« Elävänä verkossa | Main | Kookas luopui kuvista »

syyskuu 10, 2006

Missä naistenlehdet luuraavat?

Paljon on käsiä väännelty siitä, kuinka sanomalehdet ovat nesteessä webin kanssa. Voi olla, mutta ainakin sanomalehdissä on älytty, mihin yleisö on mennyt ja menossa.

Mediakentässä on kuitenkin ryhmä, joka ei ole löytänyt verkkoa lainkaan. Kyseessä ovat naistenlehdet.

Tilannetta kuvaa se, että Suomen kolmen levikiltään suurimman naisten yleislehden (Kodin Kuvalehti, Kotivinkki ja Kotiliesi) web-sivujen kävijälukuja ei mitata TNS Metrixillä (tai ainakaan lukuja ei ilmoiteta julkisesti). Kaksi seuraavaksi suurinta eli Anna ja Me Naiset listalta sentään löytyvät, joskin hyvin vaatimattomilla luvuilla: viikkokävijöitä kummallakin on selvästi alle 10 000 kappaletta.

Kävijöiden pieni määrä on sitäkin surkeampi, kun kävijämäärä suhteutetaan levikkiin. Printtilevikki/viikkokävijät-suhdeluvun pitäisi mielestäni lähestyä yhtä tai jopa mennä sen alle. Annalla ja Me Naisilla luvut ovat 16,8 ja 13. Alle ykkösen aikakauslehdistä pääsevät tietysti muun muassa Mikrobitti (0,4) ja Tietokone (0,8).

Kuulen jo vasta-argumentin: helpohan se nörttilehdillä on, kun yleisö jo valmiiksi näprää koneiden kanssa. Onhan se noinkin, mutta vastaavia esimerkkejä löytyy myös perhelehtien puolelta: Vauva-lehden tunnusluku on 0,8. Naiskohderyhmää, joskin nuorempaa sellaista, palvelee myös Demi, joka pääsee suhdelukuun 1,3.

Demi ja Vauva ainakin osoittavat, että naisryhmää voi puhutella ja palvella verkossakin. Miksi suuret naistenlehdet sitten eivät palvele? Veikkaan, että lehtien toimituksissa ei ole oikein keksitty, mitä verkossa pitäisi tehdä. Tästä kertovat karusti edellä mainittujen suurten naistenlehtien saitit, joissa on kovin vähän sisältöä. Kotilieden tilanne on kaikkein surkein: sen web-ulottuvuus koostuu simppelistä tilaa lehti -sivusta.

Naistenlehtien uinuessa suuret portaalit ovat napanneet niiden yleisön. MTV3:n Helmi ja Plazan Ellit tarjoavat sen, mitä annat ja mimmit eivät. Saa nähdä, onko lehdillä enää mitään keinoja (tai haluja) käydä skabaamaan näistä yleisöistä.

(Vakiolässy: työnantajani on Sanoma Magazines Finland, joka julkaisee tässä jutussa mainituista lehdistä Tietokonetta, Mikrobittiä, Me Naisia ja Kodin Kuvalehteä. Sekä Vauvaa, jonka ensin unohdin.)

Posted by Kari at 10.09.06 21:09

Comments

Hommaan on selityksenä useita syitä.

Liiketoimintana netti ei ole vieläkään kovin kannattavaa. Lisäksi homma on pahasti etupainoista, eli ensin pitää pistää rahat likoon ja sitten vasta näkee, tulevatko lukijat ja tämänkin jälkeen saa vielä jännittää mainostajia.

Nettimainonta on ihan lapsenkengissä esimerkiksi Skandinaviaan verrattuna. Sikäli en ole huolissani tulevaisuudesta ja rahasta, että mainostajien on pakko seurata yleisöä. Netissä tavataan. Fiksuimmat tämän ovat toki jo oivaltaneet.

Aikakauslehdistä puuttuu myös osaamista siitä, miten mediabrändi laajennetaan nettiin. Konseptiosaajia on loppujen lopuksi aika harvassa.

