« Uutta tekniikkaa uutisissa | Main | Coq Rouge kiekuu taas »

elokuu 02, 2006

Sormi valtimolla

Olen jo useamman kuukauden ajan pähkäillyt sykemittarin ostamista. Vaan kylläpä on vaikeaa.

Todennäköisin ostos olisi Polar (varoitus: navigaatiohelvetti), jolla on laitteita vaikka millä mitalla. Ongelma on siinä, että Polarin tuotestrategia on ilmeisesti kopioitu Nokian matkapuhelinosastolta: firmalla on tuotteita, joissa on ominaisuuksia, mutta kaikki haluamani ominaisuudet eivät ole missään yksittäisessä tuotteessa.

Minua kiinnostaisi erityisesti Polarin WM42-laite, joka sopisi hyvin... öh... projektiini (okei okei, WM42 on plösöille nörteille tarkoitettu laihdutuskello. Happy now?). Mutta Saarela soikoon, WM 42:ssa ei ole fiksuja sykeraja-asetuksia, se ei puhu matkapuhelimen kanssa, se ei tue Polarin suht lupaavan tuntuista nettipalvelua eikä siinä ole edes sekundaattoria.

Saadakseni WM42:n "älä syö pizzaa, lusmu" -toiminnallisuuden ja yllämainitut ominaisuudet, pitäisi minun laskujeni mukaan ostaa ainakin kolme Polarin laitetta. Se on hieman monimutkaista se.

Ehkä en ostakaan. Suunto (rannelaitteiden valmistaminen ilmeisesti vie yritykseltä kyvyn ja mahdollisuuden teettää helposti navigoitavia web-palveluita...), joka tähän asti on keskittynyt purjehdus- ja sukellusseurauskottavuutta kasvattaviin urheiluinstrumentteihin, tulee entistä tiukemmin Polarin tontille uudella T-mallisarjallaan. Suunnon T1 vaikuttaisi aika selkeästi Polarin WM42:n kilpailijalta. Ominaisuuksia näyttäisi löytyvän ja bonuksena on Suunnon muotoilu, joka miellyttää ainakin minua enemmän kuin Polarin tamagotchi-vaikutteiset rannekkeet.

Suunnon uutuudet eivät ilmeisesti vielä ole kaupoissa, vaikka ne on julkistettu viime kuussa. Pitänee siis vielä lykätä ostosta, kunnes uusia ehdokkaita pääse hipelöimään.

EDIT: sähköpostitse tullut lisätieto (kiitoksia sinne) kertoo, että muun muassa Suunnon sykemittareiden analyysiohjelmien takana oleva Firstbeat Technologies olisi tuomassa markkinoille jonkinlaista kännykkäratkaisua sykemittaukseen (syke välittyy mittausvyöstä bluetoothin avulla kännykkään). FRWD:lla tällainen jo on, mutta ominaisuudet ja hinta ovat sitten ammattilaistasoa.

Posted by Kari at 02.08.06 11:29

Comments

Jos testaisitte nuo? Et ole ainoa sisältönörtti, joka painiskelee ongelman kanssa... Wink-wink.

Posted by: Petteri Numminen at 02.08.06 12:24

Jos tarviit testaajaa niin annas kuulua.

Autan mielelläni.

Posted by: Just Sopivasti at 02.08.06 12:26

Tärkeää on, että syke (ei pulssi) mitataan rinnasta. Meitä testaajia kyllä riittää... :D

Posted by: oopa at 02.08.06 12:29

Joo, kyllä näitä varmaan olisi syytä testailla.

Posted by: Kari Haakana at 02.08.06 12:30

Hih, hei blogaappas tästä enemmänkin. Minuakin houkuttelisi, jonkun tuollaisen gadgetin ostaminen.

