« Terveisiä Oktoberfestistä! | Main | Ja nyt jotain aivan muuta »

syyskuu 22, 2006

M&M: Pietilälle kenkää

Markkinointi&Mainonta:

SanomaWSOYn hallitus on tänään erottanut Ilta-Sanomien vastaavan päätoimittajan Antti-Pekka Pietilän, 52. Uudeksi vastaavaksi päätoimittajaksi on nimitetty lehden uutispäätoimittaja Hannu Savola, 55.

Erottamisen syyksi ilmoitetaan Ilta-Sanomien epätyydyttävä levikki- ja lukijamäärän kehitys.

M&M:n tietojen mukaan erottamisen taustalla ovat kuitenkin ensisijaisesti huonot henkilö- ja puoluekemiat, joista jälkimmäiset ovat viime aikoina olleet päällimmäisinä. Pietilän eroa ovat kulissien takana vaatineet keskustavaikuttajat, joiden mielestä Ilta-Sanomat on Pietilän johdolla systemaattisesti jahdannut kepupoliitikkoja. Pietilän syntilistalla on pääministeri Matti Vanhasen tekstiviestiepisodi, mutta myös kulttuuriministeri Tanja Saarelan mediavastoinkäymiset. Ensi keskiviikkona ulos ajettavassa TV 2:n Inhimillinen tekijä -ohjelmassa ministeri Saarela panee terveysongelmansa suorasukaisesti Ilta-Sanomien piikkiin.

M&M:n tietojen mukaan useat keskustapoliitikot ovat kirjelmöineet Sanoma Osakeyhtiön toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen ja SanomaWSOYn suuntaan. Pentikäisen ja Pietilän henkilösuhteita luonnehditaan viileiksi. Pentikäisellä itsellään on keskustalaisen opiskelijapoliitikon tausta.

Ajatella: kepulaiset eivät ole tykänneet miehestä, jonka kirjalla on niinkin keskustalaisia arvoja edustava nimi kuin "Maatalousmafia syö rahamme". Toki kannattaa muistaa, että M&M ei lähteistä tietojaan lainkaan.

Sanoma Oy:n, Ilta=Sanomien tai Helsingin Sanomien uutisissa ei vielä kerrota asiasta.

EDIT: Nyt on. Sanomien web-sivujen tiedote:

Antti-Pekka Pietilä eroaa Ilta-Sanomien päätoimittajan tehtävistä

Ilta-Sanomien nykyinen vastaava päätoimittajaAntti-Pekka Pietilä eroaa yhtiön palveluksesta ja Ilta-Sanomien vastaavan päätoimittajan tehtävästä 25.9.2006 alkaen.

- Ilta-Sanomien levikki- ja markkinaosuuskehitys ovat vastaavan päätoimittajan vastuulla. Koska kehitys ei ole ollut tavoitteiden mukaista, olen sopinut eroavani tehtävästäni, Pietilä toteaa.

SanomaWSOY Oyj:n hallinnointiperiaatteiden mukaan SanomaWSOY:n hallitus hyväksyy Ilta-Sanomien vastaavan päätoimittajan nimityksen. SanomaWSOY Oyj:n hallitus kokoontuu seuraavan kerran normaalin kokousaikataulunsa mukaisesti maanantaina 25.9.2006.

– Väitteet poliittisesta painostuksesta ovat täyttä valetta ja panettelua, SanomaWSOY:n toimitusjohtaja Hannu Syrjänen toteaa.

EDIT 2: Nyt on myös Ilta=Sanomat saanut uutisen kasaan STT:n suosiollisella avustuksella. Lainaan alle, koska IS tunnetusti kärsii linkkimädästä:

- Poliittinen kärhämä on täyttä roskaa. Minulle ei ole tullut aiheesta yhtään yhteydenottoa, toteaa Sanoma Osakeyhtiön toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen STT:lle.

Myös keskustan puheenjohtajan, pääministeri Matti Vanhasen poliittinen erityisavustaja Timo Laaninen kiistää M&M:lle lähettämässään kommentissa väitteet.

"Ainakaan keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen ei ole esittänyt vaatimuksia Pietilän erottamisesta lehdelle tai kustantajalle eikä ollut mukana sellaisissa keskusteluissa, jossa tällaisia vaatimuksia olisi esitetty. Tarkistin asian heti kun kuulin tästä M&M:n verkkolehden uutisesta", Laaninen kirjoittaa.

