« Koekuva | Main | Mediayritykset yrittävät toistaa wap-mokan e-paperilla »

syyskuu 25, 2006

Kortti tekee toimittajan?

From Blogikuvia

Kollega kertoi, että torstaina Dipolissa järjestettävään LVM:n ja EU:n komission tietoyhteiskuntaseminaariin vaadittiin akkreditoituminen. No ei siinä mitään, varsinkiin isompiin häpeningeihin ilmoittautumiskäytäntö on suht normaalia ja kyllähän se saattaa helpottaa käytännön järjestelyjä.

Omituinen yksityiskohta tässä akkreditoinnissa on mielestäni se, että ilmoittautuneelta toimittajalta kysyttiin pressikortin numeroa. Pressikortilla tarkoitetaan tässä tapauksessa Journalistiliiton jäsenkorttia.

Ja tämäkös minua nyppii. Älkää ymmärtäkö väärin, olen liiton jäsen (kuten kuvastakin näkyy) ja tyytyväinen jäsen vieläpä. Mutta ammattiliittoon kuuluminen on henkilökohtainen valinta. Tunnen useita toimittajia, jotka eivät periaatesyistä liittoon kuulu eikä liittoon kuulumattomuus tietenkään tee heistä yhtään sen vähempää toimittajia. Ja toisaalta liittoon kuuluminen ei kerro yhtään mitään ihmisen ammattitaidosta, koulutuksesta tai tai yleisestä luotettavuudesta.

Lisäksi monet freet varsinkin uransa alkuvaiheessa eivät kuulu liittoon. Tähän on ihan käytännön syynsä: freen täytyy liiton sääntöjen mukaan tehdä alan hommia vuoden verran ennen kuin hän voi liittyä liittoon.

Ja mitä sillä pressikortin numerolla siis tehdään? Mistä se on olevinaan tae? Miten järjestäjä tarkistaa, että ilmoittautunut ihminen oikeasti on ko. numerolla tunnistettava liiton jäsen? Se kortti ei nimittäin ole mikään väärentäjän painajainen eikä kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen yhtään missään.

Posted by Kari at 25.09.06 12:12

Comments

Korttihan ei edes mahdollista työntekemistä, kuten olemme saaneet Suomen Kuvalehdestä lukea. Välillä tuntuu, että tuo kortti on oikeasti oikotie onneen. Kirjoitin opiskelun ohessa jonkin verran juttuja lehtiin. Parhaimmillaan joutui lähettämään näytejuttuja todistakseen ammattitaitonsa. Ei hyvä.

Nyt kun kuvaa friinä välillä, niin kortille olisi tarvetta. Ehkä pitäisi vain tehdä oma kortti, missä lukisi, että Pintaliitodesign - kuvaaja.

Posted by: oopa at 25.09.06 13:10

Nyt ymmärrän innostuksesi Jan Guilloin Coq Rouge kirjasarjaan. Tuossa kuvassa sinähän olet kuin ilmetty Åke Stålhandske.

Posted by: Nikke at 25.09.06 14:05

Saaaatan också!

Posted by: Kari Haakana at 25.09.06 14:09

Oopa: "Parhaimmillaan joutui lähettämään näytejuttuja todistakseen ammattitaitonsa. Ei hyvä."

Mikäs tässä käytännössä niin ongelmallista on? Eikö ole paremminkin hyvä, että lehti kysyy näytejuttua kuin koulutusta tai asiakasluetteloa? Kokematon freehän pääsee tuon käytännön avulla lehteen kuin lehteen, jos vaan jutut ovat tarpeeksi hyviä.

Posted by: Tuomo at 25.09.06 15:17

Kas, löytyipäs joku paikka, missä tuo kortti tsekataan! Harvassa ovat, minun kokemukseni mukaan.

Posted by: Teppo at 25.09.06 16:30

Minulta on pari kertaa yritetty vaatia Journalistiliiton "virallista" korttia, kun olen tarjonnut lehden halpaa kopiota. Useimmille tehoaa, kun vain kysyy, että onko tosiaan ammattiliiton jäsenyys edellytys tapahtumaan osallistumiseen. Ainakin Messukeskuksen portsarit ovat tämän jälkeen päästäneet ohi.