En niinkään terveysjuttujen takia, mutta hittovie...
jos kerran pystyn saamaan kaikkia kivoja logeja kaikista muistakin vekottimistani niin kyllähän kropasta pitää saada kanssa :)

Posted by: zache at 02.08.06 12:51

Olin samoilla asioilla eilen kaupungilla. Itse tarvitsen vain sellaisen yksinkertaisen taimerin, jolla vetäistä lenkeillä oikein mitoitettuja pyrähdyksiä (ja samalla saada nämä makkarat pois keskikehosta). Mutta jumalauta, kun ne vekkarit maksaa (ja jokaisessa on jotain hemmetin hilavitkutin-ominaisuuksia, joita en tarvitse).

Käypä zoomaamassa Timexin sivuilla malleja. Suunto ja Polar ovat aika hintavia ja halvempiakin merkkejä löytyy ...

Posted by: Schizo-Janne at 02.08.06 12:52

Zache: kieltämättä tämä kehon logittaminen on tavoittelemisen arvoinen asia.

Skitso: eikös tuollaiseen käy ihan yksinkertainen sekundaattorikin, jos siis sykkeestä ei ole niin väliä? Jos perusasiat (harjoituksen keskisyke, ala- ja ylätasot) täytyisi saada, niin minulla olisi yksi käytöstä piakkoin poistuva Polarin perusmittari.

Posted by: Kari Haakana at 02.08.06 13:20

Suunto on kaikkein trendikkäin :)

Posted by: Jasmo at 02.08.06 13:26

Eikä ne niin kalliitakaan ole
http://www.villenkello.fi/shop/kauppa1/index.php?nayta=tuote&kategoria=179

Ja eikös ne journalistit kylve rahassa?

(Sori, tuplapostaus)

Posted by: Jasmo at 02.08.06 13:29

Jeah, tämän vuoksi putket asuntooni onkin vetänyt Nordea.

Posted by: Kari Haakana at 02.08.06 14:11

Kari,

Kiinni veti. Lähetä mulle sähköpostia tai soita, niin aletaan hieromaan kauppoja.

Posted by: Schizo-Janne at 02.08.06 14:42

suosittelen suuren saksalaisen urheiluvälineliikkeen tarjousta. Tässä hinta/laatusuhde on kohdallaan (itsellä vuosi sitten hankittuna)

Posted by: jyri s at 02.08.06 15:09

Ja kaikilla meillä on tietysti kotona jo rasvaprosentin ja lihasmassan (mitä se on?) mittaava vaaka, joka irvailee ja nalkuttaa :-)

Posted by: Petteri at 02.08.06 15:45

Ihan oikeasti katsoin Stokkalla jotain tuollaista läskiprosenttivaakaa. En ostanut. Rajansa masokismillakin.

Posted by: Kari Haakana at 02.08.06 16:02

Ihan kivaa arkiliikuntadataa saa talteen ns. aerobiset askeleet erikseen mittaavalla Omron Walking Style II -askelmittarilla; tosin sen 7 päivän muistiin kertyvää dataa ei saa siirrettyä minnekään automaagisesti.

Lähes kaikkea, myös arkiliikuntaa kalorinkulutuksineen mittaa puolestaaan AinoActiven PAM, Personal Activity Monitor. Siinä on 40 päivän muisti, joka tyhjentää itsensä varsin ketterästi nettipalveluun. Tuote on kuitenkin nykyisellään suunnattu organisaatioille.

Posted by: JaL at 02.08.06 18:07

Tuohon avauksen EDITiin liittyen: Jyväskyläläisen Firstbeat Technologiesin kehittämän EPOC (Excess post-exercise oxygen consumption) -analyysiohjelmiston ovat niin FRWD kuin Suuntokin lisensoineet "vain" omien (tai sitten muualta lisensoitujen) sykeanalyysiohjelmistojensa lisäksi. Tuon EPOCin takana on kyllä jo muutama vuosikymmen urheilututkimusta, ja sen väitetään sopivan myös vaikka it- tai muiden konttorirottien stressitason havainnointiin.

Posted by: JaL at 02.08.06 18:18

Jups, saksalainen vaihtarikämppikseni teki jotain juttuja liittyen tuohon EPOC:iin ja sillä oli noita leluja lainassa/testissä.