Lisäksi joissain lehdissä on ollut vielä vähän ilmapiiriä, että netti on jotenkin epäkelpo väline. Onneksi nämä asenteet ovat olleet vain yksilötasolla, eivät organisaatioissa.

Kovaa työtä tuo vaatii, mutta muutama onnistuminen (Vauva, Demi...) todistavat, että se on mahdollista.

(Vakiolässy täältäkin: työnantajani on Kynämies, joka on osa Yhtyneitä Kuvalehtiä, joka julkaisee useita aikakauslehtiä. Näkemykset ovat kuitenkin omiani ja perustuvat vuosien työhön eri mediakonserneissa.)

Posted by: Petteri Numminen at 11.09.06 13:34

"Liiketoimintana netti ei ole kannattavaa" -argumenttia esitetään aika usein. Minä en enää tätä usko: skeptikot voivat mennä kysymään asiaa toisesta suuresta iltapäivälehdestä. Eivät ne vastaa, tietenkään, mutta syy on eri kuin yleensä luullaan.

Osaamisargumentti on varmasti totta. Sen näkee mm. siitä, miten suurin osa aikakauslehdistä ei ymmärrä, että web voi olla muutakin kuin lehden esittely tai lehden sisältö sähköisessä muodossa. Tai edes sitä, että miten sillä uudella muodolla saataisiin lehden sisällöstä uusia asioita irti ja enemmän kiinnostavuutta.

Ja merkittävässä määrin tämä tietysti kiertyy resursointiin, mutta siitä en nyt jaksa kirjoittaa, kun alkaa itkettää.

Posted by: Kari Haakana at 12.09.06 10:44

Käytännössä lehden verkkoliiketoiminta voi olla liiketoimintaa vain, jos se on verkossa jotain muuta kuin lehti. Mutta onko lehdellä todella oltava liiketoimintaa netissä?

Posted by: Aki Björklund at 12.09.06 13:44

Ei tietenkään ole oltava. Positiiviset esimerkit edellä ja muualla vain näyttävät, että verkosta on saatavana yleisöä ja liikevaihtoa. Se tuppaa yleensä kiinnostamaan kustantajia, varsinkin jos vanha liiketoimintamalli alkaa osoittaa kulumisen merkkejä.

Posted by: Kari Haakana at 12.09.06 13:48

Sarjassamme irtoheitot: Pitäisivätköhän naiset kiinni siitä, että ne ovat lean back -media viimeiseen asti?

Posted by: Teppo at 21.09.06 09:00

Teppo: voi olla. Tuossa yllä toisaalta esiteltiin aika selvästi lean back -medioita, jotka ovat (ainakin lukijamäärällä mitaten) onnistuneet netissä.

Ei kai se nettimenestys mitenkään vähennä selluloosalehden lean back -ominaisuutta?

Posted by: Kari Haakana at 21.09.06 11:00

Jälkimmäisessä pointissa olen 100% samaa mieltä, Kari. Nettiinhän tehdään lean backista eri tuote, joka hyödyntää printin brandia. Ehkä vaan tuossa on se hankaluus, ettei brandia, joka on luotu vapaa-ajan, kampaajan odotustuolissa istumisen ja hemmotteluvinkkien maistelun varaa, osata ihan luontevasti siirtää nettiin, jonka iso osa naisista (ihan fiksusti) liittää lähinnä töihin.

Olisiko helpompi rakentaa tyhjästä uudentyyppinen tuote naisille, tyyppiluokkaa Ellit?

Posted by: Teppo at 22.09.06 09:38

Vai tehdä Elleistä printtituote? Nythän Plaza on Kynämiehillä, joka on osa Yhtyneitä, jossa on vankka osaaminen naistenlhdistä...

No, oikeasti Yhtyneet(kin) lienee muiden isojen mediatalojen tapaan vankasti siiloutunut organisaatio, jossa mitään tällaista ei tehdä.

Posted by: Kari Haakana at 22.09.06 09:46

Here are the newest valid Godaddy coupons. I just used OK9 to purchase some domains and it worked awesome.

