« Wikikäsittely - toimii tai ei | Main | Missä naistenlehdet luuraavat? »

syyskuu 09, 2006

Elävänä verkossa

Kyllin ei voi ylistää Ylen Elävää arkistoa. Tässä jos missä on kysymys suuresta kulttuuriteosta. Suosittelen jyrkästi!

Omia suosikkejani tämänhetkisestä tarjonnasta ovat Märta Tikkasen haastattelu, Suomi sodassa -kokonaisuus, Suomalaisen lähiön synty -kokonaisuus sekä tietenkin Noppa.

Windows-sidonnaisuutta voi tietenkin pitää jonkinlaisena kauneusvirheenä, mutta Ylenkin pitää toimia niillä palikoilla, joita käteen jaetaan, ilmeisesti.

Jonkinlaisen kokonaisuuden soisi näkevänsä myös sellaisesta ilmiöstä kuin uskonto, jota nyt ei käsitellä arkistossa oikeastaan lainkaan.

Posted by Kari at 09.09.06 15:47

Comments

Frank Zappan haastattelu Ylen tyyliin 70-luvulta: http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=26&t=2&a=261

Posted by: Julius at 09.09.06 18:30

"Windows-sidonnaisuutta voi tietenkin pitää jonkinlaisena kauneusvirheenä, mutta Ylenkin pitää toimia niillä palikoilla, joita käteen jaetaan, ilmeisesti."

Hieman outoa on tosin se, että Videosali-palvelussa ( http://www.yle.fi/yle24/videosali/ ) videot ovat katsottavissa myöa Realvideo-formaatissa.

Posted by: Tero Lehto at 10.09.06 00:59

Videosalissahan on muistaakseni lähinnä viimeisimmät ajankohtaislähetykset? Veikkaan, että nämä menevät eri tuotantoputkessa kuin Ylen arkiston konversiot.

Posted by: Kari Haakana at 10.09.06 13:48

Kyllä toi Windows-sidonnaisuus on aika karkea virhe. Kun koko palvelu olisi voitu toteuttaa ilman Windows-sidonnaisuuttakin. Samalla työmäärällä. Ja pitää muistaa, että kyseessä on YLE. Sen pitäisi kyetä tarjoamaan palveluja ilman "suurinta yhteistä nimittäjää".

Mutta meneehän tuo jotenkin läpi seilani läpi. Himaa ripoen ja erittäin kovien sormien näpäyttämisen kautta, mutta kuitenkin ...

Sisällössä sinänsä ei ole mitään valittamista. Piti katsoa se kuuluisa "30 donaa" Hanoi Rocks haastattelu vuodelta 1984. Hekotutti edelleen ...

Posted by: Schizo-Janne at 11.09.06 00:03

Mikä Windows-sidonnaisuus? Mac OS X ja Opera osasivat näyttää videot ihan nätisti, vaikka sivusto varoittelikin epäyhteensopivasta selaimesta ja käyttiksestä.

Posted by: Julius at 11.09.06 09:06

Ainakin käyttäjille tätä sidonnaisuutta tuodaan esiin palvelun Apua-sivulla (http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=t&n=apua):

Toimiiko Windows Media Player muissa kuin Windows-koneissa?

Hyvin rajoitetusti. Windows Medialle on olemassa rajoitettu Macintosh ja Unix (Solaris) -tuki. Windows Media Player on myös esiasennettuna Windows Mobile taskutietokoneissa. Windows Media on kuitenkin ensisijaisesti Windows-järjestelmissä toimiva formaatti ja esiasennettuna kaikissa Windows-versioissa Windows95:stä alkaen.
Miten toistan Windows Mediaa Linuxissa tai Macintoshissa?

Kaikkia Windows Media -tiedostoja ei välttämättä ole mahdollista toistaa Linuxissa ja Macintoshissa. Microsoftin oma Windows Media Player versio 9 on saatavilla Macintoshille, ja Microsoft suosittelee myös Flip4Mac -tuotetta Windows Media -tiedostojen toistamiseen Macintoshissa. Linuxille, ja monille muillekin järjestelmille, on saatavilla avoimeen lähdekoodiin perustuva VideoLAN/VLC toisto-ohjelma, jossa on rajallinen tuki mm. Windows Medialle.
Miksi YLE ei käytä AAC/Ogg/QT/Real/Flash/MPEG-4/MP3pro/DivX/XviD...

Useiden formaattien käyttö aiheuttaa lisäkustannuksia, koska se vaatii rinnakkaisia järjestelmiä ja enemmän ylläpitoa sekä mahdollisesti lisää lisenssikustannuksia. Useimpiin uusiin ja sinänsä teknisesti hyvin tehokkaisiin formaatteihin liittyy usein myös ongelmia lisenssien ja oikeuksien kanssa, mikä tekee niiden hyödyntämisen vaikeaksi. Teknisesti Windows Media on kilpailukykyinen kaikkien markkinoilla olevien formaattien kanssa ja tässä vaiheessa toisen formaatin käyttöönotto ei ole ajankohtainen, mutta seuraamme koko ajan alan kehitystä.

Posted by: Kari Haakana at 11.09.06 09:48