« Länsiväylä ei kestä keskustelua itsestään | Main | Kiireinen päivä konttorilla »

syyskuu 26, 2006

M&M:n päätoimittaja pysyy kannassaan

Suomenmaan haastattelema (pysyvä linkki olisi kiva; kun ei ole, niin siteeraan koko uutisen tuonne alas) Markkinointi&Mainonta-lehden päätoimittaja Seppo Määttänen pysyy edelleen kannassaan, jonka mukaan Keskusta savusti IS:n päätoimittajan duunistaan.

Määttänen analysoi tilannetta haastattelussa:


Minusta tilanne, mihin nyt on ajauduttu on kiusallinen vain sen takia, että A-P. Pietilä ei voi lausua asiasta mitään. Aivan olennainen kysymys tässä on se, että yksi ihminen on vaiennettu ja hän tietää kaiken. Hänenhän tässä kuuluisi avata suunsa, Määttänen toteaa.

Suunavaamisvaatimus liittyy samassa uutisessa kerrottuun pääministeri Matti Vanhasen toivomukseen "saada selvitys päätoimittaja Antti-Pekka Pietilän eron tarkemmista syistä". En onnistunut mistään saamaan selville, missä, milloin ja kenelle pääministeri on tällaista toivomusta esittänyt. Onko kellään havaintoa?

Suomenmaan uutinen kokonaisuudessaan:

Vanhasen selvityspyyntö ei saa vastakaikua

Kohu-uutisen Ilta-Sanomien vastaavan päätoimittajan potkuista kirjoittanut päätoimittaja seisoo juttunsa takana.

Seppo Kuisma

Helsinki

Markkinointi&Mainonta -lehden päätoimittaja Seppo Määttänen suhtautuu hyvin tyynesti pääministeri Matti Vanhasen esittämään toivomukseen saada selvitys päätoimittaja Antti-Pekka Pietilän eron tarkemmista syistä.

Määttäsen mukaan hänen edustamansa julkaisu on vähän väärä taho selvityksen tekijäksi niin kauan kuin jutun pääkohde A-P. Pietilä ei voi lausua asiasta yhtään mitään.

– Osallistun selvityksen tekoon siinä vaiheessa, kun A-P. Pietiläkin voi lausua asiasta jotain. Ryhdytkö sinä tekemään selvitystä jostakin asiasta, jos minä pyydän, Määttänen kysyy.

Vanhasen mukaan keskustaa kohtaan esitetyt syytökset ovat äärimmäisen kiusallisia, koska Suomessa lehdistö on itsenäinen ja riippumaton.

Määttänen sanoo ymmärtävänsä pääministerin vaatimuksen selvityksestä, mutta ei katso voivansa ruveta kertomaan omia lähteitään, jos koko jutun kannalta olennaisin ihminen on sopimuksella laitettu hiljaiseksi.

– Minulla on lähteeni, eikä minulla ole mitään syytä muuttaa jutussani olleita tietoja miltään osin. Seison tekstini takana, hän sanoo.

Määttänen kertoo jutussaan Pietilän eron syiksi Ilta-Sanomien epätyydyttävän levikki- ja lukijamäärän kehityksen.

Pietilän eroa ovat Määttäsen mukaan vaatineet myös kulissien takana keskustavaikuttajat, joiden mielestä Ilta-Sanomat on Pietilän johdolla systemaattisesti jahdannut keskustan poliitikkoja.

Pietilän syntilistalle Määttänen laittaa Vanhasen tekstiviestiepisodin ja kulttuuriministeri Tanja Saarelan vastoinkäymiset mediassa.

Huomenna ajettavassa TV 2:n Inhimillinen tekijä -ohjelmassa Saarela panee terveysongelmansa Ilta-Sanomien piikkiin.

Määttänen ei anna tuumaakaan periksi siitä, etteikö Pietilän eron taustalla olisi keskustapoliitikkoja.

– Ei niin tyhmää puoluejohtajaa tai johtavaa poliitikkoa ole, että hän lähtisi tällaista asiaa itse ajamaan. Kyllä sitä varten löytyvät muut ihmiset, hän toteaa.

Määttäsen mukaan hänellä ei ole minkäänlaisia yhteyksiä A-P. Pietilään.

– Tunnen miehen, mutta ei mitään muuta. Median tehtävä on ylipäätään nyt kysyä A-P. Pietilältä missä mennään. Minusta tilanne, mihin nyt on ajauduttu on kiusallinen vain sen takia, että A-P. Pietilä ei voi lausua asiasta mitään. Aivan olennainen kysymys tässä on se, että yksi ihminen on vaiennettu ja hän tietää kaiken. Hänenhän tässä kuuluisi avata suunsa, Määttänen toteaa.

Määttänen sanoo kuulleensa viikonloppuna ja lukeneensa maanantaina lehdestä, että A-P. Pietilä on vaiennettu, eikä voisi lausua erostaan yhtään mitään.