Luulen, että useimmiten kyse on tietämättömyydestä tai väärinkäsityksestä. Järjestäjät ja poket eivät ymmärrettävästi tunne erilaisten korttien taustoja, ja on annettu ohje vaatia liiton korttia. Taustalla voi olla pelko, että tee-se-itse-blogijournalisti saapuu paikalle muka toimittajana.

Aika usein messuilla ja kansainvälisissä tapahtumissa vaaditaan teoriassa jotain näytejuttujen lähettelyä. Se on teoreettinen vaatimus. Kun rekisteröityy lehden nimellä, osoitteella, sähköpostiosoitteella ja puhelinnumerolla, akkreditoituminen kyllä järjestyy. Freelancereille mahdollisuus on toki hyvä olla olemassa.

Posted by: Tero Lehto at 25.09.06 16:59

Hmmm... Taisin ymmärtää väärin tuon oopan kommentin edellä. Pahoittelut. Sitä se on, kun lukee puolihuolimattomasti ja kommentoi neljänneshuolimattomasti.

Posted by: Tuomo at 25.09.06 17:01

Jossain messuilla tosiaan pyydetään kortin sijaan kopiota apinalaatikosta, jossa oma nimi täytyy näkyä. Se on kyllä teräksenluja keino estää keplottelijoita rekisteröitymästä...

Tässä tapauksessa kyse ei ole tietämättömyydestä, kun järjestäjäosapuolena on liikenneministeriö.

Posted by: Kari Haakana at 25.09.06 17:14

Tuomo: Ei viitsisi siis kantaa portfoliota mukana kameralaukussa tai kirjoitettuja artikkeleita povitaskussa.

Noh, jokaiseen haluttuun tilaisuuteen on päästy sisälle asiallisella käytöksellä, kun tarvetta on ollut.

Posted by: oopa at 25.09.06 18:52

oopa: onhan ne muistitikut, cd:t ja webbisaitit keksitty. Vaikka kyllähän se hankalaa on sellainen.

Vakizurnalistilla on helppoa: vaikka ei olisi viiteen vuoteen jaksanut ihan kauheasti vääntääkään, niin on kuitenkin maaginen kortti, joka avaa ovet.

Posted by: Kari Haakana at 25.09.06 19:09

Kari: "Tässä tapauksessa kyse ei ole tietämättömyydestä, kun järjestäjäosapuolena on liikenneministeriö."

Onko varmaa, että LVM:ssä tunnetaan tällaiset asiat? Minun on tosi vaikea uskoa, etteivät he olisi päästäneet (vaikkapa minua) paikalle, vaikkei ammattiliiton korttia olekaan.

Posted by: Tero Lehto at 25.09.06 19:52

Kortin numeroa kysyttiin siis puhelimessa, kun ilmoittautumista otettiin vastaan. Epäilemättä olisi voinut vastata, että en kuulu liittoon ja homma olisi hoitunut silti. Ammattiliittoon kuuluminen tai ei-kuuluminen ei mielestäni ole minkään ministeriön tiedettäviin asioihin kuuluva juttu.

Tunnetaanko tällaiset asiat LVM:ssä? Pitäisi kyllä tuntea, kun kyseessä on media-asioita hoitava ministeriö.

Posted by: Kari Haakana at 25.09.06 20:18

Ainahan voi heilutella kansalaisjournalistikorttia, pitäisi olla yhtä kova pahvi kuin se alkuperäinenkin:

http://www.pinseri.com/2005/04/30/kansalaisjournalistikortti/

Posted by: samik at 25.09.06 20:40

Tuo oli jo ehtinyt unohtua. Täytyy printata talteen.

Posted by: Kari Haakana at 25.09.06 20:56

oopa: Ymmärsin siis alun perin, että puhuit siitä, miten pääsee lehtiin töihin. Mutta tässähän puhutaan vain sisäänpääsystä messuille. Eihän tuo näytejuttujen esittäminen messuakkreditoinnin yhteydessä kauhean kätevältä kuulosta.

Posted by: Tuomo at 26.09.06 10:32

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)