Noista leluista minäkin sain valaistumisen, että nehän on aika siistejä gadgettejä, ja tosiaan niistä sai kaikenlaista jännää raporttia irti esim millöin on ollu stressaantunu ja onko ollu riittävä palautuminen sen jälkeen jne...

Tosin käyttökohteet irkkaajanörtillä ja sporttisella kauppatieteiden opiskelijalla olisi olleet aika erillaiset :)

Posted by: zache at 02.08.06 19:00

Ei sillä että askeltaisin kiiruusti. Mutta. Mihin ihmeeseen askelmittareita tarvitaan? Eikö kaikki harjoitus perustu kestoon. Esim. juoksen rivakasti 40 minuuttia. Lönköttelen tunnin. Kuka helgatti haluaa tietää, pitääkö tietyön vuoksi vaihtaa kadunpuolta tai kiertää rakennustyömaa korttelin toiselta puolelta ja saada selville montako askelta se vie.

Laittakaa sellainen mittari tossuun, sehän se maahan osuu. Se voisi mitata vielä askelen pituudenkin ja antaa tilastot. Idea on vapaasti käytettävissä sopivasta kertasummasta.

Ja nyt sitten "lenkillä" - minulle on vain HK - pitäisi kantaa kännyköitäkin. Korvissa tietysti kuulokkeet. Ei ihme, että joka toinen kantaa selkä vääränä väärin asetettua reppua (jota ei osata edes ruuhkametrossa ottaa selästä pois vaan pässitellään toiset kumoon).

Ja tätä sanotaan kaupunkilaisjärjeksi.

Suosittelen, Kari, että JUOKSET ne kauppojen välit laitteita etsiessäsi. Siinä voi olla se suurin hyöty.

Tämä kaikki tietysti lempeällä hymyllä (niille jotka eivät zatopek-ilmettäni tunne).

Posted by: Sedis at 03.08.06 08:15

Sedis: Mihin ihmeeseen askelmittareita tarvitaan? Eikö kaikki harjoitus perustu kestoon."

- Tuo mainitsemani Omron-askelmittari kerää nimenomaan erikseen ns. aerobiset askeleet eli sellaiset, joita on otettu vähintään 10 minuutin ajan riittävällä tempolla. Ja mitä enemmän päivän mittaan askeleita kertyy, sitä enemmän niiden kerääminen myös kestää... Niin, ja askelmittari kännyköissä ei ole mitään uutta (ja tänä syksynä tulevat niin Nokian kuin Sony Ericssoninkin askelmittarilliset "liikuntakännykät" kannattaa tsekata myös, etenkin kun Nokian 5500 Sport on muutenkin varsin edistyksellinen S60-kännykkä (mitä nyt 3G puuttuu...) eli siihen kun pistää vielä tuon Firstbeatin ohjelmiston (jos vain saa sille syketiedon). (Tietenkin mainitut kännykät ovat myös musiikkivehkeitä, että saa rytmiä menoonsa.)

Posted by: JaL at 03.08.06 09:43

Sedis: Tossuun kiinnitettävä mittari löytyy tietenkin jo esim. Suunnolta (Suunto Foot Pod, toimii yhdessä T6-laitteen kanssa, http://tinyurl.com/gcu5e).

Tietenkään mitään tällaista ei "tarvita" tai "pidä olla", mutta kai niitä nyt saa olla? Kaltaiseni nörtti (ja palautteesta päätellen meitä löytyy) on kiinnostunut hilavitkuttimista. Jos kilkkeen avulla saa kalorioita vege, niin se lienee positiivinen asia. Samalla kansantalous hyötyy, kun elektroniikkateollisuus saa kassavirtaa. Häviäjiä en ihan heti keksi.

JaL: kiitoksia täsmennyksistä ja lisätiedoista.