– Eikö se kuulosta aika kummalliselta, jos eron syy on epätyydyttävä markkinaosuus ja levikin kehitys. Pietilän eroilmoitus on tietenkin laadittu yhteistuumin johdon kanssa, Määttänen sanoo.

Posted by Kari at 26.09.06 10:53

Comments

Vanhanen pyysi selvitystä ilmeisesti sunnuntaina Yle Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla, http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Vanhanen+torjuu+Niinist%C3%B6n+talousmoitteet/1135221854844

Posted by: OlliS at 26.09.06 11:39

Kiitän!

Posted by: Kari Haakana at 26.09.06 12:10

Pietilä maksettiin hiljaiseksi, eiköhän tuo ole ihan selvää. Mahtoi olla kalliit potkut Sanomille.

Ei tästä sotaa sytykään, kun pääpukarit muikenevat kuin vaari.

Posted by: Anonyymi Pelkuri at 26.09.06 12:11

Kyynisesti tekisi mieli todeta, että kohu nousee, koska kyseessä on suuri iltapäivälehti, jota kohtaan poliitikkojen kärmistyminenkin itsessään on jo uutinen. Tappiinsa ottamista tapahtuu kuitenkin lehden kuin lehden osalta, ja silloin kun on kyse isoista kohuista, niin kaikki lehdet ovat osapuilleen ihan samoilla viivoilla ja valituksen kohteina.

Ainakin aikakausilehtipuolella on oppinut vuosien varrella siihen, että tuulisempaa paikkaa ei olekaan kuin PT:n posti, eikä siinä ole mitään kummallista että päätoimittajat vaihtuvat - vaitolovelvollisuuden siivittäminä, sillä se kuuluu yleensä diiliin jo palkatessa.

Ei se tietenkään poissulje sitä, että lähtö johtui painostuksesta. Ja se pitää tietysti tutkia. Mutta yhtä hyvin se voi johtua myös ihan muustakin, enkä nyt tiedä pitääkö asiasta ennen sitä nostaa haloo - ainiin vaalit tulossa, totta kai pitää.

Posted by: Kriisi at 26.09.06 20:53

Ettei vaan A-P olisi itse vuotanut Mätzkylle? Mömmö tuskin ihan heppoisin perustein tuollaisia kirjoittaa ja A-P:tä saattaa homma ketuttaa aika lailla.

Posted by: P. Peitsi at 26.09.06 23:27

Vaitiolosopimuksen velvoittama Pietilä ei voi itse käydä sanasotaa julkisuudessa (vielä), mutta hän käyttää hyväkseen harvoja ystäviään median korkeilla paikoilla. M&M:n Määttänen ei ole Pietilästä sanonut pahaa sanaa kolumneissaan, toisin kuin monet muut, ja tässäkin kuvassa ollaan hyvää pataa: http://markkinointimainonta.talentum.com/mm_ilta/ilta_is.html

Jäätteenmäen kaataja Ervasti on Pietilän entinen alainen ja suuresti arvostama IS:n politiikan entinen esimies, joka lähti paremman tittelin perässä Kuvalehteen. Välejään Ervasti ei kuitenkaan tiettävästi katkonut Pietilään, vaan ehkä elätteli toiveita paluusta korkeaan asemaan Ilta-Sanomiin. Vaan nyt se tie on vastaavan päätoimittajan ja uutispäätoimittajan nimitysten jälkeen tukossa moneksi vuodeksi - Ervastin IS-juna meni jo. Nyt voikin sitten huoletta iskeä Mikael Pentikäistä (SK:n juttu & Pressiklubi tänään) lujaa.

Ennenaikainen tietovuoto M&M:ään oli tehty vahingoittamistarkoituksessa ja se oli kuin kobran isku Pentikäistä vastaan. Erottamisasia oli ollut pienen piirin ja asianosaisen itsensä tiedossa. Yhdellä heistä oli motiivi vuotaa tieto, jotta siihen tulisi haluttu kärki.

Jos ero olisi mennyt Sanomien toivomalla tavalla, Pietilä olisi ilmoittanut erostaan SanomaWSOY:n kokouksen jälkeen ja syyksi olisi kerrottu vain epätyydyttävät levikki- ja markkinaosuusluvut. Vaitiolosopimus olisi pitänyt hänet hiljaisena kaikesta muusta. Sanomien johto tietää hyvin, mistä lähteestä M&M on saanut tietonsa, mutta vuotajan saaminen oikeudelliseen vastuuseen edellyttäisi M&M:n lähdesuojan murtamista.

Pressiklubissa kysyttiin Tanja Saarelan entiseltä erityisavustajalta Seija Turtiaiselta, onko hän luovuttanut Pentikäiselle lähettämänsä valitusviestin Suomen Kuvalehdelle. Turtiainen kiisti ja Pentikäinen sitä ei ainakaan ole tehnyt. Kuka jää jäljelle? Kenellehän Pentikäinen olisi lähettänyt tällaiset viestit tiedoksi?

Posted by: Jorssi at 29.09.06 22:53

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)