muotoilee asian näin:

But I think the experiment shows that, in storytelling, there's still a place for a mediator who knows when to subsume a detail for the sake of the story, and is accustomed to balancing the competing claims and interests of companies and people represented in a story.

Näin journalisti asian tietenkin mielellään näkee.

Posted by Kari at 08.09.06 10:14

Comments

Hö, hassu kommentti siulta. Okei, tuosta tasapainottamisesta en ole niin varma, mutta ei kai siinä ole mitään erikoista, että yksi mieli tahkoaa koherentimman tarinan kuin hivemind?

Posted by: OlliS at 08.09.06 11:19

No olihan se vähän.

Huomasin siis itsekin ajattelevani, että totta kai yksittäinen toimittaja kirjoittaa paremman tarinan kuin joukko ihmisiä, niinhän se on.

Mutta sitten: tv-sarjojen ja elokuvien käsiksiähän kirjoitetaan juuri ryhmissä. Ja aika hyviä tarinoitahan sillä metodilla syntyy. Jos kohta aika huonojakin.

Posted by: Kari Haakana at 08.09.06 11:57

Jepu, mutta käytinkin tarkoituksella fiiniä ilmaisua "yksi mieli". Vaikka käsikirjoittajia olisi joukko, se on joukko, jolla on yksi yhteinen tavoite. Wikieditoinnissa moinen puuttuu, tai on ainakin hankalammin saavutettavissa. Mutta tiedonhankintaan homma olisi ehdoton.

Millos Tietokoneen jutut tulee wikiin editoivaksi, jotta saadaan toimitussihteerille enemmän vapaa-aikaa bloggamiseen?

Posted by: OlliS at 08.09.06 12:26

Joo, joukoissa on eroja.

Toimituspäällikölle, damn it!

Tietokoneen wiki-editoinnista en nyt mene lupaamaan mitään.

Posted by: Kari Haakana at 08.09.06 13:00

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)