Posted by: Kari Haakana at 03.08.06 10:47

Entäs trendikäs Nike+iPod Nano yhdistelmä? :D

Posted by: oopa at 03.08.06 10:57

"Tietenkään mitään tällaista ei "tarvita" tai "pidä olla", mutta kai niitä nyt saa olla?"

Dialektiikkaa, hyvä Kari, dialektiikkaa. Ei kieltopolitiikkaa.

Kaltaiseni mittaripatterikyynikko tarvitaan teidän laiteinspiroituneiden rinnalle vertauksien vuoksi. Jeesuskin eli niillä. Mutta hän ratsastikin mieluummin aasilla kuin hölkkäsi.

Posted by: Sedis at 03.08.06 14:06

Hm... ketkäs tässä on nyt fariseuksia ja kuka ratsastaa aasilla - kun vertauksin ruvettiin puhumaan...

Posted by: JaL at 03.08.06 15:02

Minulla on juuri tuo WM42 (tai siis WM41, nelikakkonen on tuo vähän pienempi ja ruskeampi naisille suunnattu malli).

En tiedä mitä tarkoitat fiksuilla sykeraja-asetuksilla, mutta tämä osaa kyllä mitata sykerajat mustalla magialla joka kerta hikoilua aloittaessaan. Ja ne voi laittaa myös iän mukaan tai käsinkin jos siltä tuntuu.

Ja joku webipalvelukin tämän kanssa tuli aikoinaan, mutta enpä osaa sanoa siitä sen enempää kun en ole käyttänyt.

Suunto T1 näyttää aika hienolta vehkeeltä, mutta jos kello ostetaan painonhallintaprojektiin eikä nörttileluksi, Polar voittaa. Tai no, tarkemmin katsomalla Suunnon featuretkin näyttävät melko köyhiltä.

Tässä on kaloripäiväkirja, painopäiväkirja ja harjoituspäiväkirja jotka toimivat luontevasti yhteen toistensa kanssa. Lisäksi kellolle kerrotaan yleistietoa itsestä (sukupuoli, syntymäpäivä, minkätyyppistä työtä tekee jne). Näiden perusteella sillä on hyvä käsitys siitä, miten painoa pudotetaan.

Painonhallintaprojektissa annetaan ensin tieto siitä, miten paljon haluaa laihtua ja missä ajassa (vai haluaako pitää yllä nykyistä painoa). Mahdottomia tavoitteita ei saa tehtyä. Sen jälkeen kello antaa jatkuvasti ohjeita, miten paljon olisi hyvä syödä ja miten paljon liikkua. Kun raportoit kaiken syömäsi kellolle ja käyt säännöllisesti puntarissa (liikuntaa ei tarvitse raportoida kun kello huomaa sen itsekin), tavoitearvot muuttuvat jatkuvasti tapojesi ja painonmuutoksen mukaan. Ja kaikesta tallennetaan tietysti statistiikkaa.

Ajanottoa ei ole. Sen yhden kerran kun tässä kellon omistamisen aikana aikana olen ajanottoa tarvinnut, käynnistin liikuntaharjoituksen (sen kestoa mittaa sekuntikello). Ilman sykevyötä harjoitus näytti tietysti nollaa mutta eipä se mistään ollut poiskaan.

Kyllä ainakin tälle gadgettifriikille Polar on kelvannut vallan mainiosti (ja tykkään vielä designistakin). Ranneke on muuten parempi kuin Suunnossa (omistan myös vanhan Vectorin). Ja niitä tuloksiakin tulee jos vain muistaa liikkua ja syödä kevyesti.

Eivät ne Suunnotkaan huonoja kelloja toki ole. Jos Suomessa myytäisiin N6hr:ää, himoitsisin varmaan sitä.

Posted by: samik at 04.08.06 17:32

Samik, kiitoksia kommenteista. Ihan oikea käyttökokemus ajaa jälleen kerran feature-listan lukemisen ohi.

Pitänee harkita vielä tuota Polaria.

Posted by: Kari Haakana at 06.08.06 11:49

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)