Myös puoluesihteeri Jarmo Korhonen sanoi STT:lle, ettei keskustalla ole mitään tekemistä asian kanssa.

- Tämä on täysin Ilta-Sanomien ja sitä kustantavan yhtiön asia.

Päätoimittajan vaihdoksesta ensimmäiseksi uutisoinut Markkinointi&Mainonta -lehden nettiuutinen väitti myös, että "keskustan taustavaikuttajana tunnettu" Ilkka-lehden päätoimittaja Kari Hokkanen on avoimesti ilmaissut keskustan halun saada Pietilä sivuun. Hokkanen kiisti tämän jyrkästi STT:lle.

- En ole koskaan enkä missään ollut tekemisissä tämän asian kanssa. Ihan ufojuttu. En ottaisi muuten tätä niin vakavasti, mutta olen Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja ja siinä asemassa olisi täysin sopimatonta ottaa kantaa yhdistyksen jäsenenä olevan kollegan asemaan. En ole sitä missään tapauksessa tehnyt, Hokkanen sanoi.

Posted by Kari at 22.09.06 15:14

Comments

Tästä nousee hirveä sota.

Posted by: Anonyymi pelkuri at 22.09.06 17:10

Joo, veikkaan että keskustelua ei aivan tuolla tiedotteella kuitata.

Posted by: Kari Haakana at 22.09.06 18:01

Onko tässä hössötyksessä kukaan ottanut huomioon, että erotettava tyyppi voi olla vanhan johdon suhteilla kiipinyt epäpätevä k-pää josta uusi johto haluaa eroon?

Posted by: Pekka at 23.09.06 00:39

Mistäs nyt saa lauantain huumoripläjäyksen, kun ei nähdä enää rakastetun johtajan AP:n kolumneja?

Kiinnostavaa nähdä, mitä töitä ryhtyy tekemään kenkää saanut 52-vuotias päätoimittaja, jonka huono maine on kiirinyt joka paikkaan. Kun ei osaa eikä tiedä, ei kannata esittää, että osaa ja tietää. Tosin yllättävän pitkälle hän tuolla feikillään pääsikin, mutta lähtö oli vain ajan kysymys. Nyt pitäisi kaivaa esiin se sylttytehdas, joka hänet päätoimittajan virkaan ajoi, vaikka hänen "osaamisensa" oli alusta alkaen hyvin kaikkien tiedossa.

Posted by: Jorssi at 23.09.06 08:57

Varmaan siitä tulee Soneran toimitusjohtaja.

Posted by: Leena at 23.09.06 08:58

Pekka: hyi sua! Kerrankin joku kantaa miehekkäästi vastuunsa ja heti ollaan tolleen ikävästi sanomassa.

Jorssi: niitä kolumneja tulee kyllä ikävä. Niissä oli jotain samanlaista comedy by aggression -vetoa kuin Markku Toikan joissakin stand up -piiseissä. Dellasin myös tuplakommentin.

Posted by: Kari Haakana at 23.09.06 10:54

Sitä vielä ihmettelen, että miksi näitä tämän tason epäonnistujia pitää suojella kultaisilla kädenpuristuksilla ja tekosyillä pakotetun itseirtisanoutumisen jälkeen? Eikö Sanomilla riitä kanttia tunnustaa, että Pietilä epäonnistui täydellisesti henkilöjohtamisessa, yhteistyö hänen kanssaan ei toiminut ja julkisilla sammakoillaan hän kävi rasitteeksi firman imagolle? Miksi pitää vedota johonkin levikkilukuihin, kun jokainen voi itse Levikintarkastuksen sivuilta nähdä, ettei IS:n levikki ole Pietilän aikana merkittävästi tippunut? Samalla perusteella olisi jo aika moni HS:n päätoimittaja saanut viime vuosina kenkää.

Posted by: Jorssi at 23.09.06 17:39

Mutta huomatkaa, kuinka "yllättäen" HS ajoitti eilen Tanja-tarinan. Ihan hyväksi journalismiksi puettu anteeksipyyntö. Toki konsernilla oli aihettakin, mutta tökeröä on, että samalla väitetään, että Pietilän fudujen Kepu-kytkennät ovat "valhetta ja panettelua".
Tästä vielä puhutaan...

Posted by: Jouni at 25.09.06 16:16