« Kookas luopui kuvista | Main | Törkeää mainontaa »

syyskuu 12, 2006

Uusia mainosmuotoja

Poynterin norjalaisbloggaaja Steffen Fjaervik on bongannut N24:n Norjan-version ja VG:n sivuilta uudenlaisia mainosratkaisuja. Tai bongannut ja bongannut, N24:n kohdalla kysymys on enemmänkin siitä, että itse julkaisu täytyy yrittää bongata mainoksen keskeltä. VG:n sivuilta ei enää mainosta löydy, mutta N24:n etusivu on edelleen Visma-tapetoitu.

Ainakin näihin norjalaisiin verrattuna suomalaisessa online-mainonnassa mennään aika seinän viertä pitkin. Perinteisen bannerimainonnan rinnalla ei ole oikeastaan yhtään mitään. Jo jonkinlaisen animaation näkyminen mainoksessa saa käyttäjät vaatimaan korvauksia migreenikohtauksista ja epilepsiasta. Ja annas olla, mikäli sivulla on laajentuvia tai kelluvia mainoksia: itkusta ei ole tulla loppua.

Okei, ei niitä mainoksia kukaan rakasta (paitsi mainostoimisto), mutta niillä maksetaan lukijalle ilmainen palvelu ja web-toimittajan palkka. Ehkä niitä siis kannattaisi oppia ainakin sietämään, jos ei mitään muuta.

Ei, en tykkää siitä N24:n Visma-mainoksesta.

Posted by Kari at 12.09.06 12:35

Comments

Karin kirjoittaessa järjen ääni puhuu. Mainonta saa jatkuvasti vain yhä törkeämpiä muotoja.
Samanlaista koko sivun mainontaa esiintyy kyllä Suomessakin mm. suomi24:n ja mtv3:n sivuilla melko useinkin. http://www.mtv3.fi/ Maikkarilla näyttää olevan parhaillaan mustat mainosreunukset. Tähän se menee kohta kaikilla isoilla verkkopalveluilla. Kookas viehättää minua juuri bannerittomuudellaan. Toivottavsti sinne ei heti tuoda keskelle sivua sattuvia mainoksia kuten hesarilla, maikkarilla, suomi24:lla ja lukemattomilla muilla sivuilla.

Rajansa kaikella, myös mainonnalla!

Posted by: Juhani at 12.09.06 19:01

Osa suomalaisista verkkomedioista on ollut mainonnan kanssa hukassa jo jonkin aikaa. Kasvavien kävijälukujen innoittamana on palveluihin lisätty mainospaikkoja reunaan, keskelle, ylös, alas ja sinne tänne.

Tällainen tilkkutäkkimalli ei pidemmän päälle innosta ketään: sieltä keskeltä on vaikea tulla huomatuksi. Siksipä siis on lähdetty kehittämään Karin esimerkin mukaisia mainosratkaisuja: Ne ärsyttävät, mutta eivät varmasti jää huomaamatta.

Onneksi nähtävillä on jo toisenlainen kehitys. MSN tullee jo tämän vuoden aikana (tai sitten ensi vuoden alussa) ulos uudella etusivullaan, jossa on vain yksi mainospaikka. Ehkä useammatkin voisivat ottaa siitä mallia?

Yksi mainos hyvässä paikassa, ja mainostaja voi olla suhteellisen varma siitä, että hänen mainoksensa huomataan. Sellaisesta paikasta voidaan varmasti maksaa enemmänkin.

Posted by: Pirkka at 12.09.06 19:25

Yksi mainos -malliin oli siirtymässä myös joku muu isohko palvelu, mikähän se oli? Gadgeteer? Gawker? Joku sellainen. Mainostaja oli Sony. Summa oli iso.

Kyllä sellainenkin varmaan julkaisijoille käy, jos vaan hynkkää tulee tarpeeksi.

Posted by: Kari Haakana at 12.09.06 21:41

Itsekin muistelin jotain vastaavaa, mutta piti vähän googlata. Clickzin mukaan kyseessä oli Lifehacker-blogi, joka ainakin alkuvaiheessaan on ollut pelkästään Sonyn sponssaama.

Nyt siellä kyllä näyttää olevan paljon muitakin mainostajia.

Posted by: Pirkka at 13.09.06 15:32

Joo, tuo olikin siis vanha keissi, muistin väärin.

Posted by: Kari Haakana at 13.09.06 22:39

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)