« Uutuuksia kambrikaudelta | Main | Pitkää ja leveää talousuutista »

syyskuu 03, 2006

Huomioita sisällön hinnasta

newyorker.gifEn minä kyllä tällaista osannut odottaa.

The New Yorker, laatulehti jos mikä, myy kaikki vuosikertansa yhdelle 80-gigaiselle kiintolevylle tuupattuna. Hintaa pläjäyksellä on 300 dollaria eli noin 230 euroa. Kaupasta tyhjän vastaavan levyn saa noin 120 eurolla. Sisällöllä on siis hintaa 110 euroa.

Levyllä on lehden kaikki vuosikerrat vuodesta 1925 lähtien eli 80 täyttä vuosikertaa. Yhdelle vuosikerralle tulee siis hintaa vajaat puolitoista euroa.

Se ei ole paljon se. Esimerkiksi Hesarin sähköisestä arkistosta sillä hinnalla ei saa vielä ensimmäistäkään juttua. Ja The New Yorkerilta saa kaupan päälle vielä kiintolevyn.

Catch The New Yorkerin kohdalla lienee se, että artikkelit levyllä ovat jossain proprietaarisessa tiedostomuodossa eli niitä ei saa mihinkään varmempaan talteen tai kaverille lainatuksi. Tähän viittaa se, että levylle tallennettujen lehtien lukeminen edellyttää erillisen lukuohjelman asentamista.

Sivuhuomautuksena vielä se, että The New Yorkerin kaupassa on paljon muitakin esimerkkejä siitä, miten lehden sisältöä kierrätetään fiksusti erilaisiksi uusissa paketeissa myytäviksi tuotteiksi. Niissä riittää opiksi otettavaa... monilla.

Posted by Kari at 03.09.06 22:19

Comments

On noita ideoita joskus ollut Suomessakin. Voin todistaa asiasta :-)

Se oli se vaihe, kun aloin vierastamaan tekijänoikeuksia. Olisi erittäin helppoa tehdä sama New Yorker -homma esimerkiksi Pirkan tai Hesarin kanssa. Hesarin kanssa yritettiinkin kerran.

Mikä olisi asiakaslähtöisempi palvelu, kuin 60- ja 75-vuotissynttärisankareiden syntymäpäivän uutislehden etusivun tulostaminen ja kehystäminen?

Mutta miten jakaa saatu "ylimääräinen tuotto" menneiden aikojen kollegoiden kanssa?

Ei onnistu. Emme voi millään maksaa korvauksia kirjottajille ja valokuvaajien perikunnille.

Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten vuonna 1936 ei millään voitu ennakoida nykyistä tilannetta. Mietin kauhulla, mitä meistä ajatellaan toimituksissa vuonna 2036.

Posted by: Petteri Numminen at 03.09.06 23:39

Minä ostin kesällä tuon heidän kaupastaan löytyvän Complete Cartoons of the New Yorkerin salolaisen kirjakaupan alennusmyynnistä. Kirjaan oli mahtunut vain osa, vaikka se pitääkin tällä hetkellä hyllyni painavuusennätystä hallussa. Mukana tuli kuitenkin kaksi romppua, joissa todellakin oli kaikki julkaistut pilapiirrokset pdf-muodossa. Lopulta on kuitenkin tullut enimmäkseen selattua vain sitä kirjaa...

Posted by: edsel at 04.09.06 10:03

Petteri, uudelleenjulkaiseminen sellaisenaan ei ilmeisesti ole tekijänoikeudellisesti suurikaan ongelma. Tämän päättelen mm. siitä, että esim. Suomen Kuvalehti on julkaissut vanhoja numeroitaan uusiksi.

Ja näistä ongelmista pääsee toki eroon rahalla ja sopimuksilla. Uusien työntekijöiden sopimukset lienevät nykyään jo sellaista muotoa, että kaikkea tuotettua kamaa voidaan julkaista uudelleen missä välineessä tahansa. Vanhojen työntekijöiden kohdalla kustantajan pitäisi vain ottaa lusikka kauniiseen käteen ja maksaa. Halua tuntuu löytyvän aika vähän.

Tai sitten pitäisi olla rohkeutta mennä ennakkotapausten kautta ja katsoa, mikä olisi muodostuva käytäntö. Olisi vinkeä katsoa, mitä eri oikeusasteet pitäisivät käypänä korvauksena esim. tuollaisesta kehystetty etusivu -bisneksestä.

Posted by: Kari Haakana at 04.09.06 10:48

Tiedostot ovat bittikarttaskannauksia, formaatti on salattu/suojattu DjVu. Ts. printtaaminen onnistuu, mutta tekstin kopipeistaaminen ei.

Joku hurja oli hätäpäissään tulostanut virtuaaliprintterillä sivuja kuviksi ja sitten ajanut OCR-ohjelman läpi. Minä olen tyytynyt lukemaan ruudulta, vaikka vähän hankalaa se onkin.

Posted by: OlliS at 04.09.06 11:24

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)