OK7 - 10% Discount on total order
OK8 - 20% off all orders of $50 and up
OK9 - $7.49 Domains and Renewals

**Special Godaddy Code Valid til 08/31/09.
Go Daddy Code OK25 25% Off Hosting or any order of $91 or more.

Posted by: nupsornapse at 03.09.09 21:53

Didn't you know about new flu revelations? It's something strange for me, but it seems to be quiet these days.
But anyway, we have the best fle vaccine - enter


CLICK - SWINE FLU REVELATIONS WHAT GOOGLE SAYS! - CLICK

GOOGLE says many interesting things about it!

Posted by: CantCeaks at 19.09.09 08:37

Speaktoo.com free speech platform. Speaktoo.com provides you with a stage to "say" (post) anything you wish, including promoting a business, sharing thought and opinions, posting pictures…. as long as it correspondence with its terms and conditions.

Posted by: Doni Thompson at 21.10.09 03:17

NFL pigskin gambling chances are the most wanted sports betting markets with online bookmakers today. It is irrelevant in which part of the planet you live in, NFL sports gambling on NFL soccer games is immensely popular with both sports bettors and football fans.

NFL Football gambling chances are the biggest online betting market sought by sports bettor with so many NFL soccer stats available to the general public with Yank professional sports offering a 2 pony race for sports bettors with overtime to figure out the winner.

In the world of football betting there is a draw bet option which makes it harder to pick the winner making NFL soccer betting odds a more feasible offer for sports gambling enthusiasts to get right.

certainly, there will be times when you bet on a team that's in red figures but NFL football Betting Lines offer you the opportunity to get an inflated cost.

Placing a sports bet on NFL Football when you get a worth price is one of the keys to successfully betting on all sport not just NFL football gambling.

American football betting offers a host of different allbet types, which are called props together with the conventional head to head football betting.

One of the explanations NFL football fans enjoy placing a sport bet on gridiron is that they can bet on their fave player being first to score. The chances are always extraordinarily attracting and placing one of these novelty sport bets can offer you an added thrill when watching your team play on monday night football. For help on football betting percentages, visit http://www.hisbetonsports.com

Posted by: Accoguepype at 29.10.09 22:48

Hey Everybody...

There is a site called "LearntoHack.co.uk" which promises to decrypt Gmail accounts. Okay, Im an idiot who paid $100 to the site via Western Union to a guy in Vietnam named Nguyen Thi Du.

In short, the site is a fraud. Once you pay, they don't answer emails. Do not pay to this fraud site.

Note: The site also has a couple of other names such as Rayahari.net & LearntoHack.co.uk & Learn-to-Hack.com & LearntoHack.biz. All sites are hosted on the same server!

Posted by: randidlisse at 26.11.09 20:37

Good day !.
You re, I guess , perhaps very interested to know how one can make real money .
There is no need to invest much at first. You may commense to get income with as small sum of money as 20-100 dollars.

AimTrust is what you thought of all the time
AimTrust represents an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

Its head office is in Panama with offices around the world.
Do you want to become an affluent person?
That`s your chance That`s what you desire!

I feel good, I began to take up real money with the help of this company,
and I invite you to do the same. It`s all about how to choose a proper companion utilizes your savings in a right way - that`s the AimTrust!.
I take now up to 2G every day, and my first investment was 500 dollars only!
It`s easy to start , just click this link http://gysatylycu.mindnmagick.com/sojuku.html
and lucky you`re! Let`s take our chance together to become rich

Posted by: gonRoombNam at 05.12.09 09:56

Great forum u have here :) I have found some great talks here so i have a lot of reading :) Best wishes from Spain!

Posted by: chancyskync at 08.12.09 11:53

So I think that there is good information here. Thanks for the contribution!

Posted by: johnnylawisit at 07.01.10 12:08

Can I please have your RSS feed as I want to subscribe.

Posted by: best poker hands at 11.01.10 11:11

This is really interesting. I am glad I found this place. I guess it is true, We really do learn something new everyday!

Posted by: orlandobloomisit at 13.01.10 12:46

Hi, Wicked Forum

Underwire Nursing Bras

Posted by: lenbrobre at 15.01.10 01:30