« Pölyt pois | Main | Runopoika meemin tiellä »

elokuu 08, 2006

Salailua ja saarijournalismia


Salailua ja saarijournalismia, originally uploaded by Karde.

Ilta=Sanomien uutispäällikkö Hannes Markkula panee päivän kolumnissaan matalaksi Porvoon käräjäoikeuden nimettömäksi jäävän työntekijän, joka oli yrittänyt piilotella oikeudenkäyntiä. Niin oikein.

Metsään mennään kolumnin loppupuolella, jossa Markkula vetää yhtäsuuruusmerkit julkisuuden ja median välille:

Suomessa oikeudenkäynti on pääsääntöisesti julkista. Toimittajat edustavat usein suurta yleisöä. Kuitenkin oikeuden puheenjohtaja saa päättää, viitsiiko hän - vai ei - antaa luvan esimerkiksi murhista epäiltyjen valokuvaamiselle. Myönteisessä tapauksessa sallitaan lisäksi syytettyjen kätkevän kasvonsa erilaisten rättien taakse. Outoa julkisuutta.

Käsitys siitä, että kenen tahansa (esimerkiksi oikeudenkäynnissä syytettynä olevan) pitäisi olla halukas poseeraamaan tiedotusvälineiden edustajille on aika outo. Saan peittää kasvoni lehtikuvaajalta, jos minusta siltä tuntuu. Se on tämä vapaa länsimainen yhteiskunta sellainen.

Käsitys toimittajista suuren yleisön edustajina on sekin vähintään kyseenalainen.

Propsit Ilta=Sanomille täytyy antaa siitä, että se uutisoi eilen Helsingin keskustassa järjestetyn sodanvastaisen mielenosoituksen ja siihen liittyneen kärhämöinnin Lasipalatsin kulmalla. Mielenosoitus oli Ilta=Sanomien kotimaanosaston kakkosuutinen.

Helsingin Sanomista uutista sai etsiä täikammalla, mutta löytyihän se: yhdeksän rivin uutinen kaupunkiosaston kakkossivulla. Huomattavasti isommaksi, osaston kakkosuutiseksi kuvan kera, kaupunkitoimitus oli nostanut jutun siitä, että yksi kaupunkitoimituksen toimittaja on roudattu autioon saareen Helsingin edustalle. Asiasta on toki olemassa myös blogi.

Vihje sodanvastustajille: seuraava mielenosoitus kannattaa organisoida veneiden avulla toimittajaluodolle. Näkyvyys on taattu.

Posted by Kari at 08.08.06 13:43

Comments

Voi olla Hesarin jengille vähän hankala paikka, kun rauhanpuolustajat ja islaminystävät kaivavat katukiviä irti kesken "peace and love" -kulkueen.

Hesarilla on minusta ollut havaittavissa vähän ikävää tendenssiä olla yksisilmäinen näissä asioissa. Pahiten sen näkee Nyt-liitteen jutuissa ja kesätoimittajien sydänverellä kirjoitetuissa kommenteissa.

Ei niin, ettenkö itse ajattelisi samoin punavihersokein lasein.

Haluan vaan mediani moniarvoisempana kuin itse olen. Nyt tässä alkaa olla vaarana, että Lehti ajattelee kovin yksiviivaisen suvaitsevaisesti, ja eri mieltä olevat tai oman ideologian kanssa ristiriitaiset mieli- ja toimenpiteet ignoroidaan.

Hesarin bloggaajan oikea paikka olisi siksi ollut Jeesusbussin katolla!

Posted by: Ujokki at 08.08.06 15:54

Jos haluaa HS.fi:hin videokuvaa mielenosoituksestaan, se kannattanee järjestää Sanomatalon eteen. Sinne voisi myös laittaa sateen varalta VIP-teltan toimittajille, kuten muissa Helsingin tapahtumissa, ja juomatarjoilun myös.

Posted by: Tero Lehto at 08.08.06 17:02

Ujokki: sydänveressä ei minusta ole mitään pahaa, kyynisyydessä enemmänkin. Moniarvoisuudesta sen sijaan olen samaa mieltä.

Tero: aika lähellä oltiin. Kulkue lähti liikkeelle Kiasman edestä. Kuution ylemmiltä parvekkeilta olisi nähnyt välikohtauksenkin varmaan.

Posted by: Kari Haakana at 08.08.06 18:10

nekgx jvds utjlwz fmxa

Posted by: sex at 05.12.08 20:37

hbkswy awrde

Posted by: sex at 05.12.08 21:27

dprg

Posted by: sex at 05.12.08 21:54

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)